bookblog.ro

Un principe și o călătorie inițiatică

Scris de • 29 November 2016 • in categoria

Titlu: Ocolul Pământului în șapte luni și o zi
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Numar pagini: 374
ISBN: 978-606-8723-88-4
Cumpara cartea

Colecția Istorie cu blazon, inițiată și coordonată de istoricul Filip-Lucian Iorga, la editura Corint, este, pentru mine, dar sunt convinsă că și pentru mulți alți cititori, o sursă de bucurie și povești fascinate din vremuri mai fericite ale României.

Una dintre aceste povești este cea a călătoriei Principelului Carol al României, în 1920, în mai multe țări ale lumii și pe mai multe continente, așa cum a fost ea relatată de către unul dintre membrii suitei princiare, Generalul de divizie Constantin Găvănescul.

Poate că este interesant de amintit contextul în care a avut loc această călătorie a principelui Carol în jurul lumii. În timpul Primului Război Mondial, fiul cel mare al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, a dezertat din armata română și s-a căsătorit morganatic cu Ioana Zizi Lambrino. Renunță la statutul de Principe Moștenitor pentru a-și urma chemarea inimii. Părinții lui sunt profund afectați de această renunțare și depun toate eforturile pentru a-l face să abandoneze un mariaj care punea în pericol toată construcția dinastică pentru care își sacrificaseră viețile și fericirea personală suveranii României. Pentru a-l îndepărta de Zizi Lambrino și a-l face să uite această poveste nefericită de dragoste, Ferdinand și Maria decid să îl trimită pe Carol într-o călătorie în jurul lumii, în fruntea unei delegații economice și militare care să promoveze interesele și imaginea României în cele mai îndepărtate colțuri ale planetei.

Autorul volumului de memorii care relatează prima parte a acestei călătorii, Generalul Constantin Găvănescul este deosebit de discret în privința adevăratelor motivelor care au stat la baza organizării acestei călătorii și se limitează la explicațiile oficiale legate de promovarea imaginii României în lume, acesta fiind, de fapt, un beneficiu real al vizitei. Viitorul rege Carol al-II-lea este o prezență carismatică și cultivată, care își farmecă gazdele și face cinste dinastiei române.

Militar de elită, activ și curios intelectual, Constantin Găvănescul își propune să consemneze toate momentele importante ale călătoriei principelui Carol și o face într-o manieră interesantă și atrăgătoare, oferind informații atent selectate despre obiceiuri locale și diferențe culturale. Descrie cu talent locurile vizitate, iar rezultatul este o carte de care te desparți cu greu și care te face să „vezi” cu ochii minții colțuri îndepărtate ale lumii.

Primul volum vorbește despre călătoria în Egipt, care a avut loc în perioada februarie-aprilie 1920 și ne oferă o imagine completă a acestei țări fascinante, aflată sub ocupație engleză la acel moment. Delegația română este primită la curtea Sultanului Fouad, vizitează Alexandria, Luxor, Aswan, se oprește în Valea Regilor, ajunge la Abu Simbel și Canalul Suez. Este o călătorie de promovare a României, dar care are și o puternică componentă educațională. Cei mai renumiți egiptologi ai momentului îl însoțesc pe principele Carol în vizite la templele antice și îi oferă extinse lecții de istorie și geografie.

Cairo anilor ’20 este un oraș fascinant și contradictoriu, combinând progresul Occidentului și tradițiile Orientului și fiecare moment petrecut acolo îi oferă autorului ocazii de a fi suprins și, uneori, șocat: „...am constatat că este un oraș cu adevărat european-occidental... străzi mari, frumoase, clădiri impozante, magazine ca la Paris. Întâlnim, însă, pe stradă o populație foarte împestrițată... negri, arabi, englezi, indieni, europeni, femei europene, turcoaice cu fața pe jumătate acoperită... apoi vedem cămile încărcate cu nutreț și zarzavat, duse de o funie subțire de către femei, de câte un copil... măgăruși mărunți și iuți... Europenii ca apucați de nebunia iuțelii, aleargă în trăsuri, automobile, biciclete.. .iar ceilalți, indigenii merg agale-agale, ca și cum ar avea înaintea lor o eternitate.” Cine a vizitat chiar și acum capitala Egiptului are în minte această imagine descrisă atât de expresiv de generalul Găvănescul.

Ocolul Pământului în șapte luni și o zi” este o carte frumoasă, care ne amintește de alte vremuri în care oamenii aveau timpul și disponibilitea de a savura Călătoria, de a se minuna și a căuta să înțeleagă culturi și obiceiuri diferite, întorcându-se acasă mai bogați sufletește și intelectual.

  • Plusuri

    Stilul vizual și atractiv al autorului care reușește să ne capteze atenția și să ne facă părtași la o minunată călătorie prin alte locuri și culturi.
    Eleganța scrisului și informațiile culturale bine structurate.

  • Recomandari

    O carte despre călătorii, oameni și locuri, care constituie o frumoasă lecție de istorie și geografie.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro