bookblog.ro

---

Ghidul nesimtitului

Scris de • 16 November 2006 • in categoria Psihologie/Sociologie, Comedie/Satira

Autor: Radu Paraschivescu
Rating: 5 stars

Radu Paraschivescu Ghidul nesimtituluiNesimţitul = "o vietate care se lasă condusă în tot ce face de impulsuri, de instincte şi de filozofia bunului plac".

Nesimţirea este viciul de care românii se lovesc mai des decât şi-ar dori. Mai precis, nu trece zi fără să simţim cum proximitatea nesimţitului ne scoate din minţi şi ne aruncă pe culmile disperării. Numele colecţiei din care face parte Ghidul ("Rasul Lumii") este mai mult decât sugestiv. Cartea are ca scop principal amuzamentul, Radu Paraschivescu neavând pretenţii moralizatoare şi nu vrea să îndrepte. Punctează doar cu ironie făţişă toate "calităţile" acestei "creaturi sigure pe sine, versatile, tupeiste şi sfidătoare" id est nesimţitul.

Autorul i se adresează direct acestuia, tutuindu-l. Îi compune un decalog ironic, care stârneşte ilaritate şi pe care se bazează întreaga expunere. Aşadar, ne întâlnim pe rând cu nesimţitul călător - care (ne) împinge, urlă sau miroase -, nesimţitul blocatar - cu "parangheliile" din mijlocul săptămânii sau care ocupă spaţiul casei scării pentru activităţi diverse - nesimţitul de la teatru sau film, din media sau politică. Nici un sector nu scapă vigilenţei acestui tip de "om", el posedând graţia desăvârşită de a se introduce peste tot cu nonşalanţă.

Nesimţitul te scandalizează, îţi invadează spaţiul intim fără neruşinare sau remuşcare, face lucruri la care nu te aştepţi în momentele cele mai nepotrivite, lăsându-te perplex prin gestică şi discurs. Deşi nu ne îndoiam, ni se spune că nesimţitul face parte din toate categoriile sociale, de la simpli muncitori la directori generali, şi deopotrivă bărbaţi, femei sau copii.

Unele din scenele prezentate îţi dau senzaţia acută de deja-vu, sunt lucruri pe care le vezi în fiecare zi şi îţi dai seama că te-ai obişnuit cu ele, ceea ce e, în fapt, destul de tragic. Nu poţi scoate o vorbă în preajma nesimţitului, prezenţa lui te enervează şi te înrăieşte, dar eşti redus şi neputincios. Imposibilitatea de a riposta (din nepăsare sau din spirit de conservare), asociată unui fatalism românesc îl fac pe cel care a avut "tupeul" să se afle la un moment dat lângă un nesimţit fie să dispară cât mai repede, sau, după cum spune autorul, să-şi dorească să emigreze sau, şi mai bine, să se sinucidă.

Nesimţitul este un artist desăvârşit. Bădărănia este crezul lui, căruia i se închină cu dedicaţie şi perseverenţă. Tot textul compune astfel un manual al perfectului nesimţit, cu ceea ce se face şi ce nu. Însă la final, după ce ai râs recunoscând "modelele", te cuprinde iritarea şi, imediat după, tristeţea. Enervat, te întrebi: Cum salvezi o naţie sufocată de flagelul nesimţirii? Pentru că aşa cum se arată în text, ironia fină, înjurătura sau dezertarea nu au nici o finalitate. Răul se stopează oare cu şi mai mult rău? De aici, imediat tristeţea. Din neputinţă.

Reviewer: Ioana Ristea

Citeste cele 12 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. ionuca spune:

  “Ghidul nesimtitului” este o carte pe care am citit-o su sufletul la gura si cu un zambet enorm pe fata. Mi-a placut extraordinar de mult mai ales pentru ca eu am luat-o ca pe o carte de fictiune. In afara de 2-3 situatii nu am trait nici o alta descrisa in carte, nu m-am lovit de nici un alt nesimtit. NU pot sa concep ca astfel de oameni exista, chiar daca multi imi spun ca de-abia am ajuns in Bucuresti si mai trebuie sa las sa treaca ceva timp pana cand voi intelge ce inseamna cu adevarat nesimtirea si cine sunt nesimtii.

  raspunde

 2. Jen spune:

  Mie nu mi s-a parut nici amuzanta, nici enervanta… Da, a avut parti care m-au facut sa rad (foarte putine) si parti care m-au facut sa zambesc (mai multe), dar cam atat. Mi s-a parut prea putin amuzanta ca sa merite citita numai pentru asta si prea putin interesanta in rest.

  raspunde

 3. Woodisor spune:

  Am citit-o recunosc, mai mult pentru ca eram intrigata. Nu pot spune ca a fost extrem de buna, ceva iesit din comun, la fel cu a spus si Jen. Cu toate acestea, este a must to read book… parte a culturii… romanesti???

  raspunde

 4. Eu inca n-am citit-o, insa nu am sa o ratez din curiozitate. Ceea ce vreau insa sa spun este ca ma indoiesc ca ‘nesimtirea’ este parte a culturii romanesti….este mai universala decat am crede. Cei mai odiosi nesimtiti i-am intalnit printre straini stabiliti in Romania, unii dintre ei mai badarani decat romanii cei mai nesimtiti…deci, nu cred in romanitatea nesimtirii.

  raspunde

 5. chriS spune:

  e o carte care te face sa exclami “asa este!” la fiecare pagina. E amuzanta cand o citesti pe sarite (si mai ales cand dai de ipostaze ale nesimtirii pe care tu nu le-ai avut de infruntat – cand apare, asadar, ca fictiune pura). Dar e si o carte ingrozitor de deprimanta, pentru ca te lasa cu impresia ca nu poti face nimic pentru a stopa valul de nesimtire.

  Daca n-ar descrie o realitate, ar fi o opera de umor remarcabila.

  raspunde

 6. corina spune:

  o carte deloc la obiect, lipsita de consistenta, fada….ale carei pagini ar putea fi concentrate intr-un pliant bun de impartit pe strazile Romaniei…

  raspunde

 7. pepi333 spune:

  Radu Paraschivescu a tradus David Lodge, astfel incat orientarea lui spre satira este foarte clara. Este evident ca unele scene sunt intentionat exagerate, sau cel putin asa sper :) (nesimtitul care arunca cu sticla dupa vecin, cand se uita la un meci de fotbal). Sunt insa si scene foarte apropiate de realitate, pe care le-am trait si eu (copilul razgaiat in tren).

  O carte care imi trazeste mereu un zambet amar legat de lume in care traim.

  raspunde

 8. Ioana spune:

  Dar am vazut ca a tradus si Salman Rushdie si Virginia Woolf si Steinbeck, deci nu de la Lodge (de fapt, nu de la traduceri) i se trage inclinatia spre satiric

  raspunde

 9. pepi333 spune:

  Clar ca nu de la traduceri i se trage inclinatia. Ele doar confirma acest lucrusi in plus am citit cateva editoriale de ale Radu Paraschivescu din evenimentul zilei, si toate erau pe aceeasi nota satiro-ironica.

  Oricum multumesc de informatiile legate de traduceri. Bine de stiut

  raspunde

 10. rebecca spune:

  Unde anume traiti voi de nu aveti de a face cu nesimtiti? Sa ma mut si eu… Sa nu ne mai lasam impulsionati de un fals nationalism incercand sa negam evidentul. Hai sa ne recunoastem nesimtititii, sunt peste tot, de la butic unde doamna nu are marunti pt rest dar are lame de mestecat, la politisti ce ridica din umeri “prindeti doamna hotul cu mata-n sac si aduceti-l la sectie”, la vecinul ce face gratar duminica in fata blocului “sa se stie ca are”, la lupta de o cobori dintr-un autobuz plin… Avem exemple nelimitate. Suntem loviti de un fals pudibondism. Cum ar zice tot unul de-al nostru “dati-le mai scurte”

  raspunde

 11. maroibrother spune:

  O carte care te pune pe ganduri, care te face sa te intrebi in ce tara traim.

  raspunde

 12. Pingback: Decalogul nesimtitului - Concediaza-ti seful!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro