bookblog.ro

---

Top 5 scriitori români contemporani cu care ne mândrim la nivel internațional

Scris de • 30 November 2015 • in categoria Top 5

Articol oferit de EMAG

S-o fi vânzând mai multă literatură străină la noi în librării, dar eu zic că din vreme în vreme e de folos să ne amintim că avem scriitori români contemporani de valoare care au primit premii și aprecieri și în afara granițelor.

Aici sunt doar cinci nume pe care probabil că deja le știți și vă îndemnăm să le recomandați prietenilor, dar mai  putem adăuga mulți reprezentanți de seamă în această listă. Acum e momentul să punem mâna pe romanele românești din bibilotecă, doar mâine e 1 Decembrie :).

Voi ce scriitori ați mai adăuga?

fataMircea Cărtărescu – Poate cel mai cunoscut autor român al momentului, numele lui a fost vehiculat și în legătură cu nominalizările la Premiul Nobe pentru Literatură. Nu ratați poeziile din perioada '80, giganticul Orbitor, și abia așteptăm să punem mâna pe volumul proaspăt apărut pe piață, Solenoid. Cărțile vă afundă într-un spațiu oniric specific scriiturii lui și aruncă o lumină nouă, aflată aproape la marginea fantasticului peste imagini, blocuri și trotuare pe care le cunoaștem cu toții.

 

 

o babaDan Lungu – Umorul și ironia fac din cărțile lui Dan Lungu niște lecturi savuroase pe care le parcurgi rapid, dar din care reții satira socială. Situate mai ales în perioda post comunistă: Cum să uiți o femeie, Băieți de gașcă sau Raiul găinilor, cărțile sale au fost traduse în franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă, norvegiană și turcă. Iar romanul Sunt o babă comunistă! a fost ecranizat în regia lui Stere Gulea.

 

 

provizoratGabriela Adameșteanu – Scriitoarea și jurnalista Gabriela Adameșteanu a fost numită în 2014 Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres, iar cărțile ei au fost traduse în 15 limbi. Dimineața pierdută, unul dintre cele patru romane ale ei a fost dramatizat într-un spectacol devenit clasic. În volumul de memorii Anii romantici, vorbește despre avânturile idealiste ale primilor ani  din deceniul '90.

 

 

lampaFlorin Lăzărescu – După una dintre povestirile lui, Lampa cu caciulă, a fost realizat scurtmetrajul omonim, câstigător a peste 50 de premii pentru cel mai bun scurtmetraj la festivaluri internaționale de film. Proza lui oferă o privire asupra cotidianului în care se disting detalii importante, dar ușor de trecut cu vedere de către un ochi mai puțin sensibil, sau puncte focale în locuri nebănuite.

 

 

manuscrisulDoina Rusti – Prin cărțile sale a reușit să abordeze tematici și stiluri dinte cele mai diverse: de la tematica socială în Mămica la două albăstrele, până la ficțiune istorică în cel mai recent roman al său, Manuscrisul fanariot. Tradusă în 9 limbi și scenaristă premiată.

 

Citeste cele 10 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Cate exemplare dintr-un roman ale domniei sale a vandut Mircea Cartarescu in afara granitelor tarii? Asta inseamna scriitor de succes! Ati citit „Ceasul din gara” de Elisei Virgil? Pacat ca unii scriitori nu sunt promovati…

  raspunde

  • MARIA ARDELEAN spune:

   As mai adauga pe ILEANA VULPESCU ARTA CONVERSATIEI) GHEORGHE SCHWARTZ (CEI O SUTA) RADU PARASCHIVESCU (PROZA UMORISTICA) IOANA PARVULESCU ,LUCIAN BOIA,DAN C. MIHAILESCU ,DANIELA ZECCA BUZURA,DOINA JELA S.A.

   raspunde

 2. Raul Constantinescu spune:

  1. Radu Aldulescu; 2. Angela Marinescu; 3. Aurel Pantea; 4. Bujor Nedelcovici; 5. I. D. Sârbu; 6. Nora Iuga;
  7. Linda Maria Baros; 8. Cassian Maria Spiridon;
  9. D.R. Popescu; 10. Bogdan Suceavă; 11. Doina Uricariu; 12. Augustin Buzura
  Sunt mulți scriitori români contemporani valoroși, dar limba noastră specială, prin traducere pierde din valențe.
  Cred că printre primii 10 scriitori din lume stă definitiv și cu mereu vie aureolă NICHITA STĂNESCU, marele neînțeles…
  Cu stimă,
  Raul Constantinescu

  raspunde

 3. ela spune:

  Sa ne mandrim cu valorile noastre! As aminti si pe Angela Marinescu, Nora Iuga, Ileana Malancioiu, George Almosnino, Gherasim Luca, Ana Blandiana …

  raspunde

  • ela spune:

   sigur…am amintit scriitori romani de ieri si de azi…(nu doar contemporani asa cum era scris in titlu); avem o mare literatura de care ne putem mandri!

   raspunde

 4. Roxana spune:

  Octavian Soviany

  raspunde

 5. Eugen spune:

  De ce Mihnea Moisescu nu e mediatizat deși e scriitor în viață???Ce fel de persoană publică e când nu există nicio poză pe internet prin care să fie recunoscut și identificat de public?????

  raspunde

 6. Bonciu Mona spune:

  Sunt puțini scriitori romani consacrați și îi felicit că au reușit. Am o fetița care a scris romanul Castelul din infern la varsta de 17 ani ,la 21 am publicat-o pe banii nostri ,recenziile cartii sunt bune .dar întampinăm dificultăți la introducerea ei în librării,deoarece nu este o editură cunoscută.Acum lucrează la volumul al doilea .Ce voi face cu talentul ei de scriitoare?

  raspunde

 7. Cristina G. spune:

  Toți scriitori de valoare pe care-i felicit din toată inima. Mai sunt și vor mai fi și alții, fără doar și poate.

  raspunde

 8. Mihai spune:

  Mircea Cartarescu poate este bun, poate nu, nu l-am citit, dar clișeul pe care și l-a format în societate (cu sau fără știința domniei sale) este acela de creație a lui Băsescu, din punct de vedere a popularizării sale ca nume, căci despre creații mai puțin. Domnul Băsescu se lăuda pe vremea când era președinte, că citește o carte a lui Mircea Cărtărescu la intervale de ani buni făcând două declarații identice în acest sens , dovedind fie că minte, fie că citește cam încet. Dar ceea ce poate și-a dorit a și reușit, anume aducerea în atenția opiniei publice a numelui Mircea Cărtărescu. Atât și nimic mai mult.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro