bookblog.ro

Viața se măsoară în fapte

Scris de • 7 April 2015 • in categoria

Titlu: Hectare de diamante
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 80
ISBN: 978-606-93727-3-9

Înainte ca Gordon Geko să rostească celebra replică din Wall Street – Greed is good (n.r. Lăcomia este bună) – esența acesteia, sub formă de predică, a început să fie propăvăduită pe la 1882 de către Russell H. Conwell, un preot baptist care l-ar face până și pe Coehlo mândru prin retorica sa și mesajul pe care îl transmite.

Cumpără titlul în engleză

Ideea centrală a cărții este că oportunitățile și bogățiile sunt de cele mai multe ori fix în fața noastră și că toate resursele de care avem nevoie pentru a reuși în viață sunt prezente în cadrul comunității în care ne aflăm. Tema îmbogățirii prin resursele nevalorificate, pe care suntem incapabili să le vedem atunci când ele se află sub nasul nostru, a fost dezvoltată pornind de la o anecdotă pe care Conwell a auzit-o de la un ghid arab într-una dintre călătoriile sale. Acesta i-a povestit cum un bărbat a pornit în căutarea diamantelor după ce și-a vândut toate avuțiile, și cum a ajuns la sapă de lemn pentru că obsesia aceasta l-a ruinat doar pentru a îl recompensa pe cel care i-a cumpărat casa și terenurile și care a descoperit accidental că o mare mină de diamante se afla chiar acolo.

Russell H. Conwell dezvoltă și mai mult tema prin alte exemple de succes, de geniu sau alte virtuți pe care marele public le poate accesa. Mesajul prelegerii este unul foarte simplu – „Du-te și sapă în curtea ta!” – pentru că oricine se poate îmbogăți dacă se străduiește suficient de mult.

Așa că, asemeni lui Coehlo și păstorului său, ceea ce căutăm cu ardoare se află de cele mai multe ori la îndemână. Și asemeni lui Geko mesajul este unul care îndeamnă la îmbogățire, la sporirea averii, la găsirea căii de a reuși în viață, dar într-un mod cinstit pentru că 9 din 10 dintre oamenii bogați din America sunt oameni cinstiți pentru că dacă nu ar fi atunci nimeni nu le-ar mai încredința proprii bani.

Și aici apare pentru mine problema, pentru că deși sunt de acord cu prima parte a discursului, ideea de a urmări idealurile cu scopul de a face bani, de a cuantifica impactul adus societății în care trăiești doar prin valoarea banului forțează linia moralității și tinde să contrazică ideea de om cinstit. Seducția și puterea pe care le exercită reușita financiară sunt îndeajuns de potente încât să mistuie rapid orice fărâmă de cinste sau cel puțin să ațâțe goana după îmbogățire până la nivelul obsesiei distructive, asemeni omului care s-a autoruinat doar pentru că a vrut mai mult și mai mult și a riscat totul pentru asta. Conwell nu instituie o limită a îmbogățirii – să ai cât pentru tine și familia ta – ci instigă spre absolut, spre reușite care fac sau desfac destinul unui om.

  • Plusuri

    Partea discursului care îndeamnă la valorificarea resurselor care se află la îndemâna oricui.

  • Minusuri

    Îndemnul prea puțin voalat la îmbogățire

  • Recomandari

    Pasionaților de retorică pentru că vor găsi un exemplu bun de discurs, celor ce își doresc un discurs motivațional.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro