bookblog.ro

Nuri pentru supraviețuire

Scris de • 29 December 2015 • in categoria

Titlu: O lume secretă. Mari spioane din secolul al XX-lea
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 204
ISBN: 978-606-8723-15-0

„Fiecare dintre ele ar fi trebuit să moară de o mie de ori dacă fiecare zi, fiecare ceas din viața lor nu ar fi fost un adevărat duel cu evenimentele dramatice ale Istoriei.”

De-a lungul timpului, femeile au avut roluri principale, și totuși, voalate, în ceea ce privește decurgerea evenimentelor istorice. Iar o influență majoră au avut-o femeile-spion rusoaice, care și-au folosit farmecul feminin pentru a obține ceea ce doreau: informații prețioase. Unele au sedus și au rănit inimi, în timp ce altele au fost seduse și au suferit la rândul lor.

Și acum se pune întrebarea: este reprobabilă activitatea lor de spionaj? Sau și mai reprobabilă este capacitatea lor de a disimula și de a păcăli prin mimarea afecțiunii, luând în vizor personaje-cheie masculine ale vremurilor respective?

Greu de judecat, atât timp cât luăm în considerare contextul istoric și social al perioadei în care au trăit aceste femei.

Unele deveneau agente de spionaj de bună voie, prin simplul fapt că o astfel de activitate le asigura traiul de zi cu zi. Altele erau obligate de diverse entități politice să devină spioane, în caz contrar fiindu-le amenințată liniștea, echilibrul psihic și chiar libertatea.

Iar paleta de spioane era una diversificată. Le putem împărți în trei mari categorii: cele care mizau exclusiv pe nuri, fără nici un fel de implicare emoțională, cele care se și îndrăgosteau pe parcursul procesului de câștigare a încrederii, precum și cele care își păstrau sângele rece până la capăt, fără să lase nimic să le tulbure partea rațională. Doar își făceau datoria…

Viața unor astfel de femei pare desprinsă din filme. Ele își riscau în permanență libertatea și existența și chiar apelau la gesturi extreme pentru a-și atinge scopurile. Lona Cohen avea în custodie planurile și schițele primei bombe atomice, care erau scrise pe șervețelele dintr-o cutie. Acestea trebuiau să ajungă la Moscova. În gară, într-un moment de grabă, ea îi înmânează cutia controlorului, pentru a putea să-și caute biletul în geantă. Ulterior, își dă seama că acesta a plecat cu tot cu cutie. Cum s-a terminat episodul… aflați din paginile cărții.

Iar poveștile de viață ale spioanelor puteau deveni de-a dreptul tragice. „Operațiunile Romeo” scoteau la lumină bărbați chipeși, care jucau rolul seducătorului atunci când venea vorba de femei care lucrau în instituții de stat ale Republicii Federale Germane (RFG).

O victimă a unui astfel de asalt sentimental a fost și Lola Heinz, secretara unui șef de departament dintr-un minister din RFG. Romeo desemnat pentru această misiune îi va deveni chiar soț acesteia timp de 9 ani, perioadă nu scurtă de altfel în care singurul scop al agentului era să îi ceară Lolei să copieze documente importante, chipurile pentru a ajuta la „prevenirea unui război nuclear”. Îndrăgostită de soț și convinsă că face un bine întregii omeniri, Lola devine involuntar agent KGB.

Însă visul se va destrăma atunci când cei doi soți vor fi predați CIA-ului, iar Lolei îi va fi înmânată o declarație semnată de soțul ei, în care acesta recunoaște că s-a căsătorit cu ea exclusiv din ordinul KGB-ului și nu din iubire… Iar șocul va fi atât de mare pentru femeia care a trăit ani de zile în minciună, încât va recurge la gestul ultim de disperare: sinuciderea.

  • Plusuri

    Poveşti de viaţă intense şi dramatice, rupte dintr-o realitate greu de crezut reală la prima vedere.

  • Recomandari

    Celor pasionaţi de istorie şi de poveştile cu spioni.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro