bookblog.ro

Banalul sub lupă

Scris de • 7 August 2011 • in categoria

Titlu: Scene de viață campestră
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 221
ISBN: 978-973-689-404-62

În aparență totul e liniștit, chiar banal. Dar ce se poate ascunde în spatele biografiilor uniforme ale locuitorilor unui sătuc evreiesc liniștit? Personajele cărții sunt punctul central și nu acțiunea. Ele, caractere aproape tipice, nasc enigme și îți ridică întrebări.

Tel Ilan este un sătuc unde viața ar trebui să se scurgă calm și liniar. Într-un decor de vis, cu locuitorii tipici pentru orice așezare, pare locul cel mai calm de pe pământ. Poate tocmai de aceea devine ușor șocant atunci când descoperi dramele și maniile din spatele aparențelor.

Romanul este un șir de fenomene stranii și inexplicabile care au actorii cei mai comuni cu putință. Dar soția unui locuitor ca oricare altul dispare, doctorița este obsedată de grija pentru nepotul său pe care îl așteaptă inutil în stația de autobuz, agentul imobiliar are ca singur scop să demoleze cea mai veche locuință din sat si tot așa.

Poate că tocmai decorul uniform și neschimbat scoate în evidență indivizii și modul lor bizar de a fi. Dar puteți privi toate acestea doar ca pe o analiză microscopică a fiecărui specimen. Cred că toți, dacă am fi examinați printr-o astfel de lentilă, am arăta precum niște ființe ciudate până la fascinație care au tot felul de obiceiuri constante și inutile până la ridicol. Exact ca personajele lui Amos Oz.

Scene din viața campestră este un roman din povetiri, așa că fiecare parte a cărții are alți protagoniști și alte probleme, comun rămânând doar locul în care se desfășoară acțiunea și lumina prin care este prezentat totul.

La senzația de straniu a cărții contribuie și plasarea ei într-o comunitate evreiască cu obiceiurile și cutumele ei, prea puțin cunoscute de noi. Protagoniștii sunt fiii coloniștilor care au înființat așezarea cu mai bine de un secol în urmă.

La un moment dat m-am gândit la istorisirile din carte ca la întâmplările dintr-un imens mușuroi unde nenumărate ființe mici și insignifiante se agită continuu. Micile obsesii și manii umane, firești, spunem noi, capătă cu totul altă față dacă le povestești și le analizezi în detaliu.

  • Plusuri

    este o lectură care te absoarbe și te introduce în universul ei

  • Minusuri

    uneori am simțit nevoia de mai multe detalii și de legături mai solide între povestiri

  • Recomandari

    celor care apreciază proza scurtă

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. georg spune:

    Hm… ce pacat … daca articolul ar fi la inaltimea titlului si nu ar fi , vorba ta, doar ,,scene din povetiri” …

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro