bookblog.ro

Plimbări prin labirintul complexității umane

Scris de • 17 October 2016 • in categoria

Titlu: Inteligența personală
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Numar pagini: 336
ISBN: 978-606-33-0778-2
Cumpara cartea

Ce înseamnă mai exact „inteligența personală”? Destul de greu de închis într-o definiție. Mai ales că diverșii psihologi care au studiat-o au interpretat-o diferit. 

Pe de o parte, aceasta se raportează la sine. Cât de conștient e un om de sinele său. Cât de bine se cunoaște.

În cadrul diverselor studii s-a demonstrat că cei care erau mai racordați la realitatea propriei personalități, deci cu o inteligență personală mai pregnantă, reușeau să fie mai echilibrați în viață și că erau mai fericiți cu alegerile pe care le luau.

Pe de altă parte, inteligența personală se raportează la modul în care îi percepem pe cei din jurul nostru. Cum reușim să îi „citim” pe ceilalți? Sau să le anticipăm reacțiile în diverse situații?

Dacă reușim să fim cât mai exacți când vine vorba de alte persoane, vom avea o comunicare mai bună și relații mai armonioase. Vom ști să îi alegem cu atenție pe cei pe care îi primim în viața noastră, indiferent dacă e vorba de un coleg cu care vrem să colaborăm sau de partenerul de viață.

John D. Mayer oferă o serie de studii de caz realizate de-a lungul timpului de diverși psihologi și cercetători din domeniu. Rezultatele sunt uneori surprinzătoare, alteori vin să întărească o convingere deja existentă.

Cartea  prezintă o serie de lucruri interesante referitoare la personalitatea umană ca și entitate individuală. Totodată arată tendința noastră de uniformizare ca ființe sociale și nevoia de integrare în grupuri.

Mai pe scurt, avem caracteristici comune și totodată suntem atât de diferiți.

Când a apărut inteligența personală? Dintotdeauna, se pare. Face parte din noi. Doar conceptul, încastrarea lui într-un termen, este un lucru mai nou. 

„Specialiştii în teoria evoluţionistă cred acum că abilitatea noastră de a-i înţelege pe ceilalţi oameni a început să se dezvolte cu o jumătate de milion de ani în urmă, pe măsură ce fiinţele umane se adaptau la viaţa din cadrul grupurilor sociale din ce în ce mai mari.

Cei care puteau să-i înţeleagă mai bine pe oamenii din jurul lor deţineau un real avantaj faţă de ceilalţi. Ei îşi cunoşteau mai bine propriile preferinţe – şi, drept consecinţă, puteau să facă alegeri care să-i motiveze; înţelegeau nevoile altor oameni suficient de bine pentru a şti cum să coopereze cu ei şi puteau să identifice membrii problematici ai grupului – şi să stea cu ochii pe ei. Strămoşii noştri care erau cititori de succes ai personalităţii aveau mai multe şanse de a supravieţui şi de a se reproduce, transmiţându-le descendenţilor, mai departe, baza genetică pentru acest potenţial de rezolvare de probleme.

În ziua de astăzi, fiecare dintre noi are unele deprinderi, pentru a ne înţelege pe noi înşine şi pe alţii. Dacă percepţiile noastre sunt slabe sau nu mai sunt folosite, e posibil să fim luaţi prin surprindere în mod regulat de imprevizibilitatea oamenilor din jurul nostru. Dacă percepţiile noastre sunt puternice, ne vom dezvolta disponibilitatea de a face faţă felului în care vor acţiona oamenii.”

Care e rostul cărților de dezvoltare personală?

Cândva nu îmi plăceau cărțile de dezvoltare personală. Pe de o parte aveam impresia că mă învață sau chiar îmi impun cum să gândesc și cum să mă comport, pe de altă parte, eram convinsă că diversele concluzii din respectivele cărți nu corespund cu realitatea.

Însă cum stau lucrurile de fapt? Sau cum le văd acum?

Când citești cărți de dezvoltare personală, nu înseamnă că trebuie să fii de acord cu ele. Nici total, nici parțial. Ele te ajută să îți lărgești câmpul de păreri și să vezi lucruri pe care poate înainte nu le observai.

De asemenea, îți conferă o senzație de confort în momentul în care te recunoști în anumite aspecte. Dacă până atunci credeai că anumite lucruri te definesc doar pe tine, brusc îți dai seama că și alții se confruntă cu aceleași probleme/temeri.

 

 

Nimeni nu îți impune cum să gândești. În orice caz, ideal e ca gândirea să nu fie una închisă între concepții prestabilite. Ci să citești cât mai mult, să fii cât mai deschis la păreri variate, să nu elimini din start anumite posibilități.

  • Plusuri

    O carte foarte bine documentată, cu multe studii de caz interesante și deseori surprinzătoare. Citind-o, afli mai multe despre tine și despre oamenii care te înconjoară. Scrierea vine cu o bogăție de informații, menite să prezinte complexitatea personalității umane.

  • Recomandari

    Oricui vrea să aibă o imagine mai clară asupra sinelui și a celor din jur.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro