bookblog.ro

---

Top 5 cărți YA fantasy care îți depășesc așteptările

Scris de • 28 December 2015 • in categoria Top 5

Articol oferit de EMAG

Când vorbim despre young adult fantasy, de obicei vorbim despre câteva convenții cu care autorii se joacă – fie un triunghi amoros, fie o dragoste imposibilă, fie o devenire de erou/eroină care descoperă/obține cine știe ce putere magică, fie o combinație între toate acestea. Pentru mine astfel de volume au devenit un fel de „plăcere vinovată”, de citit pe repede înainte, mai ales că întotdeauna vin în pereche, fiind de cele mai multe ori măcar o trilogie.
Însă, mi se înâmplă să dau și peste o trilogie/serie care reușește să își depășească genul/convențiile de departe. Dacă sunteți pasionați ori dacă vreți să începeți să citiți YA fantasy, iată 5 recomandări care își merită fiecare pagină de lectură:

daughter1 Seria de Laini Taylor. Cred că fără doar și poate una dintre cele mai bune serii de fantasy citite de mine în ultimii ani, aceasta construiește pe seama leitmotivului clasic al ființelor care se urăsc de la origini, al războaielor fără sfârșit, al iubirii improbabile între două seminții. Însă modul în care se dezvoltă personajele, răsturnările de situație și fiecare dezvăluire la fel de improbabilă fac din această poveste mult mai mult decât un Romeo și Julieta fantastic. Iar scriitura nu se rezumă la descrierile facile în care abundă, din păcate, romanele YA.

 

Julie_kagawa-theironking2 Să trecem acum la „zâne”. Seria The Iron Fey de Julie Kagawa pornește de la mitologia irlandeză, având ca premisă puterea gândurilor oamenilor de a crea noi ființe, cum ar fi „zânele” fierului (ale tehnologiei contemporane). Din nou, leitmotiv clasic, fiica unei creaturi supranaturale și a unei muritoare se trezește în mijlocul unui război între faes (adevărata denumire care nu are echivalent în limba română, de fapt), însă abordare originală – mai ales în modul în care eroina își face alegerile și se dezvoltă - depășind convențiile și rețetele genului în cea mai mare parte.

 

 

the girl at midnight3 The girl at midnight de Melissa Grey este proaspăt apărută (aprilie 2015) și marchează debutul unei serii ce mi-a adus aminte de Mortal instruments și Daughter of Smoke and Bone with a twist. Din nou, două seminții aflate în război de când lumea, două personaje mai mult sau mai puțin tipice, însă alegeri neașteptate și o dezvoltare a poveștii care nu este deloc previzibilă. Abia aștept continuarea!

 

 

nevermore4 Cine ar fi crezut că E.A.Poe poate ajunge material de YA? Seria Nevermore de Kelly Creagh este una care m-a surprins foarte plăcut, jucându-se cu nuanțele gri-întunecate și atmosfera tipică lui Poe, amestecând lumea noastră și o altă lume în care tenebrele iau forme demonice. Dacă mai adaugi în tot acest cocktail și personajul Lilith, atunci cu siguranță vei avea parte de ceva diferit. Un YA fantasy cu influențe de thriller pe care merită să îl puneți pe listă.

 

 

 

 

scorpio5 de Maggie Stiefvater este un roman de sine stătător (se pare că mai există și așa ceva încă...) care are premise atipice. O cursă „blestemată” pe o insulă din lumea contemporană, un ton ceva mai serios și mize care nu implică salvarea lumii, ci destine personale – cu o scriitură ușoară, dar încărcată emoțional, mi s-a părut că face notă discordantă în lumea YA fantasy prin abordare și modul în care „justifică” supranaturalul.





Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Albert spune:

    Ma mir ca lipseste tocmai “Scutul focului”, a lui Conan Reed. O carte savuroasa din genul “Clean Fantasy”, adica si copii mai mari pot citi cartea fara a ramane tulburati pe viata :)

    raspunde

  2. Alice spune:

    Uite că la ea n-am ajuns, mulțumesc de recomandare, musai o trec pe listă :)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro