bookblog.ro

Pornind spre Ithaca

Scris de • 1 February 2011 • in categoria

0 Ulise recenzie

Titlu: Ulysses
Autor: James Joyce
Rating: rating - recenzii carti
Editura: Penguin Books
Anul apariţiei: 2000
1040 pagini
ISBN: 978-0141182803


Roman modernist, a cărui evenimente au loc într-o singură zi, ce înglobează în ea toate aspectele şi etapele din viaţa unui om.

Te-ai întrebat vreodată de ce citeşti? Sau ai încercat să găseşti un tipar în literatură, care poate fi găsit în fiecare carte? Să ne imaginăm literatura ca pe un cerc uriaş, care are în centrul său gravitaţional Omul. Să ne imaginăm apoi că tot acest cerc este umplut de Viaţă, de realitate, ambele fărâmiţate mărunt de mintea umană în Cuvinte. ,,Cuvinte fulgi, cuvinte cer, cuvinte metal”, care zăvorăsc în ele lumea pe care o ştim. Ce se întâmplă însă atunci când literatura trece peste graniţele ficţiunii şi portretizează fiecare gând, fiecare detaliu, de la cel mai insignifiant, la cel mai semnificativ din viaţa ta?

Dublin, Irlanda. La 2 februarie 1882, James Joyce se naşte. Modernism, realism, schimbări radicale la nivelul stilului, al limbajului, cuvinte care închid în ele o întreagă cultură a umanităţii şi un joc al aceloraşi cuvinte, care ne creează o imagine a Omului. Cum putem vorbi despre toate acestea fără să fi cunoscut şi proza lui Joyce?

Paris, Franţa. La 2 februarie, 1922, Ulise este publicat. America îl interzice pentru câţiva ani. Unii sunt revoltaţi şi nu înţeleg mai nimic, în timp ce alţii îl admiră şi îl acceptă ca una dintre cele mai importante cărţi literare scrise vreodată. Pentru toţi însă, singurul lucru cert este că lumea literaturii nu mai este aceeaşi.

Cărţile clasice de la care Joyce porneşte, Odiseea lui Homer, Hamlet al lui Shakespeare, cât şi Divina Comedie a lui Dante Alighieri, ne prezintă personaje eroice, altfel decât celelalte, cu o structură morală aparte. Ulise este binecunoscutul erou care după ce a luptat în războiul troian, porneşte acasă, spre Ithaca. Călătoria lui de zece ani e plină de peripeţii, de creaturi mitologice, de obstacolele zeilor puse în calea lui. Joyce ia acest mit şi-l răstoarnă, aducându-l pe străzile Dublinului, la 16 iunie 1904, şi ne arătă că fiecare dintre noi, în cea mai banală zi din viaţa noastră, este un Ulise, care îşi caută drumul spre Ithaca. Lepold Bloom, noul Ulise modern, este un om ca oricare altul, ca mine sau ca tine, care parcurge zi de zi o călătorie spre casă, purtând în gândurile sale tot ce l-a definit; astfel, într-o singură zi aflăm totul despre el – ce şi cum gândeşte, trecutul său, aventurile sale, oamenii pe care-i cunoaşte, întâmplările care l-au marcat. El este ,,eroul’’ deposedat de toate calităţile unui erou, ajuns la rangul de om: un om cu multe slăbiciuni, dar păstrându-şi mereu, în faţa tuturor, caracterul uman. El este “Everyman”, în esenţa umanului.

Stephen Dedalus, protagonistul din Portret al artistului în tinereţe, porneşte la rândul său spre propria Ithaca, prezentat altfel decât în precedentul roman. El este artistul fără creaţie, în căutarea umanului din el, a iertării, în căutarea tatălui spiritual; este Hamlet şi Telemachus. Ultima parte a romanului îi aparţine noii Penelope: soţia infidelă a lui Bloom, Molly Bloom, în cel mai cunoscut flux al memoriei involuntare creat vreodată. În ultimele 50 de pagini, avem gândurile acesteia în opt fraze.

Ulysses este într-adevăr o carte dificilă, dar cu un umor aparte. A fi uman. A fi un Ulise, un Hamlet, o Penelopă. Oricât de diferiţi suntem, adânc, cu toţii suntem identici. Acesta este probabil unul din marele merit al acestei cărţi. Prin genialitatea sa, Joyce prezintă simplitatea şi absurdul vieţii, cele mai banale evenimente, dar care ne definesc pe toţi. Nici un element nu este uitat. Prin cultura enciclopedică şi obsesia detalilor, nici un cuvânt nu este întâmplător; mai mult, Joyce introduce în această simplitate elemente din cele mai vaste domenii, transformând Dublinul într-o Ithacă, într-un omphalos în care toate elementele se unesc, de la politică şi istorie la istoria literaturii, mitologie şi teologie. Pentru că în diferenţele dintre noi, în călătoriile interioare şi exterioare, cu toţii dorim să găsim acelaşi lucru: ,,Fiecare viaţă e alcătuită din multe zile, zi după zi. Umblăm prin noi înşine, întâlnind tâlhari, fantome, uriaşi, bătrâni, tineri, soţii, văduve, cumnaţi. Dar întotdeauna întâlnindu-ne pe noi înşine.

Plusuri: realism, roman enciclopedic, cu elemente din toate domenile, cu o multitudine de stiluri, verosimilitate, etc.

Minusuri: inaccesibil publicului larg din cauza elementelor culturale din vaste domenii, a jocurilor de limbaj neexplicate.

Recomandare: tuturor celor interesaţi de Om şi aspectele vieţii, obişnuiţi cu scrierile care pun accent pe lumea interioară, şi mai puţin pe acţiune (William Faulkner, Marcel Proust, Virginia Woolf, Dorothy Richardson).

Scris de Raisa Stoleriu

Autor: | Editura:



Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Zina spune:

    Bună carte, bună prezentare, m-ai făcut să doresc să recitesc…

    raspunde

  2. Am citit Ulise de mai multe ori, cand eram in facultate, dupa facultate si mereu am gasit lucruri noi care sa ma atraga si sa ma incante. Este una dintre cartile mele de suflet cred in principal datorita stilului si complexitatii structurale, a detaliilor fantastice si uneori sufocante.

    Este o munca plina de satisfactii sa citesti aceasta carte.

    raspunde

  3. Zina spune:

    @ Alina Mihaela Barbu: Eu a, spune că a citi orice carte este o plăcere, nu o muncă !

    raspunde

  4. @ Zina: Presupun ca depinde la fiecare persoana in parte. Pentru mine personal aceasta carte a implicat si o munca sustinuta, caci am tinut expres sa inteleg si savurez toate sensurile si trimiterile ascunse pe care Joyce le face.

    Nu am cultura generala atat de cuprinzatoare incat sa le recunosc din prima, de aceea a trebuit sa urmaresc notele cu atentie, ceea ce, in cazul meu, a implicat munca. Dar cum am spus mai sus, a fost o munca plina de satisfactii, caci nu doar m-am bucurat de opera lui Joyce, dar si de trimiterile pe care le face.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


    Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro