bookblog.ro

Regicid cu… o bomboană

Scris de • 1 May 2015 • in categoria

Titlu: Regii blestemaţi. Otrăvurile coroanei
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 235
ISBN: 978-606-741-077-8
Cumpara cartea

Mă întrebam de ce seria poartă denumirea „Regii blestemați”. Problema în cazul meu constă în faptul că mi-a căzut în mână direct volumul 3 al seriei, și astfel am pierdut introducerea în poveste. Însă pe scurt, dinastia regilor din Franța secolelor XIV-XV a fost blestemată de cavalerii templieri, atunci când au fost condamnați la ardere pe rug de către Filip cel Frumos (Filip al IV-lea). De aici, regii blestemaţi.

Cumpără titlul în engleză

Seria conține 7 volume și vă recomand să o lecturați integral, atât pentru plăcerea lecturii (fiindcă o să vă prindă), cât și pentru o imagine completă asupra dinastiilor care s-au perindat pe tronul Franței, cu tot ce implică ea: lupta pentru putere, lăcomia după bani, ura între rude de sânge și partizanate în funcție de interese.

În volumul 3, „Otrăvurile coroanei” îl cunoaștem pe Ludovic al X-lea, supranumit și Arțăgosul, din cauza crizelor sale de nervi destul de dese. În ciuda poreclei și a unei vieți trăite în nesiguranță și frustrări, imaginea Arțăgosului va fi îndulcită prin intermediul prințesei Clemence a Ungariei, care va ajunge să îl iubească, cu toate că i-a fost impus ca soț, fără să îl cunoască în prealabil.

Ludovic va găsi de asemenea în femeia care i-a fost hărăzită o oază de liniște, însă viața nu le va oferi decât un singur moment de iubire sinceră și pasională, care va da naștere unui prinț moștenitor, a cărui soartă va fi pecetluită din start de semnul fatalității.

Arțăgosul nu va reuși să rămână în memoria colectivă prin nimic măreț, ci mai degrabă prin operațiuni eșuate și scenele de furie care ajung să îi definească personalitatea. Și totuși, nu poți să nu simți compasiune pentru un suflet înfrânt înainte de vreme:

„O sănătate șubredă, un tată a cărui autoritate de gheață îl zdrobise timp de douăzeci și cinci de ani, o soție necredincioasă care îl făcuse de râs, miniștri ostili, o vistierie goală, vasali revoltați, foamete chiar în iarna când își începuse domnia, o furtună care era gata să-i răpească noua soție… Sub ce aliniere nefastă a planetelor, pe care astrologii nu îndrăzniseră să i-o dezvăluiască, trebuie să se fi născut pentru ca la orice decizie și în orice faptă să se lovească de adversitate și până la urmă să fie învins, nu în luptă, nobil, ci de apă, de noroiul în care tocmai i se împotmolise armata!

Iar sfârşitul Arţăgosului va fi la fel de absurd ca şi experienţele prin care a trecut. Va fi ucis de o... bomboană de ciocolată. Cum se întâmplă aşa ceva şi cine se află în spatele acestui regicid, afli din volumul 3 al seriei „Regilor blestemaţi”.

  • Plusuri

    Fina ironie a autorului în componenţa scriiturii.

  • Minusuri

    Numărul mare de personaje, care necesită o bună memorie şi vigilenţă în identificarea legăturilor dintre acestea.

  • Recomandari

    O serie care nu trebuie ratată în special de iubitorii de romane istorice.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro