bookblog.ro

Etic, estetic și samuraiul contemporan

Scris de • 30 November 2015 • in categoria

Titlu: Calea samuraiului astăzi
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 163
ISBN: 978-973-50-4407-7
Cumpara cartea

Când valorile samuraiului depășesc un anumit context sau epocă, pentru a servi drept filosofie de viață și de moarte.

De la Hagakure la Calea samuraiului astăzi e un singur pas, parcă, prin ochii scrutători ai scriitorului Yukio Mishima. Pentru că modul în care ideologia samuraiului a fost scrisă în sec.18, „culeasă” din conversațiile profunde cu Yamamoto Tsunemoto sau Jōchō, îl inspiră pe Mishima să o reactualizeze și reinterpreteze pentru tânăra generație japoneză, de sec. XX. Reproducând pasaje întregi din scrierea inițială, el reconstruiește calea samuraiului pentru mintea de azi, discutând despre viață, moarte, dragoste, sensul existenței, onoare, scop, vocație și multe altele, în contextul capitalismului și al unei societăți consumeriste prin definiție.

Însă, dincolo de intențiile scriitorului, volumul devine o privire adâncă și revelatoare pentru ceea ce înseamnă cultura și mentalitatea japoneză de ieri și de astăzi, cât și pentru ceea ce simțea și experimenta însuși Mishima – acesta scriind cartea la trei ani înainte de sinuciderea sa ritualică din 1970.

Jōchō observă umanitatea cu detașarea rece a nihilistului și realistului. Și deși el știe că viața e trecătoare ca un vis, știe de asemenea că oamenii trebuie să crească și să se maturizeze indiferent dacă le place sau nu. În mod natural, timpul pătrunde în oameni și hrănește ceva în ei.
- o scriere de rumegat în ritmuri alene, cu liniște și limpezime, scriam acum ceva vreme într-o recomandare de lectură. Cred că acest volum este genul de volum la care să revii de-a lungul anilor, pentru un „sfat” sau inspirație, indiferent dacă limbajul folosit nu este cel al culturii tale.

Cu inserții precum Greutatea este motiv de bucurie, Fă totul ca și cum ai trăi întru moarte, Bărbatul și oglinda sau Dragostea ideală nu se declară, cartea este o bogăție de idei, de la cele aparent mundane ori triviale despre cum să te îmbraci sau cum să concediezi un servitor și până la metafizic, iar interpretările și notițele lui Yukio Mishima dau un nou suflu conceptului de samurai, depășind o noțiune pentru a se integra în viață, dincolo de timp.

Recomand citirea acestui volum măcar din curiozitate ori de dragul filosofiei, nu veți fi dezamăgiți, poate doar contrariați ori provocați să găsiți o replică/alternativă sfaturilor lui Jōchō și Mishima, împreună.

  • Plusuri

    Construcția volumului și analiza amănunțită a scrierii Hagakure

  • Recomandari

    Celor pasionați de cultura japoneză tradițională, de contrastul dintre tradiție și modernitate, de samurai

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro