bookblog.ro

---

Lucian Dan Teodorovici, despre nominalizarea la unul dintre cele mai prestigioase premii Europene

Scris de • 7 August 2015 • in categoria Recomandari

ltdjpgAșa cum v-am spus de ieri, scriitorul Lucian Dan Teodorovici a fost selectat printre semifinaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, Polonia, ediţia 2015, cu romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014).

A avut amabilitatea să ne spune căteva cuvinte „la cald” despre acest lucru. Mai jos, un mini-interviu pentru dumnevoastră:

Andreea Chebac: Ce înseamnă pentru tine această nominalizare?

Lucian Dan Teodorovici: Nominalizarea, în sine, e onorantă, fiind un premiu important pentru literatura central şi est-europeană. Am fost oricum impresionat de felul în care a fost primit Matei Brunul în Polonia, aşa încât m-am aşteptat cumva să se mai întâmple lucruri bune legate de traducerea în polonă a cărţii. Pe de altă parte însă, după ce am văzut lista de scriitori selecţionaţi, nume mari ale literaturii din zona noastră europeană, pot să mărturisesc că aşteptările mele au fost totuşi depăşite.
Andreea Chebac: Ai un scriitor favorit printre ceilalţi nominalizaţi?Lucian Dan Teodorovici: Nu i-am citit pe toţi cei nominalizaţi, aşa încât ar fi nedrept să fac un top. Pot spune însă altceva: oricâtă încredere aş avea în literatura mea, şi am, nu mi-am permis până acum vreo reverie în care să mă văd „concurând” alături de scriitori precum Ádám Bodor, Olga Tokarczuk sau Paweł Huelle.

Andreea Chebac: Ce ai face cu suma dată ca premiu dacă ai câştiga?Lucian Dan Teodorovici: Mi-e imposibil să mă gândesc acum la aşa ceva. Răspund la întrebări din concediu, în Bulgaria, scriind pe telefon, într-unul din puţinele locuri cu internet pe care le-am găsit. Din toate punctele de vedere, banii despre care vorbim sunt atât de departe, încât nu mă preocupă în momentul de faţă absolut deloc. Cert e că ar prinde foarte bine, dar asta e o afirmaţie pe care ar putea-o face oricine, nu? Aşa că mă mulţumesc s-o fac şi eu. Repede, până nu pică internetul. :)





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro