bookblog.ro

Inteligenţă sau pură oratorie?

Scris de • 17 February 2017 • in categoria

Titlu: Rudin
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Traducere:
Numar pagini: 192
ISBN: 978-973-46-6177-0
Cumpara cartea

„Dar până la urmă, nu cumva nu sunt bun de nimic, nu cumva nu există nici un rost pentru mine pe pământ? Mi-am pus deseori întrebarea asta, şi oricât m-am străduit să mă înjosesc în proprii mei ochi, n-am putut să nu simt în mine puteri cu care nu e dăruit oricine! De ce rămân puterile astea sterile?”

Cine este Rudin? Este nu doar un personaj, ci şi o tipologie umană. Este tipul de om carismatic, care produce o impresie puternică atunci când intră într-o încăpere. Ştie să atragă atenţia prin darul vorbirii, iar gândirea lui este una superioară. Poate jongla lejer cu cuvintele şi ideile mai mult sau mai puţin abstracte.

Bundy, Edgar; The Coffee House Orator; Rochdale Arts & Heritage Service; http://www.artuk.org/artworks/the-coffee-house-orator-89918

Bundy, Edgar; The Coffee House Orator; www.artuk.org

Când se destramă însă această himeră a perfecţiunii?

Atunci când acest tip de personaj este pus în postura de a acţiona, de a lua o decizie, de a face un lucru concret.

Practic, mintea lui este populată de idei măreţe, dar fără consistenţă. Când este pus în faţa unei situaţii în care trebuie să facă o alegere, brusc gândurile lui devin dezordonate şi lipsite de logică. Îşi găseşte apoi scuze în lamentări şi aşa zise argumente la fel de savante ca şi ideile pe care le propagă atât de sigur pe sine.

Rudin îşi face apariţia în casa nobilei Dariei Mihailovna şi reuşeşte în scurt timp să îi cucerească pe toţi cei prezenţi cu verva lui oratorică. Este considerat inteligent şi spiritual. Auditoriul rămâne impresionat, cu precădere cel feminin.

„Rudin vorbea cu inteligenţă, cu înflăcărare, ştia să vorbească; demonstră multă cunoaştere, erudiţie. Nu se aşteptase nimeni să descopere în el un om remarcabil… Li se părea tuturor de neînţeles şi de ciudat că, aşa, dintr-o dată, fusese posibil să apară într-un sat un om atât de inteligent.”

În capcana farmecelor sale logoreice cade si Natalia Alexeevna, fiica Dariei. Fiind o fiinţă liniştită şi introvertită, îi este greu să îşi exprime în mod direct sentimentele pentru acesta. Întâlnirea dintre Rudin şi Natalia este una tensionată, iar reacţiile lor neaşteptate şi emfatice îi ţine captivi într-un spaţiu utopic, rupt de realitatea cotidiană.

Natalia se loveşte într-o primă instanţă de barierele puse de mama ei în calea iubirii lor. Ulterior, punându-şi toate speranţele în Rudin, rămâne şi mai crunt dezamăgită atunci când vede inconsistenţa sentimentelor acestuia.

Pierzând protecţia şi sponsorizarea financiară venită din partea Dariei Mihailovna, Rudin se vede nevoit să plece încotro vede cu ochii. Iar această situaţie devine un tipar al vieţii sale.

Se aciuază pe lângă oameni bogaţi, pe care îi impresionează cu arta locvacităţii, pentru ca în timp să îi plictisească şi chiar să îi deranjeze. Nu reuşeşte să îşi găsească un rost pe lume, nu vede un sens al propriei existenţe. Se simte bine doar în universul ideatic. Realitatea cotidiană, planurile de viitor, stabilirea unui traseu al propriei existenţe, toate acestea îl depăşesc.

De această dată nu ne întâlnim cu un inadaptat al societăţii, ci mai mult cu un inadaptat al vieţii. Nu e vorba nici de o tipologie a depresivului, cât mai mult de o incapacitate a mintii de a se plia pe cerinţele practice ale existenţei fizice.

Beţia de cuvinte atrage. Iar discuţiile despre subiecte măreţe precum iubirea îl transferă pe Rudin într-un spaţiu atemporal şi sublim. Însă întocmai ca beţia, trece, şi, odată cu ea, pleacă şi euforia care a însoţit-o.

„Dragostea! continuă el. Totul e taină la ea: cum vine, cum creşte, cum piere. Ori apare brusc, fără putinţă de îndoială, cu bucurie, precum ziua; ori mocneşte îndelung, ca focul sub cenuşă, şi răzbate în inimă ca o flacără când totul a fost deja distrus; ba se târăşte în inimă ca un şarpe, ba sare brusc de-acolo… Da, da; e o problemă serioasă. Dar cine iubeşte în timpurile noastre? Cine cutează să iubească?”

Şi atunci te întrebi: e vorba cu adevărat de inteligenţă sau totul se rezumă la oratorie? Ce mai rămâne din fluxul de cuvinte deştepte, atât timp cât acestea nu duc la nimic concret? Cum te serveşte locvacitatea atrăgătoare, dacă tu eşuezi constant pe plan social, profesional şi personal?...

  • Plusuri

    Un personaj atractiv tocmai prin combinaţia dintre aspectul livresc şi posibilitatea de a-l identifica în personajele din viaţa reală.

  • Recomandari

    Pasionaţilor de literatură rusă, dar şi celor atraşi de analiza de personaj/ caracter uman.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro