bookblog.ro

Rațiune și simțire, varianta 2015

Scris de • 3 November 2015 • in categoria ,

Titlu: Jane Austen merge la Hollywood
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 264
ISBN: 978-973-724-765-0
Cumpara cartea

La un moment dat, în timp ce citeam Rațiune și simțire, mi-a trecut prin minte faptul că aceste romane au dat naștere probabil genului chick-lit, pentru că îmi este greu să cred că cititorii de sex masculin vor găsi tentantă o astfel de lectură ce îi poartă prin avalanșa incontrolabilă de emoții contradictorii prin care trec protagonistele.

Bănuiesc că exact același lucru a fost și în mintea autoarei Abby McDonald. Aceasta a luat povestea scrisă de Jane Austen și a mutat-o 200 de ani mai târziu, în zilele noastre. Ce a ieșit este un chick-lit simpatic și fresh care te lasă cu zâmbetul pe buze.

Povestea de față urmează destul de fidel firul narativ din Rațiune și simțire: după moartea tatălui, două surori adolescente împreună cu mama lor sunt la un pas de a rămâne pe drumuri, iar salvarea vine din partea unui unchi bogat dispus să le ofere un adăpost și un trai confortabil. Însă, pentru a avea parte de acestea, sunt nevoite să lase în urmă casa în care s-au născut, orașul în care au crescut și întreaga viață de până atunci. Iar adaptarea la noua viață este diferită pentru cele două surori mai ales datorită faptului că personalitățile lor sunt diametral opuse. În timp ce Hallie experimentează totul trecând dintr-o extremă în alta, raționala Grace se luptă să mențină lucrurile într-un echilibru precar și își duce în tăcere propriile lupte interioare.

Firul narativ este alcătuit în mare dintr-un slalom printre dramele lui Hallie, episoade glamorous din elita hollywoodiana și câteva momente mai liniștite, atunci când în centrul atenției revine Grace. Prin urmare, deși nu te plictisește, acțiunea nu reprezintă punctul de greutate al cărții. În centrul atenției rămân personalitățile contrastante ale celor două fete și modul în care acestea le creionează drumuri atât de diferite, în ciuda faptului că până atunci soarta hărăzita le-a fost aceeași.

La fel ca și atunci când citeam Rațiune și simțire, am fost șocată de caracterul aproape bipolar al surorii mai mari, întrebându-mă de-a lungul lecturii dacă astfel de persoane chiar există și în viața reală. Hallie mi-a trezit aceeași curiozitate, însă, de data aceasta, cumva am convingerea că da, genul acesta de personaje sunt clar inspirate de „surse” din realitate. Poate că unii cititori îi vor găsi personalitatea interesantă, înviorătoare, energetică și vor fi intrigați de firea ei explozivă. Însă personal, am considerat-o obositoare și iritantă. Mai trist este faptul că sub acele trăsături exuberante se ascunde, totuși o adolescentă ambițioasă, talentată și capabilă să își realizeze visele. Mi-ar fi plăcut ca autoarea să trateze ceva mai în profunzime subiectul depresiei induse de eternele probleme amoroase adolescentine, mai ales că tema avea potențial. Însă probabil că ar fi îndepărtat povestea de la sursa acesteia, romanul lui Jane Austen.

Pe cât de agasantă am găsit-o pe Hallie, pe atât de tare mi-a plăcut de Grace. Inteligentă, rațională, mereu dispusă să se gândească la cei din jur mai întâi, mereu conștientă atât de modul în care propriile alegeri ar putea să îi afecteze pe ceilalți, cât și de felul în care fiecare pas pe care îl face i-ar putea influența viitorul, Grace este un personaj pe care ți-ai dori să îl întâlnești și în realitate, nu numai în cărți. Mai ales că, în ciuda reținerii de care dă dovadă adesea, Grace reușește să fie mulțumită chiar dacă cei din jur nu îi înțeleg modul de a-și găsi fericirea. În plus, în anumite momente îi surprinde pe toți - și pe ea însăși în același timp -, luând niște decizii total neașteptate.

Mi-a plăcut mult faptul că multe dintre personajele secundare sunt atent construite, unele răsturnând niște tipare, altele fiind simpatice sau cel puțin interesante în ciuda acestora. Per ansamblu, Jane Austen merge la Hollywood este o lectură ușurica, dar plăcută, care te antrenează și îți menține interesul pe tot parcursul său.

  • Plusuri

    Modul fidel în care firul narativ urmează povestea din Rațiune și simțire, fiind în același timp extrem de natural, fără a-ți lăsa impresia că autoarea a forțat anumite aspecte doar pentru ca povestea să se potrivească în epoca noastră.

  • Minusuri

    Personal, am găsit-o pe Hallie mult prea exagerată, dar, așa cum spuneam și înainte, nici protagonista din Rațiune și simțire nu mi-a plăcut din aceleași motive. De asemenea, mama celor două surori mi s-a părut mult prea absentă din viața fiicelor sale și mult prea dezinteresată de ceea ce li se întâmplă acestora.

  • Recomandari

    Cititorilor care au parcurs Rațiune și simțire și sunt curioși cum s-ar desfășura povestea dacă acțiunea s-ar petrece în zilele noastre.

Categorie: , | Autor: | Editura:



Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Bookish spune:

    Ţin minte că am citit doar parţial “Raţiune şi simţire”, dar mă intrigă acest “remake”.

    raspunde

    • roxtao spune:

      Mie mi s-a parut ok romanul Ratiune si simtire, nu o capodopera care sa te dea pe spate, dar o lectura usurica si placuta. Nu stiu cum li s-ar parea acest remake cititorilor care nu au parcurs cartea lui Jane Austen, insa din punctul meu de vedere, ca adaptare a povestii originale in zilele noastre, autoarea a facut o treaba foarte buna.

      raspunde

  2. Mirela spune:

    Nu stiam de existenta acestei carti, chiar sunt curioasa sa o citesc si sa vad cum a evoluat fata de original.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro