bookblog.ro

Marea așteptare

Scris de • 30 March 2015 • in categoria

Titlu: Portocaliul este noul negru. Un an într-o închisoare de femei
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 408
ISBN: 978-606-8360-81-2
Cumpara cartea

De Piper Kerman probabil că nu ați auzit până acum, dar de Orange Is the New Black, mai mult ca sigur. Inclusă în colecția Narator a editurii Publica, biografia Portocaliul este noul negru, ne pune față în față cu o nonficțiune creativă, cu o poveste adevărată spusă bine, care m-a atras și nu m-a plictisit la culme și care nu se folosește de faptul că descrie viața în închisorile americane pentru a o ține într-o notă sumbră și deprimantă de la cap la coadă. Din contră, umorul, afecțiunea, compasiunea și empatia de care dă dovadă autoarea față de femeile alături de care își ispășește sentința fac ca povestea lui Kerman să fie una pe care o urmărești cu interes.

Cumpără titlul în engleză

Piper este condamnată la cincisprezece luni de închisoare din cauza implicării involuntare în afacerile unui cartel de droguri pe la începutul anilor ‘90, atunci când abia terminase colegiul și viața i se părea o perpetuă aventură ce merită explorată în toate formele ei pe diverse continente. Chiar dacă acum se găsește la mai bine de o decadă distanță, într-un alt soi de viață, mai responsabilă și mai puțin palpitantă, dar stabilă, totuși, trecutul nu uită și nu iartă nebunia tinereții și asocierile cu oameni dubioși și periculoși, relațiile nepotrivite și iubirea oarbă care uneori ne împinge dincolo de marginea prăpastiei.

Așa începe descinderea în infern sau în sistemul corecțional care face tot ce îi stă în putință pentru a anihila orice urmă de demnitate sau de individualitate din cei care îi cad pradă.
Portocaliul 2
Și totuși, povestea lui Kerman nu e saturată cu disperare. Din contră, lumea din închisoare pare mai degrabă o versiune distorsionată a realității de zi cu zi în care fiecare încearcă să păstreze cât mai mult din normalitatea de afară, fentând sistemul în fel și chip pentru a găsi o cale. Așa apar în peisaj bucătăriile improvizate, felurile de mâncare etnice care sunt mult așteptate și le fac pe femei să uite de mâncarea searbădă de la cantină (și pe mine să înghit în sec), obiectele improvizate (flori croșetate sau dildouri), contrabanda cu produse cosmetice sau radiouri, care de mult nu se mai găseau la comisariat.

Fiecare își caută un loc și o familie adoptivă, întărind de cele mai multe ori clișeul de bază – asocierea pe principii rasiale – de la dormitoare, colege de celulă la prietenii și locuri de muncă.

Iar deliciul biografiei? Evident personajele care se perindă de-a lungul cărții: doamnele în vârstă, respectabile, unele țicnite care cresc câini pentru nevăzători, altele aflate într-o poziție de putere chiar și în închisoare (precum Pop, cea care conducea bucătăria), Big Boo o lesbiană simpatică, un fel de Casanova al închisorii, Ofițerul Pornostar Gay cu mustața zburlită ce îl face să semene cu un membru rătăcit al Village People, Vanessa Robinson – un fel de Mariah Carey transsexuală și divină.

Așa că, dacă vă doriți o altfel de lectură, vă recomand Portocaliul este noul negru pentru că nu vă va dezamăgi!

  • Plusuri

    Povestea care abundă în compasiune și respect pentru femeile pe care Piper le întâlnește și care duce cele relatate din registrul fricii permanente în unul de „toți suntem oameni”.

  • Minusuri

    Unele capitole par să încetinească și mai mult istorisirea prin abundența detaliilor intuile.

  • Recomandari

    Fanii serialului se vor simți dezamăgiți de carte pentru că îi lipsesc dramele exagerate și ciocnirile de forțe. Pentru ceilalți e o poveste interesantă despre sistemul corecțional cu bune și cu rele, pentru că nimic în viață nu este exclusiv alb și negru... sau portocaliu.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro