bookblog.ro

Năluca sâcâitoare

Scris de • 24 July 2018 • in categoria

Titlu: Fantoma Aniei
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Traducere:
Numar pagini: 240
ISBN: 9786067104448

Fantoma Aniei este primul roman grafic pe care l-am citit. M-am mai întâlnit până acum doar cu ruda japoneză, și anume manga-urile. În orice caz, diferențele sunt foarte mari.

Dacă în manga se pune mult accent pe frumusețea personajelor și pe irealul situațiilor, în cazul romanului grafic de față, autoarea își prezintă personajele cât mai uman posibil. Au defecte, sunt frământate de nesiguranță și pur și simplu au... probleme. Nimic nu e ideal în viața lor, dimpotrivă, se confruntă cu necazuri ca fiecare dintre noi.

Ania este o adolescentă care, din punct de vedere fizic, nu pare adolescentă... E grăsuță și complexată, pare mai în vârstă decât e de fapt, nu este atrăgătoare pentru băieți, are o singură prietenă cu care reușește să se certe în cele din urmă, fumează și nu are încredere în ea însăși.

Și pentru că orice roman, fie el și grafic, trebuie să aibă un stereotip adolescentin (poate pentru că e general valabil?), Ania este îndrăgostită de un băiat popular, care are o iubită frumușică. El o salută, ea se pierde imediat cu firea și se uită lung la presupusa lor poveste de dragoste ideală. În schimb, nu știe cum să îl evite mai repede pe băiatul tocilar care o place, ascunzându-se rușinată din calea lui.
Supărată pe viață, pe ea însăși, pe familie, școală și colegi, Ania intră în pădure și cade din greșeală într-o groapă. Din acel moment, viața ei se schimbă. În bine sau în rău? Vom vedea.

În groapă întâlnește o fantomă, o fată care a murit acum mult timp...Când vine vorba de graficieni, mă pasionează să văd mai multe din creațiile lor. Cu o simplă căutare pe Google, am găsit site-ul autoarei, Vera Brosgol, imigrantă din Rusia (la fel ca Ania), unde sunt prezentate romanele grafice de până acum (Be Prepared, Leave Me Alone și, bineînțeles, Anya’s Ghost), precum și diverse ilustrații realizate pentru clienți.

Vera Brosgol are un stil aparte. Poveștile ei au o tentă de umor negru, unde plutește o stare de anxietate permanentă. Situațiile nu beneficiază neapărat de un happy-end, însă reușesc să te facă să zâmbești. Personajele ei sunt foarte expresive și comice, nu atât prin replici, cât prin mimică și gesturi.

Şi aici o poză artistică în care o puteţi admira pe Pretty, pisica mea, alături de Fantoma Aniei :))

Iar acum sunt curioasă să citesc și celelalte două romane grafice ale ei. Să sperăm că se vor traduce și acestea în română, pentru popularizarea autoarei și mai mult acces pe piața locală de carte la romane grafice, benzi desenate și manga. Sunt deosebite și merită pe deplin atenția cititorilor de la noi.

 

  • Plusuri

    O grafică deosebită și folosirea unui umor negru care va plăcea și celor care nu sunt neapărat fani ai genului (așa cum e și cazul meu).

  • Recomandari

    Iubitorilor de romane grafice, manga, desene animate, ilustrații, comic book-uri, benzi desenate, dar și tuturor celor care nu sunt. Veți deveni fani!

Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


    Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro