bookblog.ro

---

Cum să-ți organizezi biblioteca

Scris de • 25 January 2012 • in categoria Provocare la dialog

Nu cred că sunt singura persoană care are probleme în a-și aranja prețioasele cărți. Mi-ar plăcea ca toate să aibă un spațiu al lor, să fie puse în valoare și să-mi fie la îndemână; în consecință se naște o întrebare: cum să-mi organizez biblioteca?

Recunosc, pentru mine primează aspectul, așa că volumele mele stau aliniate după edituri și colecții (cele mai dragi îmi sunt cele din colecția Leda Clasic). Am un raft special cu cărți mai vechi, moștenite și citite și răscitite în efemera lor existență. Și mai am un raft cu „prostioare”: cărți de vacanță, romane ușurele, cărți pe care le-am luat pentru că mă atrăgea prețul, nu produsul etc. Dar cele mai dorite cărți sunt cele care stau stivuite pe jos, pe lângă bibliotecă și pe care nu le-am citit încă.

Am încercat la un moment dat să-mi aranjez cărțile după domenii, dar nu mi-a plăcut rezultatul așa că am revenit la împărțeala mea superficială, dar arătoasă… Acum vreau să vă invit pe voi la o discuție despre cum vă organizați biblioteca. Pentru că sunt sigură că vă iubiți cărțile și încercați să creați un spațiu plăcut pentru lectură și apoi poate ne spuneți niște trucuri.





Citeste cele 22 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Andreea spune:

    Hmm, povestea cu organizarea bibliotecii e complicată. Singura formulă care, cel puţin până acum, a funcţionat, a fost organizarea pe limbă de publicare şi colecţii: am prima colecţie Cotidianul (care a fost realmente bună), literatură în limba engleză, literatură română, literatură universală (spaniolii, francezii, ruşii etc.) literatură engleză în limba română (făcând abstracţie de faptul că uneori îmi vine să arunc titlul cumpărat, traducerea fiind groaznică).. şi m-am pierdut în propriu sistem :D :D

    raspunde

    • Andreea Chebac spune:

      Cred ca este un sistem demn de luat in seaman daca ai o biblioteca cosmopolita. Am si eu un mic colt cu carti in limba engleza.

      raspunde

  2. valentineni spune:

    Încerc să-mi organizez cărţile după genuri literare sau domenii. Un compartiment separat cu literatura artistică (de ficţiune) şi altul cu Non-fiction. Păstrez doar cărţile care mi-au plăcut foarte mult şi pe care aş vrea să le recitesc. Am o bibliotecă doar de vreo 300 de cărţi. În ultimul timp se întîmplă foarte rar să cumpăr cărţi noi. Am o colecţie de cărţi electronice în calculator, peste 3 GB formate diferite, cîteva mii de cărţi, adunate de peste tot din internet, cărţi care aşteaptă să le citesc. Jumătate din ele literatură Science Fiction. Un sfert e literatură filosofică şi literartura de specialitate (psihologie). În mapa “Literatura artistica” am grupat cărţile astfel: 1Biblioteca copilăriei “- cărţile cu poveşti
    2Science-Fiction&Fantasy
    3Proză
    4 Poezii
    În cealaltă mapă “Non-Fictiune” –
    1 Cultura generala, specialitate, stiinte, arta
    2 Eseu, memorii, lit. biografica si documentara
    3 Literatura practica, hobby, divertisment

    Si, evident, în fiecare din aceste mape organizate cărtile în alte mape. De exemplu: D:\1 Texte\Carti\Lit. artistica\3 Proza\Romane\Lit. Romana etc.
    Acum rămîne problema cînd voi reuşi să citesc toate acestea.

    raspunde

  3. Cezara spune:

    la mine sunt doua categorii principale fictiune/non-fictiune:
    1. fictiune – pe colectii (cum ar fi colectia Cotidianul, sau Biblioteca Polirom, Raftul Denisei, etc) si separat, cartile in lumbi straine
    2. non-fictiune – pe domenii (sociologie, antropologie, istorie, filosofie, etc.), iar in cadrul fiecarui domeniu – criteriul limbii si/sau colectiei/editurii

    raspunde

  4. ThoR spune:

    Hm….dupa autor……si dupa marime…..

    raspunde

  5. Cristina spune:

    Eu mi-am organizat biblioteca pe domenii: o colectie de la Adevarul, lingvistica, teoria literara, arte, beletristica romaneasca, cea universala si un raft cu carti din diverse domenii, harti, bibliorafturi tematice… Cartile le-am aranjat in ordine alfabetica a numelor de autori. Pentru mine e suficiet sa arunc o privire si gasesc volumul dorit. Poate e prea scrupulos, dar e eficient.

    raspunde

    • Andreea Chebac spune:

      E cel mai sigur sa le aranjezi in ordine alfabetica daca ai o biblioteca mare, eu n-am facut asta pentru ca nu-mi placea modul inegal in care arata biblioteca mea ;)

      raspunde

    • Priscilla spune:

      , but I do want to comment on your kdolwenge of the topic. Youre truly well-informed. I cant believe how much of this I just wasnt aware of. Thank you for bringing more information to this topic for me. Im truly grateful and really impressed.

      raspunde

  6. Veronica spune:

    Eu am biblioteca organizata pe domenii, autori si colectii. De exemplu: beletristica, carti de psihologie, dictionare, arta; Mircea Eliade, Emil Cioran, Boris Vian etc.; colectia “Cartea de pe noptiera” de la Humanitas sau colectia “Biblioteca Polirom”.

    raspunde

  7. dracsor spune:

    Criteriul nr. 1 – inaltimea (am rafturi speciale pentru carti mici, normale si mai mari :D )
    Criteriul nr. 2 – colectia
    Cristeriu nr. 3 – culoarea copertii

    raspunde

  8. LS spune:

    eu le am aranjate pe edituri si colectii – imi place sa le sortez dupa dimensiuni, eventual tin cont si de culoare. poezia o am separat, aici deci criteriul e domeniul. arta, la fel, e separat. acestea au si dimensiuni foarte variate asa ca se grupeaza dupa imaginatie. cartile vechi le aranjez in spate. cartile valoroase (editii vechi, carti cu autograf) sunt separat. uneori ma gandesc sa le am si pe autorii favoriti (de ex. Nichita sa fie tot separat). la marquez e mai usor, pt ca volumele au cam aceleasi dimensiuni.

    hope this helps.

    raspunde

  9. andrea spune:

    Nu stiu de ce, dar mie imi place sa imi organizez cartile pe genuri. Adica sa pun cartile politiste cu cartile politiste, alea de razboi la fel, de dragoste separat, psihologie separat, Sf separat si tot asa… si binenteles ceea ce nu am citit, separat. Asa stiu exact unde sa pun mana cand caut ceva. Cele in limba engleza au raftul lor, aranjat pe cat posibil la fel de separat, doar ca alea nu sunt multe. Nu prea am colectii asa ca nu se pune problema ca le-as desparti dar atunci probabil ca as crea raftul clasic sau mai stiu eu ce de genul acesta ca sa fie tot ceva separat si totusi impreuna :p Asezate asa pe grupulete cum sunt trebuie sa fie puse in ordine dupa marime si cele scrise de acelasi autor sa fie una langa cealalta evident. Daca marimea ma impedica sa fac acest lucru, nu stiu ce sa fac, inca n-am intalnit acest neajuns. Deci varianta mea nu este poate cea mai buna… :) Poate voi ajunge s-o perfectionez dupa ce imi voi indeplini visul de-a avea trei pereti imbracati in rafturi cu carti :))

    raspunde

  10. Ene Iulia spune:

    Eu mi-am taiat un dulap mare, un fel de sifonier cu multe rafturi, si am facut din el doua biblioteci. Nu-mi erau suficiente cele trei biblioteci pe care le aveam de mult. Una dintre ele sta in dormitor si noaptea cand lucrez ma folosesc de ea pentru ca am pe fiecare raft altceva: religie pe un raft, carti pentru copii pe altul, pedagogie pe altul,etc. Am in ea cartile pe care le folosesc in perioada respectiva. Si calculatorul alaturi. Asa ca mai ramane destul de putin din noapte. Ca ziua nu prea e timp.

    raspunde

  11. Bogdan spune:

    Am incercat sa-mi aranjez cartile dupa autor (in biblioteca) , dar s-a dovedit a fi un lucru destul de greu. Asa ca am creat un excell cu toate cartile organizat dupa sistemul Autor, Titlu si pozitie (Corpul 1,2,3 etc, raftul 1,2,3 etc). Pana acum mi se pare cel mai simplu sistem

    raspunde

    • Andreea Chebac spune:

      Bogdan, esti mai organizat decat o biblioteca publica :)! Te invidiez sincer, mai ales ca asa nu uiti niciodata ce carti ai avut si ai imprumutat ;)

      raspunde

  12. roxtao spune:

    Eu am incercat mai multe sisteme: dupa criteriul estetic, dupa marime, dupa colectii, genuri, etc. Si intr-adevar, de multe ori aratau frumos, dar daca imi doream sa caut o anume carte, dura destul de mult pana sa o zaresc. Asa ca momentan le-am aranjat in ordine alfabetica, dupa numele autorului. Am pastrat un rand cu cartile necitite, aranjate in aceeasi ordine, dar pe care prefer sa nu le amestec cu celelalte, pt ca risc sa uit de ele. Oricum, aranjarea in ordine alfabetic are ca dezavantaj faptul ca biblioteca mea arata haotic si deordonat, dar are si doua avantaje: gasesc extrem de usor orice volum imi doresc si in plus, interactionez in permanenta cu cartile – cele pe care le termin de citit trebuie sa se mute de pe raftul de necitite pe celelalte, deci restul cartilor trebuie sa ii faca loc, sa se mai mute de pe un raft pe altul, etc. Si asta se traduce printr-o redescoperire permanenta a cartilor, prin rememorarea unor povesti pe care uitasem ca le-am citit, etc.

    raspunde

  13. Dana spune:

    Foarte bun subiectul. Intr-o lume informationala atat de efervescenta cred ca putini au timpul si vointa de a reciti cartile din biblioteca. Asadar, parerea mea e ca aceasta trebuie „impartita” in 3: 1 – carti pe care urmeaza sa le citesti; 2 – volume de suflet, pe care le vei reciti si pe care nu le poti da; 3 – carti pe care stii ca nu le vei reciti, pe care pe poti gasi oricand pe net daca ai nevoie de informatii si, prin urmare, care pot fi donate sau vandute, dupa caz. Se elimina astfel eterna dilema a organizarii. Firile „strangatoare” se exlud :)

    raspunde

    • Andreea Chebac spune:

      Dana, chiar daca stiu ca ai dreptate si ca o parte dintre cartile pe care le-ai citit ar trebui sa le dai mai departe, eu nu ma pot desparti de ele. Ma gandesc cu groaza la momentul in care n-o sa mai am pe unde sa le asez.

      raspunde

  14. VeVe spune:

    Biblioteca mea nu e foarte spațioasă. Încerc să o organizez pe colecții, dar de multe ori nu reușesc din cauza spațiului. Așa că am aranjat toate cărțile după mărime, în ordine alfabetică, după autor, într-o dezordine pe care doar eu o înțeleg.

    raspunde

  15. Pingback: Cum sa-ti reorganizezi lucrurile ca sa fii inconjurat de ceea ce conteaza pentru tine

  16. Pingback: Cum Să-ți Organizezi Lucrurile Ca Să Rămâi Înconjurat De Ceea Ce Contează Pentru Tine

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro