bookblog.ro

„Somnul face bine. Cărțile fac și mai bine.”

Scris de • 16 April 2015 • in categoria

Titlu: Din înțelepciunea lui Tyrion Lannister
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 160
ISBN: 978-606-579-890-8
Cumpara cartea

Nebunia GoT e în toi datorită debutului mult așteptatului sezon 5 al serialului. Un adevărat fenomen mondial, Game of thrones (dar și seria de cărți care-i servește drept fundație, Cântec de gheață și foc) a adus în atenția publicului o serie de personaje memorabile, dintre care-i amintesc pe Daenerys Targaryen, Jon Snow, Jaime Lannister, Arya Stark, Joffrey Baratheon, Brienne din Tarth și Cersei Lannister. Fie că iubești să-i urăști sau îi iubești pur și simplu, jucătorii urzelii tronurilor cu siguranță știu cum să facă o impresie. Și încă una foarte puternică. Dar, oare, nu am uitat de cineva?

din-intelepciunea-lui-tyrion-lannister2Tyrion Lannister este acel gen de personaj pe care nu ai cum să îl ignori. Este inteligent, șiret, uneori curajos, dă dovadă de bunătate (o calitate rar întâlnită în Westeross) și e delicios de sarcastic. Fie că l-ai cunoscut în paginile „cărămizilor” din seria Cântec de gheață și foc sau l-ai văzut pe micul ecran, adus la viață magistral de către Peter Dinklage, pezevenghiul contribuie din plin la farmecul lumii imaginate de George R.R. Martin și nu e de mirare că e preferatul majorității fanilor.

„Să nu crezi niciodată ce auzi într-un cântec.”

Din înțelepciunea lui Tyrion Lannister adună cele mai memorabile replici ale piticului (cum e și cea din titlu) într-un soi de jurnal care, cu siguranță, o să mai îndulcească din lungul drum pe care îl avem în față până la volumul 6 al seriei. Cu toate că nu aduce nimic nou în materie de conținut, Din înțelepciunea lui Tyrion Lannister o să fie pe placul cititorilor ahtiați după Cele Șapte Regate datorită ilustrațiilor haioase și a replicilor atent selecționate și grupate pe mai multe categorii, atât de specifice lui Tyrion.

„Lasă-i să vadă că vorbele lor te pot răni și atunci n-o să scapi niciodată de batjocură. Dacă vor să-ți dea un nume, primește-l și fă-l al tău. După aceea n-o să te mai poată lua peste picior din pricina lui.”

din-intelepciunea-lui-tyrion-lannister1Cartea se citește extrem de rapid, în maxim 15 minute e gata. Pentru mine a fost ca un episod dintr-un sitcom bun: scurt, dar de efect. Am avut zâmbetul pe buze mereu în timp ce frunzăream volumul, amintindu-mi cu drag de aventurile prin care trece Tyrion de-a lungul cărților. Recunosc că prima mea reacție atunci când am văzut-o a fost: „ce-i asta?”, deoarece formatul este mai... ciudățel față de restul cărților din biblioteca mea, însă am ajuns să o ador după ce am citit-o, mai ales datorită asemănării acesteia cu un jurnal: fiind atât de mic, poate fi ascuns cu ușurință oriunde.

„Viața e o păcăleală. A ta, a mea, a tuturor.”

Amuzante, ironice, de multe ori pline de înțelepciune, vorbele lui Tyrion au meritat dintotdeauna un volum doar al lor. Din înțelepciunea lui Tyrion Lannister e o lectură lejeră și haioasă, potrivită pentru un drum cu autobuzul/metroul și în special dimineața, pentru că e garantat să vă însenieze ziua.

  • Plusuri

    Ilustrațiile care acompaniază unele replici au făcut ca experiența lecturării volumului să fie cu atât mai plăcută; aspectul cărții lasă impresia unui jurnal adevărat, ceea ce mi s-a părut foarte ingenios.

  • Minusuri

    Ca fan al cărților lui Martin, aș fi preferat un mic „bonus” la finalul cărții, un fragment mititel din următorul volum al seriei Cântec de gheață și foc relatat din perspectiva lui Tyrion sau ceva scris special pentru acest jurnal.

  • Recomandari

    Din înțelepciunea lui Tyrion Lannister e o lectură obligatorie pentru toți cei care așteaptă cu sufletul la gură The winds of winter/următorul episod din Game of thrones.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro