bookblog.ro

Ducesa care sparge tiparele – Meghan Markle și nașterea regalității militante

Scris de • 8 May 2019 • in categoria

Titlu: O prințesă americană. Povestea de dragoste dintre Meghan Markle și Prințul Harry
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 304
ISBN: 978-606-793-58-06
Cumpara cartea

„O dată cu faima vine și șansa, dar apare și responsabilitatea de a susține cauze, de a împărtăși, de a te concentra mai puțin pe condurul de cleștar, și mai mult pe a sparge ziduri de sticlă. Și dacă sunt norocoasă, de a inspira.” (Meghan Markle)

Apetitul publicului pentru știrile legate de familiile regale nu poate fi negat. În mod foarte  interesant, acest interes transcede opiniile politice legate de monarhie sau zonele de interes geografic și cultural. Toată lumea vrea să știe cât mai multe despre femeile, bărbații și familiile lor care fac parte din lumea fascinantă a monarhiilor ereditare, plasate la granița dintre celebrități și personalități de la cel mai înalt nivel al conducerii unor state. Probabil această obsesie publică a atins apogeul în vremurile zbuciumate ale Prințesei Diana, și a continuat, într-un ritm susținut, cu copiii și nepoții ei. De câteva generații, legătura publicului cu personajele din familiile regale, legătură alimentată din plin de mass-media, a devenit o normalitate. De fiecare dată când un nou personaj intră pe scena publică (exemplul Kate Middleton este elocvent), interesul publicului pare din ce în ce mai mare.

„Cazul” Meghan Markle urmează același tipar: o tânără venită din lumea strălucitoare a vedetelor de televiziune și cinema care, mai mult sau mai puțin, peste noapte, se trezește într-o altă lume nu mai puțin fascinantă, a caselor regale, și, mai mult, a celei mai faimoase familii regale din lume, cea britanică. Nimic nou până aici... actrița americană Grace Kelly făcuse această tranziție în 1956, când acceptase să devină Prințesă de Monaco...totuși, Meghan Markle sparge cumva tiparul. Personalitatea ei puternică nu pare să accepte limitările politic corecte ale familiei regale și noua Ducesă de Sussex pare hotărâtă să își creeze propriul rol pe baza valorilor personale și a preferințelor sale, și mai puțin dictat de tradiție și reguli. Noul ei soț, Prințul Harry – nimeni altul decât fiul mult mediatizatei Prințese Diana – pare să o susțină în acest demers. Povestea se scrie altfel și suntem doar la începutul ei.

În acest context, cartea lui Leslie Carroll este o apariție binevenită pentru publicul doritor să afle o perspectivă mai nuanțată și bine documentată, o alternativă validă la poveștile fanteziste vehiculate de mass-media. Specialistă în istoria familiilor regale europene, Leslie Carroll nu este la prima carte despre regalitate. Povestea lui Meghan Markle este, de fapt, al șaselea titlu din seria cărților scrise de ea despre căsătoriile și viețile amoroase ale membrilor familiilor regale.

Folosind mărturii ale apropiaților cuplului, documente istorice și genealogice, articole din presă, autoarea reușește să contureze un portret complet și complex ale noilor duci de Sussex, neratând prilejul de a oferi cititorilor crâmpeie relevante din istoria monarhiei britanice.

Cartea O prințesă americană nu este doar radiografia unei povești de dragoste. Este conturarea portretului unui nou tip de membru al casei regale, o ducesă angajată puternic în susținerea unor cauze sociale (drepturile femeilor, eradicarea sărăciei, promovarea artiștilor etc.), și care nu ezită să folosească celebritatea adusă de statutul său regal în promovarea valorilor și credințelor sale personale. Cu Meghan Markle, pare să se încheie epocă regalității decorative... și se intră în epoca unei regalități militante și angajate. Rămâne de văzut dacă schimbarea se va produce cu adevărat sau asistăm la un episod izolat, care va face deliciul presei și va aduce încruntare pe fețele monarhiștilor tradiționaliști, în anii ce vor veni.

  • Plusuri

    Stilul narativ antrenant și bine documentat care face lectura acestei cărți o experiența interesantă.
    Informații în premieră despre cuplul regal Meghan Markle – Prințul Harry.

  • Recomandari

    O carte inteligentă despre o femeie care are potențialul de a schimba fața regalității britanice.

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Zina spune:

    Merită citită, cu rezerva că niciodată nu se scrie purul adevăr…

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro