bookblog.ro

Mici fabule

Scris de • 20 July 2011 • in categoria

Titlu: Mica Dietetică
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 240
ISBN: 978-973-124-641-3

,,Să laşi în urma ta, ca o carte bine scrisă, viaţa ta întreagă-trăită frumos...’’ Această frază exemplară, situată pe la jumătatea cărţii, conţine ca o sticluţă de esenţe, mesajul central al acestei ultime apariţii editoriale semnate Alex. Leo Şerban, apariţie prilejuită de editura ART.


Accesorizat cu două motto-uri, unul din simbolistul André Gide şi celălalt din economistul E F. Schumacher, printr-o sintagmă intrată în apocrifa cultură pop (,,small is beautiful’’), volumul de faţă este un florilegiu de impresii, plăceri şi mici tristeţi, aparţinând toate unui ins de o inteligenţă vie şi de o cultură mereu efervescentă. Tratând subiectele heteroclite ale culturii vizuale, pe care o ingurgităm ceas de ceas, ca şi pe acelea ale culturii propriu-zise, Alex. Leo Şerban asezonează micile pilde cu un dressing stilistic de inconfundabil umor şi geniu al detaliului semnificativ. Căci, cum altfel ar putea fi puse laolaltă, fără a distona, numele lui Proust şi al lui Michael Jackson, bucătăria italiană, monument de sofisticare prin simplitate, şi dialogul cu propriul penis, facebookizarea şi evaziunea în trecut, tristeţea spectacolului televizual sulfuros şi puritatea literaturii, o descriere aparte a iubitei Rome şi o scrisoare emoţionantă către cartierul bucureştean al autorului, îngrijorarea despre proliferarea unor idei toxice pe net şi inocenţa viselor culturale, ABBA şi Stravinski şamd.

Într-o lume plină de mânie şi de stereotipii, Alex. Leo Şerban a ales să nu fie un om de plastic, ca atâţia din jurul nostru, ci un om cu emoţii. Rafinat critic de film, eseist fin, de o cultură invidiabilă, Alex. Leo Şerban, de la a cărui moarte prematură s-au împlinit deja trei luni, ne lasă un mic testament simpatic&erudit despre cum ne putem trăi viaţa mai intens. Cu certitudinea lui ,,vita brevis’’, autorul nu regretă nimic, precum în celebra şansonetă edithpiafiană, căci a iubit arta şi oamenii îndeajuns. A degustat viaţa cu fineţea unor ,,quality moments’’ şi şi-a trăit suferinţele cu demnitate şi cu discreţie. Rămânem cu cărţile sale, cu rubricile de jurnalist cultural, cu acest ultim eseu şi reconstituim oricând un intelectual fin care se temea de cultura de consum şi care promova dieta unui stil de viaţă artistic şi boem.

Vreau cartea Mica dietetica

  • Plusuri

    Oferă o lectură lucidă şi rafinat-amuzată a lumii contemporane în fragmente esenţiale.

  • Recomandari

    Tuturor celor cu simţ critic, care nu găsesc bucurii în dictatura mediatizării.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro