bookblog.ro

Lalele și poezie

Scris de • 29 November 2013 • in categoria

Titlu: Trei secunde
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 680
ISBN: 978-973-707-816-2
Cumpara cartea

Un agent secret, inexistent pentru societate, un detectiv încăpățânat de bun, o crimă violentă – un thriller psihologic dur, captivant, cu multe mesaje de transmis.

Cumpără titlul în engleză

Lalele. Biserică. SwissMiniGun. Zece kile. Bibliotecă. Cronometru. Scrisoare. Expeditor. Nitroglicerină. Casetă de valori. CD. Poezie. Mormânt. / Mai avea treizeci și șapte de ore și cinzeci și cinci de minute. / Începu să pășească pe asfalt pe lângă oamenii care-l priveau fără să-l vadă, niște străini fără zâmbete pe față. Îi era dor de o casă de pe o stradă liniștită, aflată la câțiva kilometri de oraș, singurul loc care nu-l zorea și nu-i cerea să supraviețuiască. - Piet Hoffman, fost prizonier transformat în agent secret, are la dispoziție puțin timp pentru a se infiltra într-una dintre cele mai periculoase închisori din Suedia și a prelua conducerea asupra traficului de amfetamină pentru mafia poloneză. E singurul agent care a reușit să ajungă atât de departe în ierarhia Wojtek, o organizație mafiotă violentă, pe care poliția suedeză o vânează de mult timp. Sub nume de cod „Paula”, Piet e singur, inexistent pentru societate, un ex-con care trebuie să gândească încă odată ca un criminal autentic dacă vrea să supraviețuiască.

Un cărăuș, un cadavru, un polonez. Tocmai văzuse un bărbat care avea trei găuri mari în cap. Ceea ce înseamnă trafic de droguri, ceea ce înseamnă violență, ceea ce înseamnă țară est-europeană. Treizeci și cinci de ani în slujba Poliției Capitalei și, cu toate astea, i se părea mai greu de suportat, mai dur. Ceea ce înseamnă crimă organizată. Nu era de mirare că uneori alesese să se refugieze în trecut. Ceea ce înseamnă mafie. - Ewert Grens are de rezolvat o crimă cu prea multe necunoscute, care poate distruge întreaga misiune pentru Piet. Un caz închis pentru detectivul încăpățânat și ultra eficient înseamnă moartea pentru agentul secret.

Un roman care se coordonează în pași ritmici, din ce în ce mai alerți, după fiecare personaj, Trei secunde prezintă perspectivele complexe asupra unei zone gri a societății: închisori, trafic de droguri, sistemul de agenți secreți și practicile neortodoxe ale poliției. Fără a scăpa nici cel mai mic detaliu, Roslund și Hellström își construiesc povestea din fragmente, împărțind romanul pe părți, zile ale săptămânii și capitole scurte, înfățișând gândurile, mișcările, psihologia fiecărei persoane implicate în labirint. Totul este cronometrat – zile, ore, secunde – pentru că trei secunde le despart, adesea, pe personaje de moarte. Extrem de amplu documentat, după cum mărturisesc cei doi scriitori la finalul romanului, Trei secunde este mai mult decât o poveste polițistă care să te țină cu sufletul la gură, este aproape un documentar, cu o voce dură, realistă, autentică, dar umană și emoțională în același timp.

Alegerile celor doi de a fractura scriitura, a lăsa în penumbră personajul principal (detectivul Grens, de altfel prezent în toate romanele scrise de cei doi), a își pune personajele în situații-limită în care ele să reacționeze cât se poate de veridic, fără exagerări sau scheme „a la James Bond”, de a expune realități-tabu, transformă divertismentul într-o lecție socială destul de crudă. Acest roman trebuie citit printre rânduri, tocmai pentru că răsturnările de situație sunt la fel ca „în viața de zi cu zi”, perspectivele personajelor și monoloagele interioare depășesc ficțiunea, iar greșelile făcute marchează tensiuni psihologice cu care nu poți decât să empatizezi.

Umanitatea văzută în formele sale brutale și abjecte ori, dimpotrivă, sentimentale și limitate, face din acest roman un thriller psihologic greu de lăsat din mână. Iar vizualitatea și violența grafică a scenelor, fie ea fizică ori emoțională, îl fac cu atât mai ușor de citit și captivant. Trebuie, însă, să vă mențineți stomacul tare în anumite momente.

  • Plusuri

    Autenticitatea scriiturii, granița fină dintre realitate și ficțiune, psihologia personajelor surprinsă până la cele mai mici detalii.

  • Recomandari

    Dacă vă plac realismul dur, tensiunea psihologică și genul „crime fiction” bine documentat și realizat.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro