bookblog.ro

---

Sfarsitul copilariei

Scris de • 9 July 2006 • in categoria SF/Fantasy, Laura Magureanu

Autor: Arthur C. Clarke
Rating:

(ediţia în limba engleză)
Arthur C. Clarke Sfarsitul copilarieiAutor cunoscut mai mult pentru "Odiseea spatiala 2001...2010", precum si pentru inventarea satelitului artificial, Clarke este un scriitor bland, care nu socheaza, nu sperie si nu nelinisteste. In "Sfarsitul copilariei", viziunea lui despre viitor este una optimista. In fata tuturor razboaielor ce macina oamenii de mii de ani, in fata poluarii, a amenintarii nucleare, a mutatiilor genetice, a urii rasiale si a multor altor nenorociri, Clarke viseaza frumos si, prin cartile lui, ne facem sa speram.

"Sfarsitul copilariei" are un final trist, dar plin de speranta. O carte ce loveste adanc in mandria omului redus la cotidian, dar care glorifica acelasi om care isi doreste un viitor mai bun pentru copilul sau. O carte clasica, nerecomandata iubitorilor de nave spatiale, lasere si batalii galactice. O carte ce merita citita.

Reviewer: Laura Magureanu

Citeste cele 13 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Woland spune:

  this is more of a blurb than a review, though.

  raspunde

 2. pasare spune:

  Totusi, vezi ca A.C. Clarke nu a inventat satelitul artificial cum nici Asimov n-a inventat robotii. E o diferenta!

  raspunde

 3. Laura spune:

  Clarke a venit cu ideea satelitului geostationar care, in conceptia lui, ar fi putut extinde raza de actiune a transmisiunilor radio. A facut acest lucru public primul, si s-a intors la scris. La cateva luni dupa, un inginer inventeaza satelitul de telecomunicatii, dar nu primeste nici un fel de patent pe motiv ca deja exista un document (al lui Clarke) aparut intr-o revista de specialitate (Wireless World) care descria in amanunt acest lucru. Indirect, Clarke este parintele satelitului geostationar de telecomunicatii. Asimov nu a inventat robotii, el a preluat ideea si numele de la Karel ÄŒapek care, in 1920, a publicat o piesa (Rossum’s Universal Robots) in care folosea termenul de robot pentru a descrie niste automatoane mecanice care munceau in continuu in locul oamenilor. Intre Asimov si Clarke nu exista comparatie.

  Indeed, while trying to stay away from the spoilers, I may have avoided some details and, therefore, this can be taken as a blurb. This was not my intention, but I like the result. Personally, I don’t find the pleasure in reading the plot of a book from a review.

  raspunde

 4. Woland spune:

  Disclosing the outline of the plot to such an extent that is doesn’t spoil the pleasure of reading while still managing to get the review reader’s attention is the exact point of a review. If you can’t turn your reader into a potential reader of that book by letting him in on some catchy details or ideas without taking away from him the pleasure of discovering the intricate plot of that book, you have failed as a reviewer.

  raspunde

 5. Andrei Rosca spune:

  Si eu sunt de acord cu Woland. Sa spunem cat mai multe, dar fara spoiler-e

  raspunde

 6. Just me... spune:

  Nu stiu ce sunt alea spoiler-e…cel putin nu din punct de vedere literar…ca la masini e altceva…oricum, un mic defect la acest review…a spus ca are un final trist. Din start asta anuleaza dorinta mea de a mai citi cartea din moment ce stiu ca se va termina trist.

  raspunde

 7. Laura spune:

  Continuare review:

  Cartea trateaza intr-un mod optimist contactul dintre civilizatia noastra si o civilizatie extraterestra mult superioara, facand similitudine cu un parinte care isi ia copiii de la cresa unde au facut numai nazbatii. Docil, dar ferm, joaca pamantenilor se termina, iar maturitatea incepe printre stele.
  Finalul este trist, nu conteaza din ce parte privesti, realitatea noastra ca pamanteni se termina. Jocul este intrerupt brusc si fara menajamente, ni se dezvaluie o realitate mai cuprinzatoare si un adevar ce contrazice regulile noastre de joc. Totusi, este optimist, gandindu-ne ca jocul nostru ne-ar fi condus la autodistrugere.

  Mai mult nu mai spun, cartea este destul de mica, usor de citit si orice alt detaliu sunt sigura ca ar strica momentul final.

  Spoiler-e = dezvaluirea momentelor culminante, a concluziilor sau a desfasurarii actiunii intr-un review de carte sau film, lucru ce ar strica iremediabil citirea sau vizionarea.

  raspunde

 8. Andrei Rosca spune:

  Merci pentru explicatia cuvantului “spoiler”. Mie nu cred ca imi iesea la fel de bine :)

  raspunde

 9. Thorin spune:

  E cea mai saracacioasa recenzie pe care am citit-o aici. Cred ca merita mai mult, cartea.

  raspunde

 10. Cristina spune:

  Si eu cred ca “Sfirsitul copilariei” merita mai mult.

  raspunde

 11. Eros spune:

  Povestire de referintza pentru copilaria mea… Am cetit-o nu sub forma de carte, ci asteptand febril, luna de luna, fiecare numar din “Anticipatia”… Ce-as mai citi-o odata…

  raspunde

 12. Anodos spune:

  Apocalipsa interstelara, prin inlocuirea materialista a Cerului divin cu spatiul cosmic…

  Totusi, un autor profund, credincios declarat, H.-R. Patapievici – daca cineva din cititorii acestui blog il frecventeaza -, a dat aceasta carte ca exemplu de “schimbare a subiectului uman”, intr-un eseu dintr-una din primele lui carti, “Cerul vazut prin lentila”.

  raspunde

 13. crisguide spune:

  o carte care m-a impresionat enorm si mi-a sporit si mai tare apetitul pentru necunoscut. nu consider finalul trist, caci putem sa ii adaugam intrebarea autorului insusi: “si acum incotro?” caci Clarke a scris despre sfarsitul copilariei omenirii! iar pe de alta parte (apropo de ‘ateismul’ lui Clarke), ce ne impiedica sa continuam noi aventura? putem sa continuam noi cu MATURITATEA EXISTENTEI DIVINE, nu? caci in fond, cine se poate lauda ca ar cunoaste DIVINUL, cu intentiile LUI, cu vointa LUI?

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro