bookblog.ro

Un blestem, o lună și un Caster

Scris de • 12 January 2012 • in categoria

A 16-a Luna

Titlu: A 16-a Lună
Autor: ,
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 320
ISBN: 978-606-8251-57-8

Gatlin pare să fie chiar mai plictisitor decât stereotipul orășelului de provincie american. Însă venirea Lenei, o fată ciudată, cu o semilună drept semn din naștere și abilități paranormale, dă totul peste cap. Casterii își fac simțită prezența, iar lumi nebănuite se deschid.

Încă o carte despre adolescenți și puteri supranaturale, dragoste și fantasy? Răspunsul este, invariabil, da. De această dată, însă, vorbim de abilități dintre cele mai diverse: vrăji, iluzionism, schimbarea formei, mutarea obiectelor, controlarea vremii, incubi și sucubi și multe altele, încă nedescoperite.

Primul volum al seriei Casters (numele generic al ”creaturilor” înzestrate), intitulat Beautiful Creatures , prezintă într-adevăr creaturi frumoase și fascinante, făcându-te să îți dorești sa faci parte dintr-o astfel de lume, chiar dacă acestea pendulează mereu între Lumină și Întuneric. Iar când primejdia și un blestem secular vin la pachet, parcă intriga e și mai atractivă. Acest lucru li se întâmplă și personajelor principale: o fată aparent stângace și banală, Lena, ale cărei puteri sunt, însă, nebănuite și un băiat obișnuit, crescut de o familie neobișnuită, care are multe de aflat despre originile sale și care, surpinzător, este legat de o conexiune paranormală de această fată (ulterior numită kelting – nu voi strica însă surpriza, va trebui să descoperiți singuri despre ce e vorba).

Așadar, narațiunea evoluează în jurul eternei iubiri imposibile (leitmotiv literar de care eu, una, nu mă satur niciodată) dintre un Muritor și un Caster, obstacole mici și mari apărând la tot pasul, iar protagoniștii fiind puși în situația de a descifra mistere istorice, genealogii complicate și de a lupta unul pentru celălalt ”against all odds”.

Scriitura este ușoară, dar captivantă, romanul se citește pe nerăsuflate, însă trebuie să admit faptul că m-a impresionat plăcut, chiar dacă nu aveam așteptări prea mari ori pretenții de ficțiune ”bună”. Personajele sunt conturate destul de atent, există câteva drame profunde ce revin de-a lungul desfășurării acțiunii, iar problemele adolescentine sunt pline de umor și ironie.

În ceea ce privește traducerea titlului în română, aceasta este o altă surpriză pe care nu o voi strica, dându-vă doar indiciul că are legătură cu Lena și cu blestemul de demult pe care l-am pomenit mai sus. Iar dacă ar fi să fac o comparație cu abundența de gen existentă pe piață datorită fenomenului ”Twilight”, aș spune că această carte este scrisă cu mai multă atenție la detalii și mai multă imaginație ”realistă”. În fond, toate puterile Casterilor sunt puteri existente în așa-zisele practici ”ezoterice” ori în mituri vechi.

  • Plusuri

    inventivitatea combinațiilor de puteri supranaturale, încercarea de a limita clișeele și stereotipurile fantasy, evitarea folosirii vampirilor (mi s-a părut o mișcare inteligentă în cazul acestei narațiuni)

  • Recomandari

    pasionaților de fantasy, romance sau celor care vor să se relaxeze cu o carte sumbră, dar amuzantă în același timp

Categorie: | Autor: , | Editura:



Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Shauki spune:

    Seria se numeste “Cronicile Casterilor”, nu “Casters”, iar numarul paginilor e un pic mai mare… 512 :) (Stiu ca asa scrie pe site-ul editurii…)

    Ma bucur ca ti-a placut cartea. Cat despre alegerea autoarelor de a nu integra vampiri – si eu sunt de acord ca a fost o miscare inteligenta.

    raspunde

  2. Alice spune:

    Da, intr-adevar, seria se numeste The Caster Chronicles, dar eu am scris simplificat, nu din necunostinta de cauza – data viitoare o sa fiu mai atenta :)

    Pe site-ul editurii RAO scrie 320 de pagini – am verificat din nou ;)

    Multumesc pentru feedback, tocmai am terminat de citit si a doua parte a seriei, de aceasta data in engleza si pot spune ca se continua din ce in ce mai palpitant, so o recomand cu mare placere.

    raspunde

    • Shauki spune:

      Da, Alice, pe site scrie 320, dar daca arunci o privire in carte (ai citit-o in romana pe prima, nu?), ai sa vezi ca sunt peste 500. :) Cei de la RAO sunt foarte neatenti – nici macar sinopsisul nu coincide cu cel de pe carte, asa ca nu te mai increde in minunatul lor site. ;)

      Da, a doua mi-a placut mai mult, e mai profunda, lumea se contureaza si mai bine. O am si pe a treia, dar o voi citi de indata ce termin examenele.

      raspunde

  3. Alice spune:

    Hmm, pe prima am citit-o in romana, insa, din pacate, nu o mai am la indemana ca sa verific, so m-am increzut in site-ul editurii…ca doar asa ar fi normal :)

    Anyway, tocmai am inceput-o pe a treia, in plina sesiune, not the smartest thing to do, pentru ca abia o mai pot lasa din mana.

    Intr-adevar acestea doua sunt mult mai profunde, se contureaza mai bine personajele si granita dintre bine si rau este usor neclara, ceea ce imi place si mai tare pentru ca in viata sunt multe nuante de gri.

    Spor cu examenele si cu cititul, asadar!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro