bookblog.ro

---

Cărțile lui Mihail Sadoveanu, în pericol să dispară din librării

Scris de • 7 November 2013 • in categoria Stiri

Războiul început acum mai bine de cinci ani între Jordan Herford, strănepotul scriitorului, și edituri, continuă. Acesta contestă sumele fixate pentru drepturi de autor și cere negocieri directe cu fiecare editură în parte. „Dumbrava minunată” a dispărut complet din librării chiar dacă în fiecare an elevii vin să cumpere cartea pentru bibliografia școlară.

Jordan Herford, fiul vitreg al nepoatei lui Sadoveanu, Smaranda Caterina Herfurt, trăieşte în Olanda și este profesor de muzică. El are procură de la mama sa pentru a beneficia de drepturile de autor ce revin în urma publicării operelor lui Sadoveanu. În acelaşi timp, se află în conflict cu Societatea Colectivă a Drepturilor de Autor (Copy-Ro), care nu-i recunoaşte calitatea de moştenitor. Editurile nu ştiu cum şi cu cine să trateze, aşa că preferă să nu mai publice nimic.

Directorul de vânzări de la cel mai mare retailer de carte din Moldova, Sedcom Libris, a declarat că Jordan Herford a cerut 1.000 de euro pentru publicarea unei singure povestiri, în urmă cu aproape doi ani. Editura Polirom nu mai publică operele clasicului român, iar Junimea a scos ultima ediţie în 2005. „Nu am vorbit direct cu moştenitorul scriitorului, ci prin intermediul altei persoane. Nu am mai scos nimic pentru că nu vrem să riscăm”, a declarat directorul editurii.
Sursa





Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Roxana Catalina spune:

    raman socata cum marilor nostri scriitori li se fura drepturilor. pana la urma tot un strain vine si face pretentii la noi in tara si noi ii permitem. nu stim nici cultura sa ne-o aparam?

    raspunde

  2. Zina spune:

    Auri sacra fames…

    raspunde

  3. Simona R spune:

    Foarte ciudat ce se intampla… Editurile sa nu mai publice nimic de Mihail Sadoveanu, din cauza unuia care considera “profit in stil mare” faptul de a publica operele unui scriitor atat de important pentru noi – si, cu siguranta, nu atat de important pentru aceasta persoana, care a realizat ca, pana la urma, are atata putere de decizie!!!
    Sper sa “se schimbe schimbarea”, pentru ca altfel riscam sa ramanem doar cu ce avem pe rafturile bibliotecilor!

    raspunde

  4. Pingback: Cărțile lui Mihail Sadoveanu, în pericol să dispară din librării | 1traducator's Blog

  5. Maxx2000ro spune:

    In sfarsit! Dejectiile comunistului incep sa dispara!!! Respect Jordan Herford, ai o bere de la mine

    raspunde

  6. Pingback: Sadoveanu: 5 modalități de a-i găsi cărțile - bookreader.ro

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro