bookblog.ro

---

Cele 17 legi ale muncii in echipa

Scris de • 20 December 2006 • in categoria Managm./Marketing

Autor: John C. Maxwell
Rating: 2 stars

John C. Maxwell Cele 17 legi ale muncii in echipa Am inceput sa citesc Cele 17 legi ale muncii in echipa cu mare interes, sperand ca voi avea cate ceva de invatat din ea. Maxwell imi era deja cunoscut ca autor de carti motivationale si, sincer sa fiu, chiar imi placea sa ii citesc cartile. Speram totusi ca aceasta carte se va axa mai mult pe dezvoltarea unei echipe. Din pacate, nu se intampla asta.

Cartea nu a reusit sa ma invete nici macar un singur lucru si, mai mult decat atat, a avut momente in care chiar m-a plictisit groaznic. Lectura imi demonstreaza mie faptul ca Maxwell ramane un foarte bun scriitor de literatura motivationala, dar doar atat. Experienta pe care o are in leadership nu reuseste sa o transpuna in cuvinte. Propovaduieste in 250 de pagini o singura idee: lucrand in echipa poti realiza mult mai multe decat de unul singur. Ideea este foarte adevarata, doar ca nu e suficient sa stii acest lucru pentru a reusi, iar autorul nu se chinuie mai deloc sa il invete pe cititor cate ceva din arta conducerii unei echipe.

Un alt punct slab al cartii este traducerea extrem de slaba, cu foarte multe expresii traduse mot-a-mot din limba engleza. Daca nu incerci sa iti imaginezi cum ar fi sunat acea fraza in original poti avea surpriza sa te trezesti ca ai citit un paragraf si nu ai inteles absolut nimic din el.

Pe langa ideea prezentata mai sus, singurele doua aspecte care ma conving sa ii acord cartii doua stele, in loc de una sunt, in primul rand, povestioarele relativ interesante care sunt prezente in toate cartile lui Maxwell, si in al doilea rand prezenta si sublinierea ideii ca "cel mai mare compliment pe care il poti primi este sa se poate conta pe tine", idee destul de originala in literatura de gen.

Ca sa inveselesc un pic cititorii am sa citez una dintre povestioarele lui Maxwell:

"Atunci cand oamenii nu comunica in mod eficient, rezultatul poate fi deseori comic. Cu ani in urma, am dat peste urmatorul exemplu care ilustreaza ceea ce am vrut sa spun. Exemplul consta intr-o serie de note scrise, adunate dintr-un campus studentesc..

Presedintele catre Vice-presedintii colegiului: Joia viitoare Cometa Halley va aparea deasupra acestei zone. Este un eveniment care are loc doar o data la 75 de ani. Contactati sefii de departamente si cereti-le sa ii adune pe profesori si studenti pe terenul de sport si explicati-le fenomenul. Daca ploua anulati observatia si chemati clasele in sala de gimnastica pentru a vedea un film despre cometa.

Vice-presedintii colegiului catre sefii de departament: Prin ordinul presedintelui, joia viitoare cometa Halley va aparea deasupra terenului de sport. Daca ploua, anulati orele de curs si prezentati-va in sala de gimnastica impreuna cu profesorii si studentii unde vi se vor prezenta filme, un eveniment fenomenal care are loc o data la 75 de ani.

Seful de departament catre profesori: Prin ordinul presedintelui nostru fenomenal, joia viitoare cometa Halley va aparea in sala de gimnastica. In cazul in care ploua deasupra terenului de sport, Presedintele va da un alt ordin, ceea ce se intampla o data la 75 de ani.

Profesorul catre studenti: Joia viitoare presedintele va aparea in sala de gimnastica cu Cometa Halley, ceea ce se intampla o data la 75 de ani. Daca ploua Presedintele va anula cometa si ne va cere sa iesim de pe fenomenalul teren de sport.

Studentul intr-o scrisoare catre parinti: Cand va ploua joia viitoare deasupra terenului de sport, fenomenalul nostru presedinte in varsta de 75 de ani va anula toate cursurile si va aparea in fata tuturor studentilot si profesorilor adunati in sala de gimnastica insotit de Bill Haley si Cometele."

Reviewer: Andrei Rosca





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro