bookblog.ro

1945-eliberatori, 1968-ocupanţi

Scris de • 25 June 2014 • in categoria

Titlu: Invazie Praga 68
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 294
ISBN: 978-973-124-913-1
Cumpara cartea

,,Este o bucurie foarte mare pentru mine faptul că, în sfârşit, apare şi ediţia în limba română a Invaziei. Cartea aceasta este despre invazia la care România - singura dintre ţările semnatare ale Pactului de la Varşovia - a refuzat să participe. În plus, de România mă leagă şi o amintire personală: am fost aici de multe ori şi iubesc această ţară.’’ Josef Koudelka

Cehii au un mare apetit pentru fotografia de artă, de-ar fi să-i numesc numai pe Joseph Sudek și pe Josef Koudelka (n.1938, Moravia). Dar au şi un apetit enorm pentru libertate, fapt care i-a determinat în 1968 să se revolte împotriva comunismului, eveniment istoric ce poartă de atunci numele de Primăvara de la Praga. Fotografiile Pragăi din săptămâna ocupației sovietice au rămas iconi supremi ai luptei pentru libertate.

Praga1

În august 1968, Praga e invadată de către ruşi alături de aliaţii din Pactul de la Varşovia. Pentru fotografiile străzii captate atunci şi ajunse în America, Koudelka primeşte Premiul Robert Capa. Aşa cum îi stă bine unui artist vizual, Koudelka explică puţin sau deloc ceea ce fotografiază. Nu pretind, afirma el, c-aş fi un intelectual ori un filozof, eu doar privesc. Şi a privit cu maximă implicare deruta oraşului Praga din vara lui 1968, iar pentru fotografiile captate, familia lui a fost ameninţată, aşa că nu le va recunoaşte paternitatea decât după moartea tatălui său.

În noaptea de 20-21 august 1968, soldaţi ruşi, polonezi, est-germani, unguri şi bulgari au trecut graniţa Cehoslovaciei. Politica românească a luat una dintre puţinele decizii luminate, aceea de a nu se implica. Partidul Comunist Cehoslovac a cerut atunci populaţiei calm şi să nu se opună invadatorilor pentru că apărarea devenea numeric imposibilă.

Praga 2

 

 

 

 

 

 

 

 

În anii ’60, Cehoslovacia avea contacte turistice cu Austria şi cu Germania, oamenii puteau călători, deoarece ţara era prost guvernată, sărăcită şi Statul avea nevoie de valută. Pe fondul unei crize de alimente şi a corupţiei, cehoslovacii erau nemulţumiţi de guvernare, contactul cu ţările bogate le-a alimentat setea de mai bine. Se naşte o facţiune reformistă în cadrul Partidului Comunist şi în iarna lui ’67-’68 are loc o lovitură de palat. Caraghiosul şi needucatul preşedinte Antonin Novotný e înlocuit de Alexander Dubček. Dar reformele nu sunt consistente. De la Kremlin, Brejnev şi sovieticii nu văd cu ochi buni tupeul cehoslovacilor care se îndepărtau de politica comunistă. Dubček este asimilat ca fiind periculos aşa că ruşii decid invazia pe motiv că poporul ceh are nevoie să fie ajutat, apărat de disoluţia socialismului cel grav ameninţat de o camarilă dezaxată.

Praga mai fusese de suficiente ori invadată în trecut, dar niciodată de către ,,forţe aliate şi prietene’’ după cum afirma Comunicatul Consiliului Orăşenesc praghez. Era o situaţie fără precedent, imaginile fotografice ale lui Koudelka surprind scene emoţionante de perplexitate precum şi opoziţia cu mâinile goale a locuitorilor capitalei în faţa armelor şi a tancurilor ruseşti. Un război al nervilor şi al umilinţei ameninţa să degenereze în baie de sânge câtă vreme Kremlinul considera că blocul comunist estic se clătina prin acţiunile prodemocratice ale unui ,,grup revizionist’’ de politicieni de la Praga.

Albumul impunător apărut la Editura ART are rostul să ne amintească faptul că libertăţile noastre s-au construit pe curajul predecesorilor. În ce priveşte rezistenţa nonviolentă, decisă, inteligentă şi demnă a praghezilor în faţa miilor de tancuri şi de soldaţi, ea atestă buna educaţie a unui popor care a avut curajul să ridice capul în faţa opresiunii ideologice. Câteva zeci de morţi şi câteva sute de răniţi, alături de dezaprobarea internaţională la adresa URSS vor aplana invazia şi vor crea un mit al curajului praghez şi ceh. Praga rămâne un frumos model de rezistenţă pentru libertate pentru că, aşa cum afirma un slogan din august 1968, ,,Adevărul înseamnă mai mult decât puterea.’’.
Foto

  • Plusuri

    Tehnica colajului constituită din imagini, texte din comunicatele de presă, depoziţii ale martorilor, fragmente de biografie, acte normative etc. Are darul de-a ne face să simţim impresia intensă a faptului trăit pe viu.

  • Recomandari

    Acest album care ne livrează fotografii-document în format magnum îi va delecta implicit pe cei pasionaţi de istorie precum şi pe cei amatori de fotografie.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro