bookblog.ro

Cea mai complexă istorie ipotetică a Apocalipsei

Scris de • 3 February 2013 • in categoria

Titlu: Războiul Z
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 448
ISBN: 978-973-707-677-9
Cumpara cartea

Lăsați deoparte orice prejudecăți legate de poveștile cu zombie și citiți cartea aceasta! Este impresionantă și întrece orice așteptări! Povestea pe care ne-o oferă Max Brooks nu este un roman tipic, nu are personaje principale – sau poate că, de fapt, toate personajele care apar în Războiul Z sunt protagoniști. Cu o construcție ce aduce mai degrabă a cronică, cu memorii adunate de la zeci de supraviețuitori ai apocalipsei zombie, cu un tablou obiectiv și detaliat al unui viitor ipotetic, romanul devine atât de credibil încât nu o singură dată ai senzația că citești de fapt o istorie reală, că e imposibil ca imaginația unui om să inventeze o poveste atât de complexă și desăvârșită.

Cumpără titlul în engleză

Introducerea ne informează că ne aflăm la ani buni distanță de momentul în care lumea a luat-o razna, în care pandemia ce urma să decimeze omenirea a răbufnit. Personajul care ne introduce în poveste este cel care are rolul de a aduna amintiri, date și fragmente ale trecutului de la cei ce au experimentat întregul infern. Memoriile pe care le descoperim în continuare aparțin tuturor categoriilor de oameni: de la doctori până la bolnavi psihic, de la membrii ai unor familii regale până la traficanți de oameni sau de organe, de la generali până la tocilari, președinți, preoți, cerșetori sau țărani. Din toate colțurile lumii, din fiecare țară, indiferent de cât de dezvoltată sau săracă, din societăți diferite, culturi variate, cu educații, mentalități și concepții aflate la poli opuși. Unele povești sunt prezentate sub formă de interviu, cu câteva intervenții ale naratorului sau uneori cu întrebări incomode, altele curg neîntrerupt, în ritmuri lente sau învolburate.

Însă din toate reies nu doar aspectele legate de epidemie în sine și de reacțiile la nivel individual ci mai ales cele care analizează modul în care un astfel de eveniment global este gestionat de diferite state și guverne. Romanul are o puternica bază geopolitică, este extrem de bine documentat, iar trecerea de la situațiile sociale și politice reale, din prezent, la cele ipotetice din viitorul imaginat de Brooks este atât de logică și atent realizată încât devine aproape insesizabilă. Modul în care autorul dezvoltă viitorul politic și social al celor mai multe națiuni este uimitor, bazat pe toți factorii din prezent, supozițiile crescând pe faptele și întâmplarile lumii reale în care trăim, concluziile fiind uneori înspăimântător de logice și credibile. Spun înspăimântător pentru că realizezi brusc că nimeni, nici indivizii și nici guvernele nu sunt pregătite să poată supraviețui în cazul unei crize majore.

Să nu înțelegeți cumva ca romanul evoluează într-o direcție plictisitoare în care aspectele politice sau cele legate de guvernare si gestionare globală a epidemiei domină povestea sau se înalță deasupra poveștilor personale. Nici vorbă! Cartea are meritul de a te purta cu succes atât prin poveștile subiective de supraviețuire ale indivizilor cât și de a-ți prezenta situația la nivel internațional. Te pierzi in istoria fiecăruia dintre personaje, trăiești alaturi de acestea imaginându-ți – uneori fără să vrei – modul în care propria-ți viață s-ar răsturna într-o astfel de situație, apoi descoperi cât de nepregătite și neștiutoare ar fi și autoritățile în fața unei astfel de amenințări. Și mai mult, ajungi rapid la concluzia înfiorătoare că nimeni nu ar avea unde să fugă, că nu există nici un loc sigur spre care masele de supraviețuitori să migreze, că ziua următoare nu are cum să aducă o rezolvare de Hollywood, că eroii nu sunt uneori decât oameni obișnuiți puși în situații neobișnuite și că de nenumărate ori, aceștia nu mai ajung să își spună povestea.

Cartea nu are un final înălțător, în care leacul contra virusului a fost brusc descoperit, zombie înfrânți într-un ritm fulgerător și omenirea a înflorit deodată. Dimpotrivă. Sfarșitul vine la fel de natural cum a decurs povestea, fără răsturnări de situație surprinzătoare și fără note de optimism exacerbat, rupte de firul narativ. Privim în nuanțe încă destul de sumbre o lume care se reclădește pe ruine, pe conștiința greșelilor din trecut, cu speranțe firave, temeri și pericole încă prezente. O lume devenită ceva mai bună poate, dar a cărei condiție îmbunătățită nu a venit natural, ci s-a născut forțat, ca o consecință a dezastrului. Și care are toate șansele să devină tot mai ștearsă odata cu generațiile viitoare.

  • Plusuri

    Stilul verosimil, documentarea uimitoare în domenii extrem de variate, tonul natural și senzația de realism emanată de fiecare eveniment narat.

  • Minusuri

    „Vocile” prea asemănătoare între ele, tonul cumva comun tuturor personajelor. Pe de-o parte, având în vedere numărul mare de personaje, este de înțeles că autorul nu avea cum să creeze atâtea voci individuale. Însă în afară de 2-3 personaje al căror ton se distanțează clar de al celorlalte, majoritatea par să aibă exact același stil de comunicare. Aspectul nu este foarte deranjant, devii prea prins de poveste ca să mai fii afectat de astfel de factori, însă nici nu trece imperceptibil.

  • Recomandari

    Categoric tuturor iubitorilor de romane post-apocaliptice, însă recomand cartea și cititorilor care nu își îndreaptă de obicei atenția către astfel de povești. Romanul este atât de diferit față de alte cărți cu zombie și atât de bine realizat încât este păcat să fie ratat.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Krisz spune:

    Mi-am cumparat recent niste carti, printre care si cateva de care am auzit de la tine, George Orwell – 1984 si Razboiul Z (Minunata lume noua nu era, ca as fi luat-o). Sunt ft curioasa cum o sa mi se para Razboiul Z, fiind o carte cu zombie (nu am citit niciodata carti de genul si nu sunt fana lor) dar din recenzia ta captivanta pare foarte interesanta!

    raspunde

  2. roxtao spune:

    1984 vreau si eu sa o citesc de mult. Din cate am vazut, e considerata a fi una dintre cele mai bune distopii originale. De fapt, am o lista mai lunga de distopii clasice si am marcat doar cateva carti de pe ea pana acum. Minunata lume noua e interesanta, dar trebuie tinut cont si de contextul si perioada in care a fost scrisa. Adica.. multe dintre inventiile din viitorul imaginat de autor sunt deja lucruri obisnuite pentru noi.
    Ah, Razboiul Z! :D Nu iti poti imagina cat de nerabdatoare sunt sa mai aflu pareri de-ale cititorilor de la noi. Sunt destul de sigura ca pentru mine, va ramane multa vreme una dintre lecturile care m-au impresionat enorm!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro