bookblog.ro

Probă de caracter

Scris de • 28 March 2009 • in categoria

0 Proba de caracter
Autor: Joseph L. Badaracco Jr.
Rating: Proba de caracter
Editura: Publica

(sau cumpără aici ediţia în limba engleză)

Leadership prin literatură

Există foarte mulţi care cred că ne naştem leaderi, că leadership-ul nu se învaţă şi, în mod cert, nu ţi-l poţi însuşi din cărţi. Apoi, mai sunt câţiva care văd în leadership rezultatul unui set de experienţe trecute, experienţe care şlefuiesc personalitatea oamenilor şi le dau o aură care îi face să fie urmaţi de alţii.

Eu cred că leadershipul este o combinaţie între cele două. În mod cert unii oameni se nasc cu câteva trăsături tipice unui leader, însă experienţele plăcute sau mai puţin plăcute prin care trec de-a lungul vieţii, educaţia pe care o primesc (iar aici nu mă refer la şcoli şi facultăţi), toate acestea construiesc leaderul de mai târziu.

Şi când vorbesc despre educaţie, mă gândesc destul de mult şi la cărţi. Nu cărţile care ni se recomandă în general la şcoală, pe acelea oricum nu prea ne trage inima să le citim. Ci cărţile pe care le alegem noi şi care, prin intermediul personajelor, istorice sau fictive, ne ajută să ne descoperim, să ne definim.

De câte ori nu s-a întâmplat să găsim într-unul dintre personajele unei cărţi măcar o trăsătură pe care ne-am fi dorit să o avem şi noi? Câţi dintre noi nu s-au visat eroi, măcar o dată?

Badaracco, profesor la Harvard, a profitat de influenţa pe care cărţile o au asupra viitorilor leaderi şi a predat, timp de ani de zile, un curs de MBA în care studenţilor li s-au recomandat cărţi de literatură, în loc de manuale de afaceri. Iar "Probă de caracter" este exact despre acelaşi lucru, despre leadership prin literatură.

O carte despre cum a fi Om nu este opţional

Nu este o carte de critică literară şi nici măcar nu aduce a curs de MBA. Este o excelentă combinaţie de literatură, teatru, leadership şi un pic de filosofie. Arthur Miller, Camus, Fitzgerald, Tolstoi şi Shakespeare sunt doar câţiva dintre cei ale căror opere sunt analizate în Probă de caracter, repet, nu din punct de vedere literar, ci aşa cum s-ar scrie un studiu de caz într-o carte de business. Iar rezultatul este pe măsura aşteptărilor.

Ceea ce este însă remarcabil, dincolo de aceste analize de poveşti şi personaje, este chiar ideea de la care Badaracco porneşte. Aceea că cele mai importante trăsături ale unui leader ţin de etică, de moralitate, de a fi om. În fiecare dintre capitolele cărţii îşi propune nu să dea răspunsuri, ci să adreseze întrebări esenţiale pentru oricine aspiră măcar la a deveni leaderi.

"Caracterul contează, iar literatura serioasă sugerează că, în cazul leaderilor, caracterul contează într-un fel anume. Înseamnă să ai răspunsuri personale la un anumit set de întrebări. Liderii trebuie să răspundă la aceste întrebări pentru sine - nu pentru că sunt formulate în această carte sau pentru că literatura ridica astfel de întrebări, ci pentru că viaţa şi activitatea îi pun pe lideri faţă în faţă cu ele".

Mi-ar plăcea să întâlnesc mai mulţi oameni care îşi pun întrebări cu privire la ei, fiindcă eu cred că dreptul de a sfătui sau a conduce pe alţii îl câştigi abia atunci când te descurci cel puţin decent în a te sfătui şi conduce pe tine. Dincolo de valoarea certă a cărţii, Badaracco face un lucru pentru care mulţi îi vor fi recunoscători într-o zi: adresează întrebările pe care tu n-ai avut curaj să ţi le adresezi şi te face să conştientizezi că verticalitatea şi moralitatea sunt mult mai importante decât orice manual de afaceri, că în business, în leadership dar şi în viaţa de zi cu zi, a fi Om nu e opţional.

Recomandare:

Scris de Andrei Roşca

Categorie: | Editura:



Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Bogdan spune:

    deci ti-a placut si tie. daca ar fi sa aleg dintre cartile noastre, cred ca ar ocupa una din primele pozitii…
    Andrei, care este visul tau?

    raspunde

    • Andrei Rosca spune:

      Am o gramada. Pentru inceput voiam sa schimb lumea intr-un mod cat mai tangibil, palpabil. Cu bookblog, bineinteles.

      raspunde

    • Andrei Rosca spune:

      Si da, imi dau seama ca “a schimba lumea” suna ca la concursurile de miss :) Reformulez putin: vreau sa ajut cat mai multi oameni si sa fac pe cat mai multi sa ajute pe altii.

      Asta e doar o bucatica din ce inseamna pt mine “a schimba lumea”, insa o bucatica importanta si, oricum, mai usor de imaginat/inteles decat cea generala.

      raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro