bookblog.ro

---

Top 5 cărţi româneşti funny cu…Dan-Liviu Boeriu

Scris de • 22 November 2012 • in categoria Top 5

Nu ai cum să nu observi entuziasmul cu care Dan-Liviu Boeriu, iubitor de literatură proaspătă, își desfășoară activitatea de cronicar literar la reviste precum Poesis Internațional, Familia, Zona literară, Accente. Scriind onest, prin evitarea capcanei excesului sau a desființării fără apel, dar și pe cea a periajului măgulitor, este un virtuos al condeiului echilibrat, ale cărui păreri sunt demne de încredere, reușind să întâmpine întocmai așteptările noastre.

Mi-s foarte dragi oamenii pe care, văzându-i citind, îi surprind cu un zâmbet în colţul gurii. Dar mi-s şi mai simpatici aceia pe care-i văd râzând sănătos când dau peste un pasaj comic. Şi mie mi s-a întâmplat de câteva ori să izbucnesc isteric în râs, având o carte în mâini. Şi nici măcar nu eram în austeritatea camerei proprii, ci în public, atrăgând fie nişte priviri acre, fie de-a binelea îngrijorate. Propun un foarte sumar şi subiectiv Top 5 al cărţilor care au şansa să vă întindă şi vouă gura până la urechi.

1 O limbă comună, de Sorin Stoica
Pentru că autorul a fost unul dintre puţinii scriitori atât de talentaţi în mânuirea vorbelor, meşteşugindu-le şi potrivindu-le în asemenea fel, încât până şi descrierea fizicului unei raţe ajunge să ţi se pară mortală. O carte despre prostia omenească, surprinsă cu delicateţe şi compătimire lipsită de condescendenţă. Şi, evident, cu umor cât cuprinde.

2 Comédii la porţile Orientului, de Andrei Pleșu
Cum singur spunea, autorului îi plac atât mâncarea sofisticată, cât şi cârnaţii de Pleşcoi. Volumul e o colecţie de articole despre realitatea românească, văzută din unghiul „moralistului” participativ, al cârcotaşului hâtru şi dezinvolt, al ironicului prin definiţie, având ca obiect o amară tristeţe, în fond.

3 Raiul găinilor, de Dan Lungu
Nu e cea mai valoroasă carte a scriitorului, însă combinaţia de sudalmă ţărănească şi de seriozitate mimată face din personajele lui Dan Lungu nişte monumente ale hazului (in)voluntar. Un scriitor pe care niciun iubitor de literatură care să-ţi provoace hohote de râs nu trebuie să-l rateze.

4 Ghidul nesimţitului, de Radu Paraschivescu
Aici e-aici! Citind cartea asta, deşi veţi râde cu toţi dinţii, nu veţi scăpa nicio clipă de o acută senzaţie a familiarităţii. Nesimţitul despre care ne vorbeşte Radu Paraschivescu (în treacăt fie spus, unul dintre cei mai polifonici scriitori pe care-i avem) răsare din te-miri-ce colţişor care, până mai ieri, ţi se părea incompatibil cu profilul invaziv al cotropitorului de tip nou. Nesimţitul face nuntă pe scara blocului, bate covoarele în orele de odihnă, se descalţă în tren, plescăie la restaurant, vorbeşte la telefon în timpul filmului ş.a.m.d. Vă sună cunoscut?

5 Un om din est, De Ioan Groșan
Cum să nu râzi la însemnările erotice ale lui Nelu Sanepidu? Sau la performanţele sexuale ale Porolissei? Sau la lungile monologuri ale tatălui acesteia, care, valah verde fiind, crede că tot Universul datorează recunoştinţă românităţii? Ioan Groşan e, probabil, cel mai bun creator de umor al ultimilor 40 de ani în literatura noastră. Romanul acesta e încă o dovadă. Spoiler: directoarea şcolii – tovarăşa Oproiu – pe buda de lemn scremându-se, cade în căcat. De două ori.





Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. ioana spune:

    Puţină, foarte puţină lume cunoaşte că din cele 1 milion de volume sosite la Chişinău doar circa 8 mii (0,8%) reprezintă titluri româneşti, pe când circa 992 de mii de cărţi (99,2%) reprezintă traduceri din literatura străină (în special din cea rusă). Disproporţia este mai mult decât evidentă.
    Este absolut firesc să sesizăm public, aici şi acum, faptul că cele 1 milion de cărţi donate bibliotecilor din Republica Moldova nu reprezintă „carte românescă”, atât de necesară, ci doar „carte străină în limba română”, traduceri din scriitori ruşi şi alţi scriitori străini.

    raspunde

  2. Pingback: Aici se nasc marile cărți – Dan-Liviu Boeriu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro