bookblog.ro

Misterul creației

Scris de • 14 December 2016 • in categoria

Titlu: Făcut pentru creație
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 306
ISBN: 978-606-722-201-2
Cumpara cartea

„Așa cum am văzut, singurul lucru absolut esențial pentru orice tip de realizare creativă este să gândești diferit. Respingând modurile tradiționale de a gândi, munca re-marcabilă de tip creativ sfidează standardele și autoritatea, provoacă probleme și, în final, deschide drumul spre o schimbare adevărată.”

Scopul declarat al acestei cărți, conform autorilor săi, este „să evidențieze perplexitățile fascinante ale minții creative, încurajându-i pe cititori să-și accepte propriile paradoxuri și complexități și să acceseze un nivel mai profund de autoînțelegere și autoexprimare. După cum veți vedea, tocmai această abilitate de a-și vedea identitatea în toată frumusețea sa dimensională este punctul central al realizării și împlinirii creative.”

Reușește acest lucru deoarece, dincolo de nivelul declarativ, descoperim o sursă extrem de bogată în studii și exemple care să demonstreze complexitatea minții umane și a felului în care ea funcționează. Astfel, aflăm despre importanța exlorării și a experimentării în orb, o liberatate pe care dacă ne-o acordăm, putem avea ca rezultat o creștere a creativității. De asemenea, o minte dezordonată pare să fie cel mai des întâlnită la oamenii creativi, deoarece aceștia „adună diverse interese, influențe, comportamente, calități și idei, iar prin munca lor reușesc să aducă toate aceste elemente disparate la un loc.” Reiese de aici că motivul pentru care procesul creativ este atât de greu de explicat este pentru că acesta reprezintă atâtea lucruri diferite în același timp.

Un alt factor despre care se discută și care mi-a plăcut în mod deosebit, a fost fap-tul că visurile sunt un puternic catalizator pentru dezvoltarea creativității. Cu cât cineva își iubește mai tare visul și dorește să și-l împlinească, cu atât va căuta mai intens posibilități care să-i permită această realizare, proces care necesită creativitate mai mult decât atingerea neapărată a unui potențial sau a succeselor academice.

T.S. Eliot „considera că starea de creativitate necesită o perioadă de incubație”, în care mintea poate procesa în mod inconștient ideile preexistente și, din acest motiv, credea că bolile care îl țineau pe artist la pat și îl făceau să evite sursele de distragere a atenției din rutina zilnică puteau fi surprinzator de benefice pentru munca de factură creativă. […] Aceste momente de înțelegere, explica el, sunt caracterizate de ridicarea bruscă a încărcăturii de anxietate și teamă care ne apasă traiul zilnic atât de constant, încât nici nu mai suntem conștienți de ea, iar ceea ce se întâmplă este un lucru negativ: mai exact, nu e vorba de “inspirație”, așa cum o înțelegem în mod normal, ci de căderea puternicelor bariere obișnuite.”

Un alt aspect care mi-a atras atenția, pentru că sunt o persoană intuitivă la rândul meu, este că mintea rațională este mult mai puțin capabilă de a creea ceva nou, însă in-tuiția, fiind conectată la inconștient, poate scoate la iveală niște lucruri de neimaginat. Legăturile care se crează în inconștinet ajung, cu ajutorul intuiției, în conștient ca momente de inspirație, de parcă am fi fost atinși de o muză, și ne vedem brusc capabili de a creea. A-ți asculta intuiția echivalează cu a rămâne conectat la adevărul tău interior, care nu are cum să se înșele. Ray Bradbury explica într-un interviu din 1974 că „intelectul este un pericol important pentru creativitate, deoarece începi să raționalizezi și să inventezi motive, în loc să rămâi la propriul tău adevăr fundamental: cine ești, ce ești, ce vrei să fii.”

Deschiderea spre experiențe noi și a alege în mod activ să vedem lucrurile din altă perspectivă, ne ajută să contracarăm efectele uneori blocante ale familiarității și să ne mărim flexibilitatea cognitivă. Această deschiderea merge mână în mână cu complexitatea integrativă, cu capacitatea și cu dorința de a recunoaște tipare noi și a găsi legături între informații aparent disociate.

Am acordat cărții patru stele în loc de cinci doar datorită faptului că informația este atât de abundentă încât devine greu de urmărit. Însă un mic neajuns nu trebuie să vă scadă din curiozitatea de a citi această carte uluitoare.

  • Plusuri

    Claritatea exemplelor, exprimarea prietenoasă și ritmul antrenant în care informația este prezentată.

  • Minusuri

    Abundența de informații poate fi obositoare.

  • Recomandari

    Celor curioși să afle și să înțeleagă mai bine felul în care funcționează fi-ințele umane.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro