bookblog.ro

Cartea Europeană a Anului 2009

Scris de • 26 September 2014 • in categoria

Titlu: Gottland
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 269
ISBN: 978-606-710-028-0
Cumpara cartea

La primirea premiului de Carte Europeană a Anuluipentru „Gottland”  Mariusz Szczygiel a spus: „Mă bucur că această carte a unui polonez despre cehi a fost aleasă ca o carte a unui European despre Europa”. Mai degrabă, despre Europa Centrală și de Est, aș adăuga eu.

Colecția de fapte și povestiri despre Cehia secolului XX, cu mici incursiuni în anii de după 2000, ne readuce în față lumea în care am trăit și noi, românii, în epoca comunistă și imediat după Revoluția din 1989.

Ancheta despre cea mai mare statuie a lui Stalin de pe întreg globul pământesc este minunată. Statuia a fost construită la Praga, pe dealul de deasupra Vltavei.

Povestea Martei Kubisova naște nostalgie pentru cei care au trăit acele vremuri. Perioada de glorie trăită împreună cu Helena Vondrackova și Vaclav Neckar, cunoscuți sub numele de Golden Trio, apoi perioada neagră de 20 de ani de până la Revoluția de Catifea.

O mulțime de amintiri cronologice despre Jan Palach, Jan Hus, Emil Zatopek și alți Oameni care s-au împotrivit sistemului comunist. O carte nostalgică pentru cei care au trăit vremurile și o carte bună de descoperit pentru cei tineri. Ultima frază a cărții este definitorie: „După părerea mea, în lumea de astăzi se întâmplă atâtea lucruri încât rareori mai trebuie să născocești ceva.” Nu vă sună cunoscut?

  • Plusuri

    Documentarea amănunțită.

  • Recomandari

    Celor ce vor să cunoscă trecutul printr-o lumină ironică.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro