bookblog.ro

Iminența morții ca normalitate de zi cu zi

Scris de • 5 October 2016 • in categoria

Titlu: Cer întunecat. Fuga unui copil din Afganistan în Marea Britanie
Autor: ,
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Numar pagini: 356
ISBN: 978-973-46-2637-3

Cu toții știm de evenimentele tragice din 11 septembrie 2001. Presa a vorbit vreme îndelungată despre teroriști și distrugerile pe care le-au tot provocat de atunci înainte. Ne-a fost prezentată o imagine negativă a lumii islamice, judecată exclusiv prin prisma organizațiilor radicale, mânate de ură. 

Cartea de față vine cu o altă perspectivă: cea a victimelor colaterale. Refugiații, cei care sunt nevoiți să fugă din calea bombelor pentru a-și salva viața, devin un fel de animale fără adăpost. Nu sunt doriți de nimeni și nu au nici un loc pe lume.

Gulwali, personajul central al cărții, devine un refugiat la doar 12 ani. Mama lui ia decizia dureroasă de a-l trimite de acasă, din Afganistan, în necunoscut, către o Europă total diferită de cultura în care acesta a crescut. Însă cu speranța că astfel îi va salva viața, lui și fratelui său.

Cu toate că au fost trimiși împreună la drum, cei doi frați vor fi despărțiți de către intermediari (fără nici o explicație dată de ei sau de autor în carte). Din acest motiv, gândul de a se reîntâlni cu fratele său îl va urmări obsesiv pe Gulwali pe tot parcursul călătoriei infernale de care are parte.

Deși încă un copil, Gulwali va fi supus acelorași experiențe traumatizante și umilitoare ca și adulții din jurul lui. În drumul lui va întâlni și oameni extrem de cruzi, dar și câteva suflete binevoitoare, ghidate de umanitate și bunătate sufletească. Îi va reține în special pe aceștia din urmă, care au avut un rol major în supraviețuirea lui. Le rămâne recunoscător pentru tot restul vieții, deoarece este conștient că fără existența lor în diverse momente cheie, n-ar fi ajuns prea departe.

Gulwali a pornit pe un traseu sinuos către Europa, trecând prin mâinile a numeroși intermediari. Fără acte, fără telefon, fără posibilitatea de a-și contacta familia, afganul de 12 ani se maturizează înainte de vreme. Devine conștient de faptul că se află la mila unor necunoscuți care sunt implicați într-o afacere profitabilă de transport a refugiaților dintr-un loc în altul.

Transport e mult spus. Totul poate fi definit mai degrabă prin trafic de persoane. Oamenii erau înghesuiți în moduri inimaginabile în vehicule care deseori se stricau pe traseu, mereu sub stresul că vor fi prinși de poliție.

Nu li se asigura mâncare sau apă decât foarte rar, deși familiile lor plătiseră sume exorbitante pentru plecarea lor. Oamenii se îmbolnăveau și erau ținuți în condiții mizere, fără nici un fel de explicații referitoare la destinația următoare.

Orice urmă de umanitate sau demnitate va dispărea pentru acești refugiați. Mulți dintre ei erau oameni respectați în țara lor, cu un anumit statut social sau financiar. În fuga lor dintr-un Afganistan în stare de asediu, devin doar niște animale chinuite și umilite, fără nici un fel de perspectivă în ceea ce privește viitorul.

Paginile cărții sunt încărcate de durerea fizică și psihică a unui copil de 12 ani, dezorientat și dezechilibrat emoțional. Cu toate acestea, Gulwali dă dovadă deseori de istețime și o capacitate de a se descurca mult peste cea a adulților pierduți din jurul lui.

Gulwali vorbește și despre modalitatea de racolare a potențialilor teroriști. Rețelele extremiste mizează foarte mult pe o cultură a urii vizavi de alte naționalități, tocmai din cauza faptului că oamenii rupți din țara lor de baștină nu își mai găsesc un scop în viață. Se simt străini într-o lume care nu îi dorește și atunci starea lor de frustrare și depresie este un catalizator perfect pentru a deveni partizani ai organizațiilor radicale.

Lui Gulwali nu i-a fost simplu să scrie această carte. Pentru că durerea amintirilor este la fel de covârșitoare chiar și după ce au trecut niște ani. Însă vrea ca povestea lui să capete un sens, iar suferința lui să nu fi fost în zadar:

,,Am un singur vis: ca în viitor un copil, citind această carte, să întrebe: ,,Ce era ăla un refugiat?''

Putem schimba lumea. Toţi împreună. Putem. Putem opri toate astea''.

  • Plusuri

    O carte dureros de vie, care îți demonstrează că viața este o lecție permanentă.

    O mărturie a setei de supraviețuire existente în oameni, mai puternică decât orice altceva.

    O prezentare comparativă a bunătății și a cruzimii care poate exista în oameni în condiții de viață duse la extrem.

  • Recomandari

    Celor cărora le place să se lase inspirați de povești de viață autentice.

Autor: , | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


    Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro