bookblog.ro

„Această carte este modul meu de a lupta. Ea m-a făcut mai puternică”

Scris de • 15 July 2016 • in categoria

Titlu: Am fost sclava Daesh
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Traducere:
Numar pagini: 227
ISBN: 978-973-46-2685-4
Cumpara cartea

Drama femeilor yazide (comunitate religioasă de origine kurdă) a ajuns în media occidentală cu ceva timp în urmă și a fost privită cu neîncredere, apoi cu surpriză, pentru ca în final, lumea să înțeleagă cât de șocantă și tragică este soarta unor femei pe care organizația Statul Islamic le vinde ca sclave sexuale.

În 2014, Isis a ocupat partea de nord a Irakului, centrul comunității yazide, și a început o campanie de distrugerea a acesteia. Membrii acestei comunități sunt considerați necredincioși de către extremiștii islamiști, și, prin urmare, pot și trebuie exterminați, conform principiului jihadist.

jinan

În ultimii doi ani, sute de femei yazide au fost răpite de lângă familiile lor, umilite și abuzate sexual, apoi vândute unor bărbați bogați din Arabia Saudită, Siria sau Irak. Unele au reușit să fie răscumpărate de către familie, altele au fost ucise, alte sunt dispărute și nimeni nu știe nimic de soarta lor. Vieți curmate, distruse, deformate de o ideologie extremistă și de mâna unor călăi care au reușit să transforme lumea în care trăim într-un loc nesigur și trist.

Jinan, o tânără de optesprezece ani, a fost răpită împreună cu familia, de către organizația Statul Islamic, vândută într-o piață de sclave din Mosul, sechestrată, torturată și obligată să se convertească la Islam. Timp de trei luni a trăit un adevărat coșmar, reușind în final să scape și să spună lumii întregi ororile prin care a trecut.

Împreună cu ziaristul Thierry Oberle, reporter al ziarului francez Le Figaro și specialist în probleme legate de Maghreb și amenințarea teroristă în lumea arabă, Jinan își spune povestea care devine, de fapt, mărturia unei supraviețuitoare.

daesh

Dacă ar fi să folosesc un singur cuvânt pentru a descrie cartea, acesta ar fi Speranță. Firul subțire al speranței traversează ororile, durerea, disperarea pe care le trăiesc aceste femei. Toate visează să scape din acest infern și să se întoarcă acasă, dar numai unele au tăria de a-și păstra echilibrul și rațiunea de-a lungul acestui coșmar.

Pentru multe dintre ele, evadarea din infern și întoarcerea acasă nu echivalează, din păcate, cu sfârșitul suferințelor. Gulistan Rashid, psihologul Comisiei de Anchetă care se ocupă de problema femeilor yazide, spune: „Avem cazuri de tinere care s-au sinucis după eliberarea lor pentru că fuseseră violate. Unele…au rămas gravide și sunt îngrijite discret în spitale…Umilite și acoperite de rușine, cele care se întorc, ca niște stafii, trebuie să facă față suspiciunii unei societăți în care violul este o pată de neșters.”

Vă recomand să citiți cartea lui Jinan. Veți găsi nu doar o mărturie a unei suferințe greu de imaginat, dar și o dovadă prețioasă a modului în care speranța și forța interioară a unei femei pot învinge extremismul și ura.

Vă invit să urmăriți și video-ul de mai jos, care conține un interviu cu Jinan, oferit canalului de televiziune France 24.

  • Plusuri

    O poveste puternică și autentică, care păstrează stilul simplu al unei fete aflată într-o situație excepțională.
    Un document-mărturie despre drama femeilor yazide.

  • Recomandari

    Citiți această carte ca o datorie morală față de suferința unor semeni de-ai noștri.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro