bookblog.ro

---

4 filme inspirate de cărți la Festivalului Filmului European

Scris de • 4 May 2017 • in categoria Recomandari, Top 5

Se spune că filmele adaptate după romane, nuvele şi poveşti celebre nu reuşesc să ajungă la calitatea şi complexitatea operelor originale. Deși aduce o dimensiune nouă, care îi lipsește scriitorului (vizualul), producția cinematografică nu dispune de durata necesară pentru a portretiza în detaliu povestea întreagă și a-i descifra toate nuanțele.

De multe ori, însă, am avut surpriza să constatăm că, prin maiestria scenaristului şi a regizorului, ecranizarea a reuşit fie să ne impresioneze mai puternic decât textul de la care a pornit, fie să prezinte o reinterpretare atât de reuşită încât să depăşească impactul înregistrat de opera originală.

Ediția 2017 a Festivalului Filmului European pune pe agenda iubitorilor de film patru producții în care pagini de literatură europeană sunt transpuse pe marele ecran:

1 Despre orbire - Călătorie într-o lume lipsită de vedere (2016, Marea Britanie)

În vara anului 1983, cu câteva zile înainte de nașterea primului său fiu, John Hull, scriitor și teolog, își pierde vederea. Încercând să facă față schimbărilor majore din viața lui, Hull începe să țină un jurnal audio care în 1990 se transformă într-o carte (Touching the Rock: An Experience of Blindness). Pe parcursul a trei ani, scriitorul înregistrează o mărturie unică despre pierdere, renaștere și reînnoire, explorând lumea interioară a orbirii.

2 Lady Macbeth (2016, Marea Britanie)

În această adaptare a nuvelei Lady Macbeth din districtul Mțensk, semnat de Nikolai Leskov, Kaherine, o tânără fată din Anglia rurală a anului 1865, este vândută ca mireasă unui bărbat care are de două ori vârsta ei. Tânăra este sufocată de căsătoria lipsită de dragoste și de familia lui rece și severă. Când se aruncă într-o aventură pasională cu un tânăr muncitor de pe moșia soțului său, Katherine este cuprinsă de o forță atât de puternică, încât nimic nu o va mai opri în a obține ceea ce își dorește.

3 Hitchcock/ Truffaut (2015, Franța)

Documentarul prezintă regizori faimoși discutând despre impactul extraordinar pe care l-a avut Hitchcock/Truffaut, cartea semnată în 1966 de François Truffaut, care a îndrăznit să îi propună lui Hitchcock, maestrul suspansului, să participe la un interviu care s-a întins pe 8 zile întregi. Rezultatul este unul spectaculos: Alfred Hitchcock detaliează cu migală procesul său regizoral. Wes Anderson, David Fincher, Richard Linklater și Martin Scorsese se numără printre regizorii de seamă care îl omagiează pe legendarul regizor și își amintesc de influența sa puternică asupra cinematografiei.

4 Povestea Iubirii (2016, România)

Cum ar fi ca o carte scrisă înainte de război, într-un mic sat din Europa de Est, să strălucească pe parcursul timpului, în timp de război, peste continente, peste tragedii, și să sfârșească prin a călăuzi pașii către iubire a trei generații diferite de ființe uimitoare? Ei bine, această carte există și ea se numește Povestea iubirii, bazată pe romanul scris de Nicole Krauss. Filmul, regizat de Radu Mihăileanu, este prezentat în FFE 2017 doar la ediția sa din Timișoara, ca avanpremieră înainte de premiera națională de la TIFF 16, din luna iunie.

Detalii suplimentare despre filme și programul proiecțiilor: http://ffe.ro/2017//2017/programfilme

Cea de a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai).

Noutățile FFE pot fi urmărite aici: www.ffe.ro și www.facebook.com/ffeRomania 





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro