bookblog.ro

Arta excesului

Scris de • 23 April 2015 • in categoria

Titlu: O educație libertină
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 354
ISBN: 987-973-1984-70-4
Cumpara cartea

Romanul de debut al francezului Jean-Baptiste del Amo, O educație libertină, a fost distins cu premiul Laurent-Bonelli în 2008 și cu premiul Goncourt pentru roman de debut în 2009.

A impresionat criticii literari prin bogăția scriiturii sale, de multe ori opera sa fiind comparată cu cea a lui Suskind, lăsând în același timp să se întrevadă și pasiunea pentru Pierre Chordelos de Laclos, Marcel Proust sau Gabrielle Wittkop.

O educație libertină spune povestea lui Gaspard, un tânăr provincial care își ia viața în propriile mâini atunci când pleacă la Paris pentru a-și croi o existență mai bună. Dar capitala franceză este departe de a fi raiul abundent pe care acesta speră să îl găsească, fiind mai degrabă o latrină a omenirii, detaliul pe care autorul nu se sfiește să îl descrie în amănunt printr-o miriadă de adjective și de experiențe care vor testa stomacul celor mai slabi dintre cititori.

Asemeni ucenicului parfumier din romanul lui Suskind, Gaspard ajunge ucenic la un alt negustor, de data acesta un peruchier care îi va deschide prima ușită spre lumea strălucitoare a burghezilor, dar și spre cea a tentațiilor și piezaniei pe care o va savura din plin alături de Etienne, un lup în haine de oaie și un veritabil adversar pentru vicontele de Valmont al lui de Laclos.

De aici încolo destinul lui Gaspard cunoaște multe întorsături de situație și o pantă ascendentă a parvenirii prin orice mijloace. Și totuși, chiar dacă tot ce și-a dorit vreodată ajunge să îi fie la îndemână, naratorul intervine într-un mod moralizator și îi servește un final pe măsura faptelor sale.

Asemeni dictonului dat de Oscar Wilde - „Moderația este un lucru fatal. Nimic nu se bucură de succes ca excesul” - și romanul lui Jean-Baptiste del Amo excelează prin prea plinul de descrieri centrate pe senzații olfactive și prin fascinația pe care o exercită Etinne, un diavol cu chip uman care îți știe cele mai ascunse dorințe și care te îndeamnă constant să le dai ghes.

Un alt aspect important este Parisul care simulează același traseu ca personajul principal, de la mizerie la lux, autorul nesfiindu-se în a îl oglindi în cele mai abjecte culori, ca un oraș desprins dintr-un coșmar.

Așa că, dacă vă doriți un roman excesiv până la refuz, care să vă încerce simțurile și busola moralității O educație libertină este în măsură să răspundă provocării.

„Cea mai importantă calitate a lui Jean-Baptiste del Amo este ușurința cu care oferă o dimensiune fizică scriiturii sale. Știe foarte bine să creeze ambianțe și să descrie locurile pe care le traversăm în timpul lecturii.” Bernanrd Morlino, Le Figaro Litteraire

  • Plusuri

    Traseul ascensiunii lui Gaspard, machiavelismul lui Etienne, cealaltă față a Parisului pe care nu o vedem prea des prin cărți.

  • Minusuri

    Excesul de descrierii care uneori sufocă acțiunea și îi curmă din elan.

  • Recomandari

    Celor ce își doresc un roman complex, care să le testeze simțurile, care nu se așteaptă la un final fericit și care înțeleg că viața are aspectele sale întunecate și mai puțin plăcute.

Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


    Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro