bookblog.ro

Prințesa Bari

Scris de • 23 July 2014 • in categoria

Titlu: Prințesa Bari
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 240
ISBN: 978-973-46-4457-5
Cumpara cartea

Povestea protagonistei din romanul Prințesa Bari ar putea fi povestea oricărui român crescut în perioada comunismului. Sau a oricărui om căruia regimul totalitar din țara sa i-a distrus pe rând copilăria, familia și visele și care a fost forțat să evadeze într-o țară străină pentru a-și putea regăsi speranța.

02

Intrăm într-o familie din Coreea de Nord, unde o cunoaștem pe Bari, mezina, cea de-a șaptea fiică. Încă din prima zi de viață, soarta îi este potrivnică, însă tot atunci se dovedește că Bari este o supraviețuitoare. Anii relativ liniștiți ai copilăriei timpurii încep să se dizolve treptat într-un trai din ce în ce mai dificil, plin de lipsuri și tensiune. Iar apoi, fragmentele de fericire sunt spulberate definitiv de destrămarea familiei, consecință a sistemului dictatorial. De aici începe o fugă ce va dura ani de zile, pe parcursul căreia Bari pierde treptat fiecare persoană dragă. Însă niciodată nu devine atât de deznădăjduită încât să renunțe, iar amintirea persoanelor iubite o conduce de-a lungul întregii călătorii. Destinul protagonistei se împletește cu legenda coreeană a prințesei Bari, al cărui nume îl poartă, iar abilitățile sale de medium oferă un aer fantastic întregii sale vieți. Bari este adesea ghidată de spiritele celor care au murit iar încercările la care este supusă în cealaltă lume sunt uneori la fel de dificile precum cele din viața reală.

Odată ajunsă într-o țară nouă, începe o nouă luptă, deoarece provocările sunt departe de a se fi încheiat. Urmează viața de imigrant, adaptarea la o lume nouă, cu reguli neștiute, cu o cultură diferită și întâlniri cu cele mai diverse tipuri de oameni. Însă, așa cum spuneam mai devreme, Bari este o luptătoare. Cu grație, empatie, corectitudine și bun simț, Bari îi cucerește treptat pe cei din jurul său, croindu-și un viitor liniștit și satisfăcător și câștigând un cerc de oameni care îi vor deveni prieteni pentru totdeauna. Intensitatea loviturilor destinului continuă să crească însă, Bari fiind forțată din nou și din nou să lupte cu viața. Și odată cu noile provocări, se întețește și ritmul evenimentelor de pe celălalt tărâm, iar realitatea și fantasticul se îmbină mai mult ca niciodată. Finalul brusc, sec aproape, te lasă uimit și curios, însă convins în același timp că personajele vor continua să lupte, să meargă înainte în ciuda oricăror dificultăți.

Dacă prima parte a romanului ne introduce în cultura coreeană, odată cu ajungerea lui Bari în Londra, avem parte de o adevărată paletă culturală: descoperim ritualuri și mentalități indiene, islamice, asiatice sau europene iar detaliile și importanța lor variază mult, de exemplu de la principiile de bază ale diferitelor religii sau comunități până la prezentarea amănunțită a felurilor de mâncare tipice.

07

Mi-aș fi dorit poate ceva mai multe detalii privind viața în Coreea de Nord, însă, din păcate, amintirile protagonistei se leagă mai mult de aspecte din interiorul căminului. Abia spre finalul perioadei petrecute acolo încep să devină mai intense și amintirile lui Bari și avem ocazia să înțelegem cât de disperată era situația pe plan național, cum oamenii ajunseseră să nu se mai teamă de nimic, să riște orice, în ciuda faptului că poate ceea ce se întrevede este o speranță minusculă. Viața de imigrant mi s-a părut și ea extrem de credibil redată, cu dificultăți și încercări, la mare distanță de paradisul la care visează unii oameni atunci când își părăsesc țara, pentru a fi adoptați de o alta. Un moment care m-a surprins a fost cel în care sunt amintite evenimentele șocante de la 11 septembrie 2001. Mai precis, modul în care impactul acțiunilor unei grupări teroriste se răsfrânge asupra a mii de oameni cumsecade, ale căror singure greșeli sunt acelea că aparțin sau că arată ca și cum ar aparține unei anumite religii.

Foto 1, Foto 2

  • Plusuri

    Modul admirabil în care sunt redate o mulțime de aspecte atât de variate ce redau culturi și societăți cum nu se poate mai diferite.

  • Minusuri

    Deși interesante ca idee, călătoriile lui Bari pe celălalt tărâm devin pe alocuri puțin fade. Nu neapărat plictisitoare, însă te-ai aștepta de la o astfel de incursiune să aibă ceva mai multă magie.

  • Recomandari

    Celor curioși să descopere o poveste de un realism incredibil, dar care reușește să încorporeze o doză destul de mare de fantastic într-un mod neașteptat de armonios.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Loredana M. spune:

    Îmi place recenzia, şi m-a făcut foarte curioasă să citesc cartea. Iar dacă are şi un strop de fantezie, atunci e perfect!

    raspunde

  2. roxtao spune:

    Ma bucur ca ti-am trezit interesul, Loredana!

    Da, desi romanul este foarte realist si bazat exact pe aspecte din viata de zi cu zi, exista si unele capitole in care realitatea se imbina foarte mult cu fantezia.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro