bookblog.ro

---

Essentials Reads – voi le-ați citit?

Scris de • 13 November 2011 • in categoria Recomandari


de Jack Kerouac, Ann Charters

„On the Road” este scris în ritmul anilor ʹ50 din America, cu jazz, sex, generozitate, zori liniștite și droguri, cu Sal Paradise și eroul său, Dean Moriarty, călător și mistic, întruchiparea vie a Beat. Acum recunoscut ca un clasic al literaturii moderne, visul american întruchipat în el este mai aproape de cel al lui Walt Whitman decât de cel al lui Scott Fitzgerald și aleargă spre apus cu exuberanță de neuitat, pregnanță și pasiune autobiografică.


de Stella Gibbons

Sensibilei și sofisticatei Flora Poste i s-a oferit o educație aleasă pentru orice, dar nu pentru a-și câștiga existența. Când aceasta rămâne orfană la 20 de ani, hotărăște că singura ei soluție este aceea de a apela la rude – Starkadders cei blestemati, de la bine-numita Cold Comfort Farm. Aici se află Judith în șalul ei stacojiu, plină de remușcări pentru o răutate nerostită; bătrâna Ada Doom, care cândva a văzut ceva urât în șopron; păcătosul Seth și exasperantul Reuben, cei doi fii ai lui Judith; și Amos, prezicând foc și pucioasă pentru toți. Flora îi ia pe fiecare dintre membrii familiei pe rând și face ordine în acest haos. Cold Comfort Farm este o parodie tăioasă a romanului rural de tip melodramatic.


de Isak Dinesen, Karen Blixen

Din momentul în care Karen Blixen a venit în Africa în 1914 pentru a administra o plantație de cafea, inima ei a aparținut Africii. Atrasă de culorile intense și de peisajele răpitoare, Karen Blixen a trăit cei mai fericiți ani din viață la fermă, iar experiențele ei și prieteniile legate cu oamenii din jurul său sunt viu evocate în aceste memorii. „Out of Africa” este povestea unei femei remarcabile și neconvenționale și a unui stil de viață care a dispărut pentru totdeauna.


de D. H. Lawrence, Paul Smith, Doris May Lessing

Constance Chatterley se simte prizonieră în căsnicia sa lipsită de sex alături de soțul ei invalid, Sir Clifford. Incapabil să o satisfacă pe soția sa emoțional sau fizic, Clifford o încurajează să aibă o legătură cu un alt bărbat din clasa lor socială. Dar Connier este atrasă de paznicul de vânătoare al soțului ei și începe o aventură pasională care aduce un suflu de viață existenței ei. Poate ea fi într-adevăr egală cu Mellors, în ciuda uriașei prăpastii dintre pozițiile lor sociale? Unul dintre cele mai controversate romane din literatura engleză, „Lady Chatterley's Lover” este o puternică descriere psihologică, plină de erotism a unei relații adulte.


de Hunter S. Thompson

„O hoardă de motociclete a venit huruind peste deal dinspre vest…zgomotul aducea cu o alunecare de teren, sau o escadrila de bombardiere. Chiar stiindu-i pe Îngeri, nu-mi venea sa-mi cred ochilor. Erau Ginghis Han, Morgan Raiders, Wild One și Rape of Nanking, toate la un loc.” În septembrie, 1964, o cavalcadă de motociclete a trecut prin orașul Monterey, California. Era o călătorie destinată să facă numele Îngerii Iadului cunoscut prin toată America - infami pentru violența și bețiile lor și temuți pentru distrugerile pe care le lăsau în urmă. Aici apare Hunter S. Thompson, singurul jurnalist care a avut abilitatea și curajul de a porni la drum alături de Îngeri. În această genială și înfricoșătoare poveste, el călătorește alături de ultimii proscrisi din America. Un amestec de jurnalism, povestire și pura bravada, „Hell's Angels” este Hunter S. Thompson la viteză maximă.

de Gerald Durrell

"Avem nevoie de o rază de soare", spune Larry, "de o țară în care putem crește". "Da dragă, ar fi drăguț", aproba Mama, fără să asculte prea atent. "Am primit o scrisoare de la George in dimineața asta - zice ca e minunat in Corfu. De ce nu ne strângem lucrurile și ne mutăm in Grecia?". "Foarte bine dragă, dacă vrei tu", zise Mama luată pe nepregătite. Scăpând de neplacerile climatului britanic, familia Durell - Margo, plina de acnee, Leslie, purtător de arma, Lawrence, șoarece de bibliotecă și Gerry, naturalist în formare, împreună cu mama lor suferindă și Roger - cățelul, pornesc la drum spre Corfu. Dar familia descoperă, fără prea mare bucurie, că trebuie să iși impartă vilele cu o adevărată menajerie locala ce includea scorpioni, șopârle, broaște, lilieci și fluturi. Povestită cu foarte mult umor și farmec, "Familia mea și alte animale" este o relatare minunată a unei copilării magice și speciale.


de E. M. Forster, Malcolm Bradbury

Comedia socială scrisă de Forster este o analiza spirituală asupra clasei de mijloc din Anglia în timpul călătoriilor de vacanță în Florența. Unul dintre turiști este Lucy Honeychurch, o tânără a cărei inimă este trezită la viață de această experiență în Italia.


de Francoise Sagan

Cecile duce o viata frivolă, hedonistă, împreună cu tatăl său și tânăra lui amantă. In vacanță în sudul Frantei, este sedusă de soare, nisip și primul său iubit. Dar când tatăl decide să se recăsătorească, viața lor lipsită de griji se întunecă tragic. Unite de tema iubirii, poveștile din seria Marilor Iubiri se intind peste două milenii și lumi foarte diferite. Cititorii vor fi introduși în posibilitățile nelimitate și în extremitățile iubirii: dragoste romantică, dragoste platonică, dragoste erotică, dragoste gay, dragoste virgină, dragoste adulteră, dragoste părintească, dragoste pentru părinți, dragoste nostalgică, dragoste neîmpărtășită, dragoste ilicită, ca sa nu menționăm dragostea pierdută sau dragostea obsesivă și deviantă.





Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Pingback: Scurte #37 « Assassin CG

  2. Pingback: Concurs de la Okian - bookblog.ro

  3. Pingback: Concurs Essential Reads | blog okian

  4. Astrid spune:

    Am citit Sagan tocmai pentru ca figura ca un ‘must read’; nici acum nu inteleg de ce. Iar A Room with a view – simpatica.

    raspunde

  5. Pingback: Articole #11 | Blogul lui Lucian Ghindă

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro