bookblog.ro

Sec sau îmbibat?

Scris de • 6 January 2016 • in categoria

Titlu: Pe uscat sau cu paharul plin. Călătoriile unui băutor
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 243
ISBN: 978-606-722-029-2
Cumpara cartea

Când culturile și băuturile se amestecă în călătoriile unui jurnalist, pentru a crea noi distincții metafizice, antropologice, sociale.

Trăiește discret spune motto-ul epicurean ce se găsește, minimalist, pe prima pagină a volumului Pe uscat sau cu paharul plin. Călătoriile unui băutor . Cu toate acestea, discret pare să fie doar alcoolul în anumite țări/zone, pe care Lawrence Osborne le explorează, încercând să obțină accesul către „fructul interzis” prin baruri underground și magazine obscure. Cine ar fi crezut că poți analiza o cultură în funcție de cât de „uscată” sau „îmbibată” este?

Această colecție de eseuri subliniază șocurile culturale pe care un călător le poate trăi prin raportare la alcool, dar și istoria unor zone care au descoperit anumite băuturi, doar pentru a le interzice ani mai târziu din rațiuni politice, religioase etc. De la titlurile ingenioase și, adesea, jucăușe, la scriitura sinceră tipică jurnalismului narativ, Osborne mapează trăirile intense pe care le-a avut în Beirut, Istanbul, Dubai etc. prin prisma întâlnirii cu alcoolul sau lipsei acestuia:

Stările sufletești pe care le creează alcoolul sunt ca niște picături de culoare pe paleta unui psihopat și care pot fi amestecate la întâmplare.

Un oraș „sec” pentru un om „îmbibat”, un leac pentru un dependent.

Sufiștii proslăveau vinul ca fiind metafora supremă a iubirii.

drinking

Prin conexiunile filosofice, prin contextele sociale și istorice, prin ironie și autoironie, prin proslăvirea mitologiei „îmbibate” și nu numai, cele 15 eseuri se citesc pe nerăsuflate, eventual cu un pahar alături, pentru a înțelege mai bine stările și senzațiile scriitorului (sic!). De la referirile numeroase la gin, whiskey, vin, votcă, la Dionysos, descoperirea al-kohl-ului sau doctrinele și „tipologiile” musulmane, volumul subliniază nuanțele problemei și arată cât de orbi suntem adesea când vine vorba de „Celălalt” ori de viziunea de ansamblu.

Pentru mine a fost o surpriză plăcută și mă bucur că l-am descoperit pe Osborne, dincolo de aparenta „superficialitate” a subiectului.

  • Plusuri

    Scriitura sinceră, modul în care analizează legătura dintre subiectivitate, alcool și cultură.

  • Recomandari

    Tuturor celor cărora le plac eseurile despre culturi, călătorii, băuturi și problemele ce apar în contexte multiculturale.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Zina spune:

    Pare a fi interesant și… altceva! Voi căuta cartea. Mulțumesc pentru recenzie!

    raspunde

  2. Alice Teodorescu spune:

    Da, chiar este altceva. Cu mare drag!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Rusia. O ecuație cu foarte multe necunoscute

Copyright ©2011 Bookblog.ro