bookblog.ro

Arta extragerii adevărului

Scris de • 23 December 2016 • in categoria

Titlu: Află adevărul
Autor: , ,
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Numar pagini: 280
ISBN: 978-606-719-765-5
Cumpara cartea

Pe toți ne deranjează minciuna. Și nu ne doare atât că nu ne-am dat seama, cât faptul că cel din fața noastră „și-a permis” să ne mintă. Iar totul este cu atât mai dureros atunci când este vorba de cineva drag, cineva apropiat… 

De ce mint oamenii? Sau de ce fac din start niște lucruri greșite? 

Greu de răspuns. Dar cartea de față vine cu două aspecte revelatoare:

1 Pe de o parte, oamenii nu fac greșeli din cauza unui caracter răuvoitor. De cele mai multe ori, greșelile își găsesc o justificare emoțională sau contextuală. Cel puțin în mintea lor.

2 Pe de altă parte, minciuna vine ca o camuflare a greșelii vizavi de restul lumii. Minciuna este necesitatea ascunderii adevărului în fața unei societăți punitive. Fie legal vorbind, fie doar din punct de vedere moral.

În orice caz, toți ne-am dori să avem niște puteri puțin supraomenești pentru a-i citi pe ceilalți atunci când aceștia nu ne spun chiar adevărul complet. Nu degeaba serialul „Lie to me” cu Tim Roth a atras audiențe atât de mari.

lie

Revenind însă la cartea de față, cum stau lucrurile?

  • Vom identifica un om care minte din expresiile faciale?
  • Vom stoarce adevărul prin acțiuni de intimidare?
  • Oamenii recunosc adevărul doar dacă sunt… torturați ca în filme?

Păi… niciuna dintre acestea. Surprinzător sau nu.

Tehnicile sunt… verbale. Și psihologice putem adăuga.

Așa ne învață trei foști agenți CIA care au reușit să extragă adevărul de la nenumărați spioni și chiar colegi de muncă. Iar experiența lor în lucrul cu oamenii le-a arătat următorul fapt:

Trebuie să vorbești cu cel din fața ta de la egal la egal. Fără să îl judeci. Fără să se simtă amenințat. Culmea, este mai dificil decât dacă i-ai fi dat un pumn în față unui răufăcător. Pentru că trebuie să pară că empatizezi cu el. Că îl înțelegi.

Mai exact, interogatoriul nu trebuie să semene a interogatoriu. Pentru că atunci oamenii intră în defensivă, se închid în sine și nu mai spun nimic. Informația rămâne închisă ca într-un seif imposibil de spart. 

Vei spune că e simplu să empatizezi cu răufăcătorul? Nu este.

Phil, unul dintre agenți, a fost nevoit să extragă adevărul de la un pedofil. Cum poți să empatizezi cu un pedofil? Phil având la rândul lui copii. Practic, doar simplul gând că un astfel de om ar fi putut să facă rău copiilor tăi te determină să îl urăști pe cel din fața ta. Și eventual să îl pedepsești fizic și verbal.

Și totuși, Phil a reușit să își păstreze calmul și detașarea. A putut să nu critice. Să nu condamne. Ba chiar a dat impresia că îl înțelege. De ce a făcut asta, în condițiile în care doar ideea de a sta în aceeași încăpere cu el îi crea un sentiment de repulsie?

Pentru că doar astfel a reușit să îl facă să lase garda jos. Și să își recunoască toate faptele săvârșite.

Cumva, citind cartea, înțeleg tehnica. Oamenii devin deschiși atunci când tu te deschizi. Se deschid doar dacă simt că au parte de înțelegere. Dacă ai o abordare agresivă, nu faci decât să îi alungi. Și îi determini să te evite dățile viitoare.

După cum spuneam mai sus, oamenii nu greșesc mereu în cunoștință de cauză. Sau nu o fac pentru că au un suflet rău. În mintea lor, acțiunile pe care le săvârșesc au în spate o justificare. Tocmai această așa zisă justificare a lor trebuie exploatată de către persoana care face interogatoriul.

Cartea vine cu o mulțime de exemple din interogatoriile ținute de agenții CIA de-a lungul timpului. Conform acestora, prin descoperirile făcute, au fost evitate agravări de situație, pagube, conflicte și breșe în securitatea statelor.

 

  • Plusuri

    Dincolo de o lectură captivantă, poți încerca și să pui în aplicare tehnicile verbale descrise de autori. Te pot ajuta să fii mai atent la tipul de oameni cu care te înconjori. E nevoie de mult exercițiu și de multiple conversații, însă în timp vei fi mai atent la ce spun oamenii pe care credeai că îi cunoști mai mult sau mai puțin…

  • Recomandari

    Cititorilor pasionați de psihologie și de literatură polițistă.

Categorie: | Autor: , , | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro