bookblog.ro

Magicienii

Scris de • 11 November 2010 • in categoria

Titlu: Magicienii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2006
Traducere:
Numar pagini: 439
ISBN: 973-569-923-0

(sau ediţia în limba engleză)

“A aşezat un scaun obişnuit, din lemn, în mijlocul unei platforme, iar asistenta lui s-a aşezat pe el. Magicianul a acoperit-o, cu tot cu scaun, cu o pânză de bumbac, pe care a netezit-o bine, astfel încât silueta fetei să fie clar vizibilă. El i-a vorbit, iar ea i-a răspuns. Şi-a legănat braţele, pentru a demonstra că încă se află acolo. Am clipit. Chiar în acel moment, magicianul a tras rapid vălul de pe ea şi a descoperit platforma goală. Atât femeia, cât şi scaunul dispăruseră. Magicianul şi-a primit binemeritatele aplauze.”

O întrebare înainte de toate. Din sala de 500 de persoane care tocmai a asistat la iluzia menţionată, vă veţi afla între aceia care se vor bucura de scamatorie, deşi ştiu că sunt păcăliţi, sau veţi fi printre cele 5 persoane care vor încerca să vadă în spatele aparenţelor şi să desluşească secretul „magic”, riscând astfel să nu primească nici răspuns la întrebare şi să piardă tot efectul actului?

Volumul Magicienii al lui Cristopher Priest s-ar putea să nu vă spună mare lucru la prima vedere. În schimb, s-ar putea să ştiţi totuşi mai multe despre ecranizarea cărţii realizată de alt Cristopher: Nolan şi The Prestige (cu Hugh Jackman, Christian Bale şi Michael Caine).

Romanul prezintă povestea disputei a doi magicieni – Alfred Borden şi Rupert Angier, pe fundalul Londrei din epoca victoriană şi al unei lumi în plină expansiune tehnologică, unde „Orice tehnologie destul de avansată nu se deosebeşte de magie.” (Arthur C. Clarke). Naraţiunea este împletită din patru bucăţi: jurnalele lui Borden, Angier plus două naraţiuni ale urmaşilor acestora – în acest fel se oferă viziuni diferite asupra aceloraşi evenimente, cititorul fiind pus în situaţia de a asculta toate variantele şi a încerca să afle singur adevărul. Accentul cărţii este pus pe evoluţia personajelor: doi tineri magicieni, aflaţi la începutul carierei, stângaci şi convinşi că deţin fiecare în parte adevărul absolut, intră într-o vrajbă stupidă care îi va măcina pe amândoi pentru tot restul carierelor până în punctul în care aproape că uită de unde a început totul, deşi continuă să se şantajeze reciproc. Cu tot succesul pe care îl au, aceştia continuă să se uite mereu peste umăr pentru a vedea dacă celălalt nu stă la pândă. Conflictul se întinde pe parcursul a mai multor generaţii, iar tabloul construit emană speranţă, frustrare, mister, regrete şi remuşcări adânci, reconcilieri sau înşelăciuni.

Autorul nu cade în capcana ieftină de a dezvălui secrete ale trucurilor prezentate în branşa magicienilor – trucurile dezvăluite fiind unele mai mult de încălzire sau care sunt arhi-cunoscute.

Recunosc, cartea m-a captivat mai greu din cauză că ecranizarea a fost destul de fidelă asă că naraţiunea nu a avut mari suprize pentru mine. Totul s-a schimbat în ultima parte a volumului, când toate indiciile sunt legate şi capată sens până şi unele însemnări care m-au iritat iniţial fiindcă păreau complet rupte de firul epic.

Elementul magic, fantastic sau SF, cum vreţi să-i spuneţi, apare destul de târziu în cadrul romanului şi vine atât de natural încât îl accepţi ca şi cum ar fi fost acolo de la bun început, însă nu i-ai dat importanţă fiindcă erai preocupat de trucul de cărţi pe care magicianul îl executa cu o deosebită îndemânare în faţa ta, luându-ţi astfel privirea de la celelalte lucruri care se întâmplă (mai importante sau nu, asta e discutabil).

„Ca-n viaţă”, ar putea striga cineva la mine din primul rând al sălii de spectacol. „Nimic mai adevărat!” i-aş replica eu. Scamatoria e aceeaşi, rămâne să ne alegem fiecare poziţia (dacă vom încerca să privim în spatele jocului de cărţi, cu riscurile de rigoare sau ne vom bucura de spectacol, ignorând păcăleala), iar apoi reprezentaţia poate să înceapă. Doar că scena noastră e alta şi miza uriaşă.

Priest şi-a scris cartea asemenea unui magician care îşi execută fără greşeală numărul: te aruncă pe nenumărate piste false şi, deşi avertizează încă din introducere că unele elemente sunt la derută şi doar la sfârşit vin revelaţiile („cartea îşi propune să inducă în eroare cititorul în diverse privinţe, sfârşind cu câteva momente de revelaţie”), până apuci să te dezmeteceşti, numărul e deja finalizat şi realizezi că ai fost preocupat în continuare de chestiile care erau fluturate în faţa ta şi ai pierdut tot ce s-a întamplat în culise - deşi secretul care se ascunde acolo ar putea fi infim. La final, nu ai altceva de făcut decât să aplauzi numărul reuşit, recunoscând spăşit că ai cazut în plasa trucului încă de la bun început.

Finalul macabru are rolul de a închide un cerc - însă curând îţi dai seama că nu era un singur cerc de închis, ci câteva inele care păreau legate perfect între ele însă care se pot desface şi se pot pune la loc în lanţ ca în trucul din deschiderea spectacolelor lui Borden.

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

    1. Andrei Rosca spune:

      foarte misto, m-ai convins sa cumpar cartea. :) felicitari.

      raspunde

    2. Ioan spune:

      Mersi :D

      Sa-mi zici cum ti s-a parut dupa ce o citesti.

      raspunde

    3. adina spune:

      Filmul mi-a placut foarte mult (desi trucurile erau puerile… si neconforme cu trucurile din epoca), cartea insa nu mi-a placut deloc, e scrisa reportericeste, plat, si nu are defel suspans.
      Cel putin asta e punctul meu de vedere, altii pot vedea altfel.

      raspunde

    4. Ioan spune:

      Sunt de acord ca nu e genul de carte care sa te “tina cu sufletul la gura”, insa firul epic e construit de acele jurnale.. de acolo stilul de care mentionezi. Mie mi-a placut tocmai din cauza ca nu am fost alergat cu fiecare pagina. Am nevoie uneori de genul asta de carti in care autorul nu vine cu twisturi la fiecare pagina pentru a mentine suspansul si atentia cititorului.

      raspunde

    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    • Sufletul lumii

    Copyright ©2011 Bookblog.ro