bookblog.ro

Rătăcire într-o realitate crudă

Scris de • 7 September 2015 • in categoria

Titlu: Lumea de orez
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 304
ISBN: 978-973-689-905-8
Cumpara cartea

Despre Su Tong s-a spus că Balzac ar fi recunoscut în el un spirit înrudit, îndeosebi datorită portretelor de un realism feroce pe care autorul chinez le face personajelor sale. Personal, aș spune că, din experiența mea de lectură din această arie geografică, este cea mai dură scriere, populată de cele mai cumplite caractere umane și desfășurându-se în moduri dificil de „înghițit”. Practic, Lumea de orez este o cronică de viață la fel de sinceră și directă precum Ion, de Rebreanu, însă de o violență descriptivă mult mai grafică.

Cinci-Dragoni, (anti-)eroul poveștii, este un orfan sărac, pripășit într-un oraș din apropierea Shanghaiului după ce foamea l-a alungat din Satul cu nuci. Aciuat la poarta prăvăliei de orez a familiei Feng, este acceptat cu greu ca ajutor și reușește, într-un timp relativ scurt și cu prețul a nenumărate umilințe, să ajungă o persoană cu greutate în familie și în societate. Una dintre căile pe care pășește în acest scop este căsătoria cu fiica cea mare a negustorului Feng, Zhiyun, cunoscută pentru purtarea sa imorală – deja însărcinată cu unul dintre mai-marii unei organizații ilicite locale. Când acesta din urmă își reclamă fiul nou-născut, iar Zhiyun alege să îl urmeze, drept „a șasea concubină”, Cinci-Dragoni își îndreaptă de îndată atenția către sora ei mai mică, nemulțumita și intriganta Qiyun.

Saga care urmează este marcată de episoade violente, fie că este vorba despre răfuieli între bande, fie despre abuzarea femeilor. Cinci-Dragoni se dovedește marcat de o ambiție teribilă, dar și de o dorință arzătoare de răzbunare. Pe lângă toate acestea, relația sa cu... orezul este de-a dreptul nesănătoasă, iar orezul devine un simbol arhetipal al lipsurilor împlinite, al pământului promis, al reușitei în viață. Fie fetișizat în relațiile carnale, fie interzis țăranilor de către stăpâni lacomi, fie cauză a morții unui copil înfometat, orezul este omniprezent în mai toate paginile cărții.

Spre final, soarta se întoarce împotriva lui Cinci-Dragoni, așa cum se întâmplă de obicei, fiindcă și cărțile realiste sunt marcate de un oarecare spirit al justiției poetice. Pedeapsa lui sosește din partea propriei familii, învrăjbite și marcate de „asasini și târfe”, iar propriul său fiu este cel care-i grăbește sfârșitul, mânat, printre altele, de dorința de a-i căpăta dinții de aur.

  • Plusuri

    Pentru cei interesați de China marcată de foamete, sărăcie și războiul cu Japonia, de China pre-comunistă în care domnea haosul, cartea lui Su Tong este ideală.

  • Minusuri

    Violența extremă și, de multe ori, gratuită nu își are locul pe lista de lectură a persoanelor care nu tolerează acest gen.

  • Recomandari

    Pasionați de istorie, de orientalism și/sau de natura umană. Caracterizare excelentă, îndeosebi prin comportament, dar și prin limbaj și aspect. Portrete reușite, stilizate grosolan, care-și ating, însă, scopul.

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Rodica Gavril spune:

    O recenzie interesanta, scrisa intr-o nota severa, potrivita, poate, stilului in care este scrisa cartea. Sunt convinsa ca este un bun indemn la lectura, mai ales pentru iubitorii de gen, dar si pentru cei care vor sa afle mai multe despre lumea orientala, chiar de la (una din) surse. Felicitari, Iulia!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro