bookblog.ro

---

Valurile liniştesc vântul

Scris de • 4 November 2010 • in categoria SF/Fantasy


Autori: Arkadi şi Boris Strugaţki
Rating: Valurile rating - recenzii carti
Editura Nemira
Anul apariţiei: 1994
ISBN 973-569-011-X

Dificilul drum spre singurătate

Partea enervantă şi atractivă la fraţii Arkadi şi Boris Strugaţki este că te aruncă în mijlocul unui univers pe care numai ei ştiu cum l-au imaginat şi te lasă pe tine, cititor, să te descurci cu întregirea puzzle-ului din care ei îţi dau numai o parte.

În Valurile liniştesc vântul avem un puzzle chiar dificil. Cartea începe brusc, cu motivaţia unei persoane de vază, după câte pare, care argumentează de ce a hotărât să descrie evenimentele şi propria perspectivă asupra Marii Revelaţii. Negru la inimă să fii şi tot n-ai putea să nu recunoşti că tertipul de a arunca o astfel de sintagmă în debutul unui roman este strălucit şi garantează menţinerea curiozităţii celui care îl parcurge la un nivel înalt pe tot cuprinsul lui.

Fraţii autori nu se mărginesc însă la asta; cartea este structurată sub forma unor documente oficiale, provenite din diverse surse (rapoarte, înregistrări, studii), reprezentând piese de puzzle neregulate, care nu se îmbină de la sine şi pe care cititorul trebuie să le adjusteze şi să le prelucreze mental, pentru a-i oferi ceva răspunsuri.

Naratorul se dezvăluie ca fiind şeful unei instituţii care are drept obiect de activitate Evenimentele Excepţionale, adică toate manifestările ieşite de comun ale indivizilor umani, şi are un colaborator mai morocănos care susţine ca o rasă extraterestră misterioasă pe care o numeşte Pelerini monitorizează omenirea, pentru a identifica specimene speciale şi a le îndruma spre un alt stadiu al dezvoltării. Peisajul tehnologic este foarte vag schiţat, dar lasă impresia că se referă la o perioadă în care omenii au cucerit spaţiul cosmic, au colonizat alte planete şi chiar şi-au extins abilităţile psihice.

Avalanşa de denumiri şi imagini futuriste este însă doar un mijloc pentru Arkadi şi Boris Strugaţki de a potenţa drama profund umană care se conturează în subtext. Cu greu, dar sigur, înţelegem că acel salt minunat al oamenilor care îşi depăşesc condiţia este şi un blestem, care îi separă de familie, dragoste şi societate.

Valurile liniştesc vântul este un puzzle dificil, dar care, odată întregit, dezvăluie un mesaj simplu, trist şi plin de înţelepciune, pe care îl regăsim chiar în subtitlul său: Eşti altfel decât ceilalţi? Eşti mereu singur.

Scris de Iulian Fira





Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Pingback: Galileo Online » Intermeci (19)

  2. stefan ghidoveanu spune:

    Cine a tradus aceasta carte? Ce calitati/defecte are traducerea? Sau a aparut din senin, cu voia Domnului? Respectati munca celor care va faciliteaza lectura in limba romana. Daca nu, treceti la citit originalele…

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro