bookblog.ro

Micuța zână comunistă

Scris de • 10 November 2014 • in categoria

Titlu: Fetiţa care nu zâmbea niciodată
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 296
ISBN: 978-606-719-060-1
Cumpara cartea

„Câți ani are, îl întreabă neîncrezătoare, arbitra principală pe antrenor. Răspunsul acesta, 14, îi dă un fior. Execuția fetiței de mai înainte răstoarnă desfășurarea cifrelor, a cuvintelor și a imaginilor. E ceva ce-ți depășește puterea de înțelegere. Nu știi cum să notezi ce s-a petrecut sub ochii tăi. Fetiță își aruncă greutatea peste umăr, trupul ei subțire își face loc în aer și se cuibărește acolo”.

Nadia_Comaneci
Dacă vă aşteptaţi ca romanul Lolei Lafon să prezinte doar o biografie a Nadiei Comăneci, vă înşelaţi amarnic. Această carte este plină de emoţie şi atinge subiecte şi detalii şocante din viaţa Nadiei. Este o carte despre sacrificii, despre efectele acestora asupra fiinţei umane, despre puterea şi forţa de care o mică gimnastă trebuie să dea dovadă pentru a avea succes, despre durerile pe care trebuie să le îndure cu capul sus. Nu în ultimul rând, este o carte care se raportează foarte mult la corpul feminin, la promovarea acestuia de către mass-media, la favorizarea dimensiunilor ideale.

Chiar dacă Lola Lafon prezintă un dialog imaginar între Nadia şi autoare, datele, locurile şi evenimentele au fost respectate, reuşind astfel să construiescă o atmosferă autentică cu cea de la Jocurile Olimpice din 1976, de la antrenamente, din timpul călătoriilor.

Micuța zână comunistă ....

Datorită performenţei excepţionale de la Jocurile Olimplice de la Montreal, 1976, Nadia a fost prima gimnastă din lume care a obţinut nota 10, dereglând chiar şi panoul de notare, acesta afişând nota 1,00 în loc de 10. Debordând de inocenţă şi sinceritate, Nadia - o fetiţă slăbuţă şi palidă, dintr-o ţară în care domnea comunismul, devine idolul gimnastelor din întreaga lume şi mândria naţională. Foarte sigură pe performanţa sa, Nadia afirma cu nonșalanță: „Te miră că ai primit 10, Nadia? Ea ridică din umerii înguşti şi drepţi şi ciripeşte pe româneşte: „Ştiu c-a fost perfect, am mai avut 10, nu e ceva nou”. Se poate să fi înțeles ea greşit? I se pune din nou întrebarea. Te miră că ai câş-ti-gat tot? Ea scutură din cap.” Uimind o lume întreagă cu execuția impecabilă, Nadia ajunge fără voia sa, personajul principal din echipa lui Bela și Marta. Ea va fi zâna promovată și supusă unor antrenamente rigide, zâna care a uitat să zâmbească și să se bucure de copilărie.

După o rapidă ascensiune urmează și punctul de cotitură:

montreal-1976-perfeccion-nadia-comaneci-L-8Ooeqc

Zâna începe să ia proporții ....

Ți-ar plăcea să spui că știi ce urmează, că totul are o continuitate clară, ți-ar plăcea să privești cu satisfacție traseul evident al unei fetițe încântătoare. Dar corpul Nadiei se opune acestei fantezii și urmează firul natural al dezvolatarii, se îngrașă, ia în înălțime, îi cresc sânii, formele încep să se vadă prin costum, și... vraja dispare. Ajunsă domnișoară, își pierde farmecul plăpând și firav al unei fetițe de 40 de kg, nu mai este o păpușă grațioasă și suplă, care plutea ca un fir de mătase. De aici pornesc și eșecurile, iar revenirile acesteia la concursurile de gimnastică, nu au egalat niciodată acea zi magică din 1976.

Din admirație pentru Nadia Comaneci, Lola Lafon a creat o carte care ilustrează viața gimnastei într-o perioadă întunecată, într-o țara condusă de un regim comunist, fără prea multe posibilități de mișcare și libertate. Dicolo de această fațetă, cartea ascunde însă motive întemeiate. Revoltată de imaginea femeii în societate, Lola Lafon aduce în prim-plan o eroină aflată într-o permanență luptă cu destinul său. Însă, chiar dacă forța Nadiei a întrecut limitele umane, nu a putut întrece și limitele României comuniste, fiind nevoită să recurgă la practici indezirabile.

Nu credeam că acest volum va ascunde o așa poveste minunată, capabilă să producă emoții intense. Eram de părere că va fi un chin să o citesc. Total greșit. Mi-ar fi părut rău cu singuranța dacă aș fi trecut-o cu vederea. Această carte trebuie promovată și citită de cât mai multe persoane. Vă îndemn astfel, să vă delectați cu rânduri încântătoare, cu vorbe remarcabile și cu o poveste care vă va rămâne mult timp în suflet.

  • Plusuri

    Lola Lafon a elaborat un volum care se va băga pe sub pielea fiecărui cititor și va produce emoții puternice. Datorită stilului simplist, romanul se citește ușor și cu rapiditate.

  • Recomandari

    Această carte trebuie citită într-un număr cât mai mare. În fond, ne este prezentată povestea unei luptătoare românce, care a făcut istorie și a uimit o lume întreagă cu talentul și performanțele ei. Și dacă o autoare din străinătate o admiră și o prețuiește, noi de ce nu am face-o?

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Zina spune:

    Să fim serioși ! Așa ”perioadă întunecată, într-o țara condusă de un regim comunist, fără prea multe posibilități de mișcare și libertate” cum a fost, a scos din Nadia o sportivă despre care și astăzi vorbește lumea pe tot globul. Oare ar fi fost la fel dacă se năștea în altă parte ?…

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro