bookblog.ro

Cele şapte fiice ale Evei

Scris de • 11 November 2014 • in categoria

Titlu: Cele şapte fiice ale Evei
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 392
ISBN: 978-973-124-907-0
Cumpara cartea

„De unde vin eu oare?

Cât de des v-aţi pus această întrebare? Se prea poate să ne cunoaştem părinţii, chiar şi bunicii; însă pentru cei mai mulţi dintre noi urmele încep să se piardă în ceaţă nu mult după ei. Cu toate acestea fiecare dintre noi poartă în toate celulele organismului său un mesaj de la strămoşi. Acesta se găseşte în ADN-ul nostru, material genetic care se transmite din generaţie în generaţie.”

Cele şapte fiice ale Evei ne pune faţă în faţă cu rezultatul cercetărilor lui Sykes despre AND-ul mitochondrial, care se transmite nealterat de la o generaţie la alta pe linie maternă. Descoperirea ştiinţifică revoluţionară a lui Bryan Sykes este că europenii moderni se trag din şapte femei preistorice numite: Ursula, Xenia, Helena, Velda, Tara, Katrine şi Jasmine.

Cea mai mare parte a cărții este dedicată prezentării geneticii într-un mod pe care orice om îl poate înțelege. Este uimitor cât de departe poate ajunge genetica. Sykes vrea să afle cât mai multe despre viaţa celor şapte femei descoperite, despre care crede că 95% din eurpenii moderni le au ca stramoşi.
Ceea ce este surprinzător este faptul că pornind de la ADN preluat de la femeile preistorice precum şi de la europenii din zilele noastre, Sykes a putut face o statistică despre cum sunt împărţiţi urmaşii celor 7 femei prin Europa. Astfel a descoperit despre el însuţi că este un descendent al Tarei, care a trăit în nordul Italiei cu aproximativ 17.000 ani în urmă.

Continuându-şi convingerile, Sykes propune, de asemenea, utilizarea unui nume de familie pe linie maternă, împreună cu cel patriliniar. Ar fi ceva dacă am şti cu toţii cine este cel mai îndepartat strămoş al nostru şi i-am purta şi numele, însă acest nume ar fi un nume la întâmplare, ales de noi, oamenii moderni şi nu ar face decât să ne categorisească după încă un criteriu. Pe de altă parte, am ştii cu cine de pe întreg Pământul ne înrudim.

  • Plusuri

    Se simte că autorul este pasionat de genetică şi de întreaga sa muncă de cercetare în acest domeniu şi reuşeşte să-şi expună ideile pe înțelesul tuturor.

  • Recomandari

    Pasionaţilor de genetică, de istorie şi celor curioşi despre viaţă în general.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Imparatul tuturor bolilor

Copyright ©2011 Bookblog.ro