bookblog.ro

Căldura ghețarilor

Scris de • 12 October 2016 • in categoria

Titlu: Căldura ghețarilor
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Numar pagini: 301
ISBN: 978-606-94108-6-8

- Când o să fiu mare, o să mă fac pământean!
Un hohot de râs străbate clasa.
- Asta nu e o meserie. Îți dorești să fii un locuitor al planetei pe care au trăit strămoșii noștri, înainte de Marea Glaciațiune?

Viitorul lui John Hooverbart, colonist al planetei Marte, este decis încă din copilărie – dorința sa cea mai arzătoare este să revină pe Pământ, planeta încă acoperită de zăpezi și ghețuri de pe care au fost forțați să plece cei din generațiile anterioare. În prezentul lui John și al familiei sale, urmașii pământenilor locuiesc sub cupole, beneficiază de tehnologie avansată și au dezvoltat o societate bine pusă la punct; și totuși, unii dintre ei visează să ajungă pe Pământ.

John dorește să devină pilot într-o echipă de intervenție, al cărei scop este să salveze sau să recupereze victimele și artefactele de interes descoperite în diverse zone ale planetei-mamă. În timpul cursurilor de pregătire, se integrează într-un mic grup format din Nicholas, un tânăr afabil și mereu gata de socializare, Sandra, care se pregătește să devină biolog, și Christine, cea mai misterioasă dintre toți.

Relația celor patru evoluează frumos și oarecum previzibil, deși nu totul este ce pare a fi. În timp ce Sandra și Nicholas își anunță logodna și ulterior se căsătoresc, chemându-și ceilalți doi prieteni ca martori, aceștia au parte de suișuri și coborâșuri. John se simte tot mai atras de Christine, care ajunge să îi povestească despre amintirile sale dulci-amare și despre motivația de a se afla pe Pământ, însă se vede forțat să-și sufoce orice intenție.

Nu vreau să vă ruinez plăcerea lecturii continuând să povestesc conținutul. Aș spera doar că, prin această introducere simplă, care acoperă doar primele 50 de pagini ale romanului, v-am trezit curiozitatea de a explora Terra post-apocaliptică gândită de Nic Dobre.

Ce pot să vă spun este că, în ciuda stilului narativ orientat spre simplitatea caracteristică clasicilor literaturii SF, autorul reușește să surprindă cu câteva întorsături de situație neprevăzute. Mai mult, fiind vorba de o carte construită în jurul și pe baza personajelor sale, se ajunge, inevitabil, la un atașament – chiar în momentul căutării unor citate pentru a înflori această dare de seamă, m-am trezit recitind pagini întregi doar pentru a retrăi momentele cu pricina.

Greșise Christine aventurându-se într-o cameră a cărei structură de rezistență nu fusese inspectată? Greșise Teo, permițându-i să meargă mai departe?

Continuați să citiți și veți descoperi curse periculoase în condiții extreme, întorsături dramatice de situație care, nu o dată, înregistrează victime – și veți trăi, pas cu pas, evoluția unor relații inter-umane aparte, care conduc, în final, la... cu totul altceva. Iar fanilor universului Dune le pot spune că, dacă termenul „mentat” le spune ceva, vor avea parte de o surpriză plăcută spre finalul cărții.

Ce sper este că, deși a apărut cuvântul „final”, Nic Dobre se va ține de promisiunea de pe copertă și va publica următoarea carte, și apoi pe următoarea. În fond, această serie a Ancestorilor nu poate rămâne doar o simplă duologie, nu?

  • Plusuri

    Se citește ușor, fluid, fără dificultăți terminologice la care, poate, vă așteptați când vine vorba despre acest gen.

  • Minusuri

    Încă nu a apărut volumul doi.

  • Recomandari

    Cititorilor de romane de anticipație clasice, dar și celor care nu au avut încă curajul sau curiozitatea, de a citi un reprezentant al genului. Recomand și începătorilor, și, cum am mai menționat, pasionaților Dune; dar nu numai. Romanul se încadrează în tipologia space opera și se concentrează masiv pe relațiile interumane, așa că toată lumea iese în câștig!

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Rodica Gavril spune:

    Ca de fiecare data, recenzia Iuliei ma determina sa ma inclin in fata inevitabilului – cartile de science-fiction, chiar daca nu se numara printre cele preferate de mine in mod deosebit, au un ”ceva” special, care te indeamna sa le citesti, pentru ca mereu te intrebi: ”Ce-ar fi daca …?”
    Recenzia Iuliei e una dintre cele care merita citite, atat de ce care inca nu sunt foarte pasionati de gen (pentru ca ii incurajeaza la o lectura care le poate schimba perceptia), cat si de cei deja ”prinsi”, pentru ca ii incurajeaza sa continuie cautarea. Iar pentru toti, invitatia la lectura merita onorata!

    raspunde

  2. Monique spune:

    Am redescoperit de curand placerea de a citi SF. Am crezut mult timp ca a fost doar o toana a tineretii. Apreciez nespus recenziile acestor carti si le caut cu placere.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro