bookblog.ro

Comicul în și prin natura umană

Scris de • 3 July 2015 • in categoria

Titlu: Râsul
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 156
ISBN: 978-606-587-285-1
Cumpara cartea

Râsul și valențele sale adesea blânde, adesea necruțătoare – o viziune integrantă a naturii comice și resorturilor sale în viața de zi cu zi/literatură/societate/mentalitate.

Pentru Bergson, comicul există în ceea ce este propriu-zis uman. Iar complexitatea naturii comice reiese din multitudinea de perspective pe care umanitatea le are, în mod voit sau nu, asupra acestei acțiuni, aparent simple, de a râde. În general și simplificând, râsul exercită fără îndoială o funcție utilă. De altfel, toate analizele noastre au demonstrat acest lucru. Însă nu rezultă de aici că râsul lovește întotdeauna unde trebuie, nici că ne-ar inspira mereu gândirea în direcția bunăvoinței sau chiar a echității. Râsul lui Henry Bergson este un „tratat” despre comic în toate formele pe care le îmbracă, de la funcțional către spiritual, în încercarea de a-l explica și situa mai bine în contextul uman.

Râsul provocat de comic este analizat în volumul de față în 3 mari capitole ce subliniază categoriile în care se poate defini acest concept: comicul formelor și mișcărilor, comicul de situație și limbaj, comicul de caracter. Mecanicitatea viului, amintirile și bulgărele de zăpadă, exagerările dramatice, rigiditatea de caracter etc. – mecanisme și resorturi ce creează comicul și îl întrețin, atât în ficțiune, cât mai ales în viața de zi cu zi, totul pentru a exercita o anumită corecție sau pentru a conștientiza un „defect”. Prin multe trimiteri literare, Bergson reușește să surprindă subtilitățile și variațiunile, încercând să le simplifice și adune sub aceeași umbrelă conceptuală. Cu un limbaj adesea amuzant, adesea greoi, îmi amintește de teoria literară studiată în anii de liceu, însă mergând mai departe, către implicațiile spirituale ale celor analizate.

Pentru a fi tentați să râdem trebuie ca noi să localizăm această cauză într-o regiune intermediară a sufletului. - râsul este, așadar, prilej de introspecție și autodenunțare, pe cât de mult este o observație a ridicolului, nedreptului, diferitului ce ne poate înconjura. Dincolo de clasificările comicului, în acest volum, Bergson încearcă să surprindă echilibrul fin între superficial și profund, în tratarea a ceea ce ne face să râdem și efectele pe care le poate avea acțiunea asupra noastră.

  • Plusuri

    Tratarea complexă a conceptului de comic, clasificările și analizele literare aferente.

  • Minusuri

    Tratarea complexă a conceptului de comic, clasificările și analizele literare aferente.

    Limbajul adesea greoi, frazarea rigidă pe alocuri.

  • Recomandari

    Pasionaților de filosofie, filologie și teorie literară.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro