bookblog.ro

O întrebare cu răspuns deschis

Scris de • 10 August 2015 • in categoria

Titlu: Cum supraviețuiește monarhia într-o republică? Regele Mihai, românii și regalitatea după 1989
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Numar pagini: 384
ISBN: 978-606-588-815-9

Trebuie să recunosc că am o afinitate pentru tot ce ține de monarhie, fie a României, fie a altor țări. Citesc cu o curiozitate deosebită, mai ales cărți biografice despre feluriți monarhi de ieri și de azi, dar urmăresc cu aceeași plăcere și filme bazate pe viața și realizările (sau eșecurile) lor.

Una dintre figurile mele istorice favorite este Regina Maria, ale cărei scrieri - jurnale, memorii etc. - le-am citit în primii ani de facultate, după ce le-am descoperit uitate într-un colț al bibliotecii universitare. Maria a făcut enorm de multe lucruri pentru România, pentru conceptul de unitate și pentru așezarea sa pe harta mondială.

Din acest motiv, și nu numai, apreciez orice ocazie de a afla mai multe despre familia regală română, despre membrii săi și despre parcursul lor istoric. Regele Mihai a fost întotdeauna un punct de interes deosebit, poate fiindcă este încă activ și prezent în viața socială și politică, sau poate fiindcă m-au impresionat lucrurile aflate în vizitele la Peleș și Pelișor, sau din albumele de fotografii.

Alexandru Muraru (n. 1982) este doctor în știinţe politice, cercetător știinţific și cadru didactic la Departamentul de Știinţe Politice al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Cartea de față este prima carte scrisă de el pe care am avut ocazia să o citesc, și mi-a plăcut mult, fiindcă este deosebit de bine documentată și scrisă „pe înțelesul tuturor”. De altfel, în interviul pe care am avut onoarea să i-l iau l-am întrebat dacă a intenționat să ofere această publicație (și) ca material didactic, iar răspunsul său a fost extrem de bine argumentat.

Partea mea favorită a cărții a fost cea dedicată încercărilor regelui Mihai de a reveni în țară, încercări „deturnate” de autorități sau de o politică nefavorabilă. Nu știam absolut nimic despre acest aspect al istoriei recente, și m-am bucurat să am o lacună completată într-un mod pragmatic, și totuși plăcut.

Cartea se citește ușor și este departe de a fi doar un studiu, deși documentarea este exemplară. Nu este un manual de istorie și nici o simplă redare monotonă a faptelor. Întrebarea din titlu primește răspunsuri care, deși multe speculative, rămân pertinente. Iar cum, în același interviu pentru boobklog.ro, autorul a promis că lucrează și alte cărți, abia aștept să le citesc și pe următoarele!

  • Plusuri

    O carte care oferă multe răspunsuri celor interesați de capitolul „monarhie” al istoriei românești.

  • Minusuri

    Este posibil ca abundența notelor să sperie unii cititori, însă cartea se citește și fără a urmări fiecare punct de referință.

  • Recomandari

    Pasionaților de istorie, celor care doresc să cunoască adevărul despre situații istorice controversate, dar și neofiților, care abia încep să facă primii pași pe traseul sinuos al istoriei autohtone.

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Rodica Gavril spune:

    O carte care merita citita, pentru ca aduce din nou in atentia cititorilor o epoca pe care putini se pot lauda ca o cunosc bine. Iar Iulia reuseste sa puncteze exact partea care ar putea clarifica multe nelamuriri. Interesant si incitant!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro