bookblog.ro

Duduia și Regele. Mereu împreună.

Scris de • 9 January 2017 • in categoria

Titlu: Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Numar pagini: 261
ISBN: 978-606-793-023-8
Cumpara cartea

Numele Elenei Lupescu este asociat, de cele mai multe ori, cu imaginea unei femei fără scrupule care a reușit să-l manipuleze pe Prințul Moștenitor și, ulterior, Regele Carol al-II-lea, să-l îndepărteze de familie și să-l determine să ia o serie de decizii care au condus, în final, la abdicarea acestuia și la o altă istorie a Casei Regale și a României. Destul de multe și grave acuzații la adresa unei femei despre care, până recent, se știau extrem de puține. Învăluită în misterul tipic amantelor regale, personaj creionat de relatările și prin ochii celorlalți, Elena Lupescu face parte din istoria României, în ciuda părerilor, sentimentelor, perspectivelor și intențiilor contemporanilor săi.

Cartea doamnei Diana Mandache, Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu, adaugă o dimensiune nouă acestui personaj detestat sau apreciat și, mai ales, oferă o voce unei femei pe care Istoria ultimilor cincizeci de ani a ascuns-o publicului român.

elena-lupescu-intermediara-amantlacului

Carol o întâlnește pe Elena Lupescu în ziua de 14 februarie 1925, la cinematograful Fundaţiei Culturale Regale, unde rula filmul „Nibelungii", prin intermediul lui Posmantir, un fotograf de albume deocheate, din epocă. Acest moment marchează începutul unei relații ce avea să dureze tot restul vieții Regelui Carol al-II-lea. Iubire, pasiune, interese financiare, dependență… cine poate spune? Și ce mai contează? Nu se vor mai despărți niciodată, înfruntând vremurile, oamenii și istoria.

Volumul reunește zeci de scrisori trimise de Elena Lupescu  lui Tantzi Cosăcescu, soția lui Jean (Iancu) Cosăcescu, personalități discutabile, susceptibile de legături cu Securitatea și cu oarecare „interese” financiare și mondene pentru întreținerea acestei corespondențe. Familia Cosăcescu îi va vizita în exil pe Regele Carol al-II-lea și pe Elena Lupescu, după căsătoria acestora din vara anului 1947, de la Rio de Janeiro și se pare că autoritățile comuniste i-au contactat pe soții Cosăcescu în vederea furnizării de informații despre Rege și, ulterior, despre procesul privind succesiunea Elenei Lupescu.

Dar cine este, de fapt, Elena Lupescu sau Duduia (cum o alintă Regele)? Născută la 15 septembrie 1895, în Iaşi, Elena Lupescu a fost fiica evreilor Nicolae Lupescu şi a Elizei Falk. La 24 de ani s-a căsătorit în oraşul natal cu locotenentul Ion Tâmpeanu, însă dragostea lor s-a stins după scurt timp, motiv pentru care a şi divorţat. Personalitate puternică și foarte sigură de calitățile ei, Elena exercită o atracție irezistibilă asupra lui Carol. La început, familia regală trece cu vederea peste această nouă aventură a Principelui României. Mai târziu, însă, situaţia devine una chiar complicată deoarece relaţia dintre cei doi a evoluat atât de mult încât Carol al II-lea nu mai ţine cont de faptul că este căsătorit şi are un copil și se afișează alături de amantă la cele mai importante evenimente publice.

Duduia era o femeie simplă, care prefera mâncărurile românești, făcea cozonac din plăcere, avea talia 44, folosea pudra Chanel 5 și îi plăcea să poarte haine franțuzești, desi mărturisea la un moment dat că nu-și mai cumpără, ci le transformă pe cele vechi, doar pentru a nu cheltui banii inutil și a ajuta Crucea Roșie și pe sărmanii aflați la necaz”, spune autoarea în introducerea cărții.

elena-lupescu

În 1940, când regele Carol al II-lea a abdicat de la tron, ea l-a însoţit în exil. Cei doi s-au stabilit în Estoril, Portugalia, iar 7 ani mai târziu s-au căsătorit civil în Brazilia şi religios, în Franţa, la Paris. Astfel, Elena Lupescu a primit titlul de Principesă de Hohenzollern şi a devenit moştenitoarea averii lui Carol al II-lea.

Scrisorile cuprinse în volumul doamnei Mandache creionează portretul unei femei aparent simple, profund îndrăgostită de Carol, sensibilă și dovedind o mare dragoste față de țara sa natală. Realitate sau imagine construită cu grijă? Greu de spus…

Un alt aspect pe care scrisorile Elenei Lupescu îl pun în evidență este relația problematică dintre Carol al-II-lea și fiul său, Mihai. Unii istorici au afirmat că aceștia nu și-au mai vorbit deloc după 1940, în vreme ce din scrisorile Elenei Lupescu se înțelege altceva, cel puțin în prima fază. Carol își iubește nespus fiul, chiar dacă legăturile lor sunt sporadice, iar aceleași sentimente pare că le are și Elena Lupescu, care îl alintă pe Mihai în scrisorile sale drept „Copilul” sau „Căpușorul” și deplânge viața grea a acestuia alături de regimul comunist, care se instalează în România. Din nou, greu de spus care a fost realitatea acestei relații între tată și fiu.

Scrisorile Elenei Lupescu nu vădesc un talent literar ieșit din comun, dar ele constituie o mărturie importantă despre o epocă istorică a României și, mai ales, despre povestea de dragoste dintre un bărbat și o femeie, care întâmplător sau nu, s-au aflat timp de un deceniu la conducerea unei țări: el, puterea regală, formală, iar ea…puterea din umbră…mereu împreună.

  • Plusuri

    Documentarea serioasă și bine structurată cu care ne-a obișnuit autoarea și fotografiile de arhivă de foarte bună calitate.

  • Recomandari

    O carte binevenită în peisajul literar actual, dezvăluind un personaj despre care nu se știu foarte multe și despre care mereu alții au vorbit. Volumul de scrisori este o fericită ocazie de a auzi vocea acestei femei, despre care s-au spus multe neadevăruri și poate prea puține adevăruri.

Categorie: | Autor: | Editura:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro