bookblog.ro

---

Cărțile de colorat pentru adulți – modă sau utilitate?

Scris de • 21 April 2017 • in categoria Recomandari

În ultimii ani, cărțile de colorat au cunoscut un boom de popularitate în rândul... adulților. Promovate drept un ajutor în bătăliile zilnice împotriva stresului, cu o colecție impresionantă de titluri disponibile, de la tradiționalele mandale ori pagini întregi cu modele influențate de exoticele tradiții ale orientului (și nu numai), până la reinterpretări fanteziste ale unor peisaje sau animale și chiar cărți de colorat inspirate din filme sau seriale celebre, cum ar fi Game of Thrones, Star Wars sau Harry Potter. Nu e chiar atât de greu de înțeles de ce lumea se dă în vânt după aceste cărți ingenioase. Mai jos am „adunat” o serie de beneficii și curiozități despre cărțile de colorat (pentru adulți, dar și pentru copii).

1 Colorând, îți folosești concomitent ambele emisfere cerebrale: în procesul colorării unei pagini, avem nevoie atât de logică (selectarea unei culori pentru a însufleți o anumită formă), cât și de creativitate (combinarea mai multor culori astfel încât rezultatul să fie plăcut pentru ochi), activând astfel părțile creierului care sunt responsabile de coordonare și minuțiozitate.

2 Coloratul reduce anxietatea: mulți terapeuți se folosesc de cărți de colorat pentru a-și ajuta pacienții să se liniștească, reușind astfel să-i pregătească pentru alte forme de tratament care, în alte condiții, nu ar fi avut aceleași rezultate; studiile au arătat că terapia prin colorat poate fi folosită cu succes și pentru alte forme de boli mintale.

3 Sunt o alternativă perfectă pentru meditație, în special mandalele.

4 Totul a început în Franța: acum câțiva ani, niște edituri s-au gândit să promoveze cărțile de colorat pentru adulți drept „terapie prin artă”, o modalitate prin care oricine poate evada din cotidian și uita de griji. Mii de persoane s-au alăturat repede acestui trend și, în scurt timp, cărțile de colorat pentru adulți au început să se vândă mai bine decât cele de bucate.

5 Există și cărți de colorat digitale: o grămadă de site-uri pun la dispoziția clienților cărți de colorat digitale, la cachet cu tot felul de instrumente pentru colorat. Disney, de exemplu, a lansat Disney Color and Play, o aplicație de realitate virtuală care îți permite să transformi imagini ale unor personaje cunoscute într-o experiență digitală de neuitat, folosind doar telefonul sau tableta.

La noi în țară, cărțile de colorat pentru adulți câștigă tot mai mult teren, fiind popularizate de titluri excelente publicare de edituri precum Litera (imaginile din articol sunt din ingenioasa Animorphia a lui Kerby Rosanes), Corint sau Art.

 





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro