bookblog.ro

Istoriile feminine din preajma puterii politice

Scris de • 30 July 2015 • in categoria

Titlu: Trecute vieți de doamne și domnițe. Cele mai frumoase povești
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Numar pagini: 555
ISBN: 978-973-50-4617-0
Cumpara cartea

Cartea lui Constantin Gane, Trecute vieți de doamne și domnițe, a apărut pentru prima dată, în 1933, în trei volume, cunoscând în ultimii 81 de ani, numeroase re-editări și un succes constant, indiferent de epocile politice mai mult sau mai puțin fericite pe care România le-a traversat în tot acest timp.

Trebuie menționat faptul că în perioada interbelică, cartea a fost un adevărat bestseller, cele mai multe ediții văzând lumina tiparului între anii 1933 și 1942. Autorul a fost arestat în 1949 de către comuniști și a petrecut 15 ani în inchisoarea de la Aiud, unde a și murit în 1962. Ca multe alte personalități de primă mărime ale elitei românești din acea perioadă, nu a apucat să își desăvârșească opera, lâsând în urmă mai multe proiecte literare neterminate care ar fi putut contribui la un patrimoniu cultural aparte pe care România l-a pierdut în închisorile comuniste, o dată cu exterminarea celor care aveau forța și talentul să îl creeze.

Reabilitarea autorului în anii 70 a permis re-editarea acestei cărți, în mare măsură cenzurată pentru a se potrivi patului procustian al ideologiei de partid și de stat. Acest fapt, însă, nu a știrbit cu nimic succesul lucrării și fascinația cu care generații de cititori  au parcurs-o pentru a cunoaște și a înțelege istoria românilor.

Constantin Gane reușește să ne prezinte istoria țesând povești despre voievozii români din timpurile vechi, despre frumoasele domnițe ale căror destine erau adesea tragice, despre luptele pentru putere din zona balcanică. Încoronările fastuoase și nunțile de poveste alternează cu maziliri crude, trădări și intrigi, toate prezentate de autor cu un evident talent de povestitor și de creator al sentimentului de „aievea”.

În prefața lucrării, autorul mărturisește că cea mai mare dificultate pe care a întâlnit-o în scrierea cărții a fost lipsa de documentare, anii 1400-1500 caracterizându-se printr-o lipsă majoră de documente legate de soțiile domnitorilor, în unele cazuri nefiind cunoscute nici măcar numele acestora. Cu atât mai mare este meritul scriitorului de a fi reușit să aducă în fața cititorilor un subiect nu numai puțin abordat în lucrările istorice ale vremii, dar și despre care mulți și-au exprimat îndoiala și rezerva. Cartea povestește, de fapt, istoria românilor în perioadele premergătoare definirii și organizării statului român prin intermediul istoriilor doamnelor și domnițelor de la curtea conducătorilor acelor epoci. Istoria mare relatată prin lentila istoriilor feminine care au influențat-o, de multe ori, în mod decisiv.

Cartea este structurată în trei părți: Domniile pământene, Epoca fanariotă și Restaurarea domniilor pământene, oprindu-se la anul 1848 (nu mă pot abține să mă întreb cum ar fi arătat o continuare a cărții, care ar fi acoperit istoria personalităților feminine din preajma puterii politice în epoca modernă).

Personalități puternice sau mai slabe, frumoase sau mai puțin frumoase, inteligente, abile, educate, doamnele și domnițele din cartea lui Constantin Ganea au participat la istorie, și de multe ori, au făcut istorie. Influența lor mai mare sau mai restrânsă a contribuit la construcția a ceea ce azi numim istoria românilor. Fie și numai din această perspectivă, cartea merită citită.

 

 

  • Plusuri

    Un subiect rar abordat în istoriografia românească, tratat în manieră inedită de autor.
    Informații foarte bine sintetizate și care oferă o perspectivă completă asupra epocilor istorice premergătoare statului modern român.

  • Recomandari

    O carte pentru toți cei care văd istoria ca pe o poveste a destinelor noastre.

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Salutare! Îți aduc la cunoștință o resursă extrem de utilă privind diferențele dintre UX/UI design și graphic design. Aici, vei găsi informații detaliate despre fiecare aspect și modul în care acestea îți pot îmbunătăți abilitățile. Pentru mai multe informații, explorează https://goit.global/ro/blog/programarea-java-un-ghid-cuprinzator/
    Sper că această resursă îți va fi la fel de benefică precum a fost și pentru mine! Mult succes în studiile tale!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro